Çorum lisesi 1963 yılı mezunları 50. yıl toplantısı için gelen arkadaşlarımı kapıda karşılıyorum. Beni tanıyan hemen, “Ne haber Ahmet-Mehmet Gözatar ?” diyerek, boynuma sarılıyor. Tanıyamadığım birine, “kendini tanıt bakalım delikanlı” dedim, beyefendi, uzun uzun yüzüme baktı, arkasını döndü ve gitti.

Peşinden koştum, özür diledim, nafile, tek kelime etmeden yürüdü gitti.

Osmancık’ta Udi Muammer Okutan, “ya hocam Salim Koçak’ı toplantıya çağırmış ama tanımamışsın” deyince, çok kötü oldum. Hemen telefon açarak Salim beyden özür diledim.

Salim beyle bir yıl önce Çorum Şehir Kulübünde bir defa oturmuş, sohbet etmiştik.

Toplantıdan bir gün önce de, Salim beyi görmüş toplantıya davet etmiştim.

Yıllardır büyük mücadeleler vererek Çorum türkülerini TRT’ye kabul ettiren Salim Koçak üstadıma, “50 yıl önceki bir arkadaşım mı acaba” düşüncesiyle baktığım için çıkaramamışım. Bu vesileyle, Salim Koçak üstadımdan tekrar özür dileyerek, selam ve sevgilerimi yolluyorum.

Bir yıldır, Cumartesi günleri 14,00-17,00 saatleri arasında Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük parkında Osmancık’lı arkadaşlarımla buluşuyoruz.

Geçen hafta, Çorum’lu Kolağası sülalesinin damadı Osmancık’lı emekli İş Bankası Müdürü Mahmut Karslı ağabey, “Çorum lisesinde (1954) Ahmet Samsunlu diye çok atak bir arkadaşımız vardı. Liseye gelen bir Bakandan lisenin yanına yapılacak pansiyon için para istemiş ve yüklü bir para koparmıştı, sen görüşüyor musun? dedi.

“Görüşüyorum Mahmut ağabey, Eski İmar ve İskân Bakanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu hocam Çorum’luların yüz akı çok değerli bir bilim adamıdır. ÇEKVA’nın (Çorum Eğitim Ve Kültür Vakfı) onursal başkanıdır, yıllarca beraber çalıştık” dedim.

“Kendisini 57 senedir görmek nasip olmadı” deyince, hocama telefon açarak, “hocam burada Çorum lisesinden bir arkadaşınız var” diyerek telefonu verdim.  

Mahmut ağabey Ahmet hocamla öyle koyu bir muhabbete daldı ki, anlatamam.

Eski dostları görüştürmek beni çok mutlu ediyor.

Telefonumda 1207 kişi kayıtlı. Osmancık’ta iken, Avukat Orhan Öztürk, öğretmen Yücel Boyacı, em. Albay Kâmil Gökgöz ve öğretmen Mustafa Gürsoy’u Çorum lisesi mezunu arkadaşımızdan bazılarıyla görüştürerek hayır dualarını alıyorum.

Çorum’lu hemşehrilerimizin bir başka medar-ı iftiharı eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi paşamızın tahliye olmasına çok sevindim.

Böyle değerli insanlar kolay yetişmiyor, kıymetini bilelim.

 

Edebiyat hocası, kompozisyon yazılısında konuyu vermiş.

1-Din, 2- Cinsellik, 3- Gizem… Ertesi gün 10 alan ödevi sınıfta okumuş.

1) Allah’ım… 2) Hamileyim… 3) Acaba kimden?

 

Bir gün Büyük İskender’e sordular;

-Neden  hocanız Aristo’ya babanızdan daha çok saygı gösteriyorsunuz?

Büyük İskender cevapladı:

– Babam bana ölümlü bir hayat verdi, hocam ise manevi ve sonsuz bir hayat kazandırdı.

 

Televizyon, ilk gerçek demokratik kültürdür. Herkese hitap eden ve halkın isteklerine göre şekillenen bir kültür. Korkunç olan, halkın istediği şeylerin bunlar olmasıdır. (Clive Barnes)

 

Zamanda kaybolduk, bilmem hangi evredeyiz!

Işınlarla savrulduk, şimdi bir zerredeyiz,

Ezel ebed karışmış, sonsuz bir yörüngede,

Başı meçhul, sonu meçhul bir garip seferdeyiz…(Mehmet Özata)

                                                        18 EYLÜL 2013