Geçen hafta Bodrum’da kalp krizi geçirerek hayata veda eden Hasan Saltık, Anadolu’nun kayıp seslerini kazıyıp ortaya çıkararak kayıt altına alan bir kültür arkeoloğuydu. Saltık 30 yıl önce kurduğu Kalan Müzik ile bu toprakların çok dilli ses hazinesini derleyip bütün dünyaya ulaştıran bir elçi olmuştu.

Kalan Müziğin kurucusu Hasan Saltık, Klasik Türk Müziği’nin, Anadolu, Kafkas ve Balkan halk müziklerinin nadide örneklerini derlemiş ve yayımlamıştır.

Hasan Saltık'ı değerlendirebilmek için öncelikle kurduğu plak şirketinin adındaki çift anlamlılığa bakmak lâzım. Kalan, hem memleketi Dersim'in tarihsel eski adıydı, hem de "bugüne aktarılan", "geleceğe kalan" vurgusu içeriyordu.

Hasan Saltık 1964 yılında Tunceli’nin ilçesi Hozat’ta doğdu. İlköğrenimini Tunceli'de, ortaöğrenimini İstanbul'da tamamladı. İstanbul Devlet Konservatuvarında başladığı obua eğitimini ekonomik güçlükler nedeniyle yarım bırakarak Suadiye Lisesine devam etti. Amcasının oğlu Rahmi Saltuk’un plak şirketinde dört yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik'i kurdu. Unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği etnomüzikolojik çalışmalar için de önem taşıyan eserleri "Kalan Müzik" etiketi altında yayınladı.

Çeşitli yörelerin ulusal ve uluslararası arşivlerde; özellikle şahısların ellerinde saklanmış ya da unutulmuş kendi dillerinde müzik örneklerini içeren albümler yayınladı. Bizzat o yörelerde yaşayan sanatçılar tarafından kendi arkaik dil ve lehçelerinde seslendirdikleri müzik eserlerinin derlenmesi için araştırmacılara destek verdi, yapılmalarına ön-ayak oldu. Pomak göçmenlerinden Tahtacı Türkmenlerine, Sadettin Kaynak'tan, Münir Nurettin Selçuk'a, Hacı Taşan'dan Muharrem Ertaş'a; Neşet Ertaş'tan Neyzen Tevfik'e, Malatyalı Fahri'den Âşık Veysel'e uzanan bir arşiv malzemesini yayımladı.

Kalan Müziğin kataloğunda alafranga, İstanbul kantoları, tangoları, Alevi türküleri, kilise ve sinagog koroları, Kürt ve Roman havaları, Balkan, Karadeniz ezgileri, alaturkanın derin suları, hâfızlar, udiler, tanburiler, gitaristler, Bayram Aracı'lar, Neşet Ertaş'lar, Aynur'lar, Erkan Oğur'lar, Ulaş Özdemir'ler, Muammer Ketencoğlu'lar, Selim Sesler, Kardeş Türküler veya Grup Yorum'dan Serdar Ateşer'e varıncaya kadar çağdaş folk ve rock ve daha neler neler, özgürlük ve eşitlik içinde yan yana durur.

Hasan Saltık, Türkiye'nin zengin kültür potansiyelini ortaya çıkarmaya dönük dokuz yüzü aşkın proje gerçekleştirdi. Projeleriyle Anadolu kültür mirasının, uluslararası festivaller yoluyla dünyaya açılmasına, dünyanın en prestijli arşiv ve kütüphanelerinde dinleyicilerle ve akademisyenlerle buluşmasına imkân sağladı.

1998’de kemancı Cihat Aşkın'ın ‘Minyatürler’iyle Klasik Batı Müziği alanına yöneldi. 2007 yılında Neşet Ertaş ve Tuncel Kurtiz ile beraber Çamlıbel Şenliğini gerçekleştirmiştir.

MÜYAP (Müzik Yapımcıları Derneği)Yönetim Kurulu üyesidir.

2 Haziran 2021 gecesi geçirdiği kalp krizi sonucu Bodrum, Muğla'da 57 yaşında hayatını kaybeden Hasan Saltık’ın cenazesi Küçükyalı Mezarlığı'na defnedilmiştir.

*

SANATÇI ARKADAŞLARININ HASAN SALTIK AĞIDI

ZİYA SELÇUK : Anadolu kültürüne, türkülerimize katkılarıyla millet hafızamızda yer eden Hasan Saltık’a Allah’tan rahmet ve ülkemize baş sağlığı diliyorum.

AJDA PEKKAN : Çok üzgünüm. Tanışmıştık kendisiyle. Çok kıymetli bir arşivi vardı.

ERCAN SAATÇİ : Hani, “Güzel Adam” derler ya…Hasan Saltık odur.

KUBAT : Ah Hasan Baba ah… Türküler ve Anadolu’da hayat bulmuş tüm müzik türlerinin manyetik alanıydın sen. Dedelik var soyunda, hep gönül yaptın huyunla, erenlerin yolunda… Hoşca kal Hasan Baba…

VOLKAN KONAK : Hasan Saltık kardeşimin acısını en derinden yaşıyor, kederli ailesine, sevenlerine ve müzik camiasına baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.

EZEL AKAY: “Neredesin Firuze?” müziklerinin yapımcısı, yeni Türkiye müzik kültürünün büyük kaynağı, dost, kardeş ve en önemlisi müzik danışmanım Hasan Saltık! Ne yaptın kardeş, ne yaptın?

SUNAY AKIN: Bu ülke bir müze adamını kaybetti… Hasan Saltık, Anadolu müziğinin en değerli hafızasıdır. Çok erken kaybettik onu.

MEHMET ÖZATA : Yıllardır hayranlıkla izlediğim çok değerli bir müzik insanını erken kaybetmenin acısını yaşıyorum. Türkiye’mizin ve sanat camiamızın başı sağ olsun.

9 Haziran 2021