Hiç kuşku yok ki, Çorum’un “kömür yolu” olarak bu güzergahın “bölünmüş yol” olarak düzenlenmesi çok daha önce gündeme gelebilirdi, ama sorunlu Kırkdilim geçişi nedeniyle yolun ele alınması gecikti. Şimdi, Çorum ile Kırkdilim arasındaki kısmın “bölünmüş yol” olarak düzenlenmesine başlanması da son derece sevindirici bir gelişme.
Ne var ki, müteahhit firmanın, yakın mesafeden ve ucuza maletme anlayışıyla yeşil bir tepeden yol malzemesi almaya başlaması, Kırkdilim köyü başta olmak üzere yöre sakinlerinin tepkisine yolaçtı. Firmanın, Gölünyazı’da benzinlik karşısındaki meşelik tepeye iş makinaları ile girdiği ve yoğun olarak ağaç kesimi yaptığı bildiriliyor.
Konuyu gazetemize taşıyan İl Genel Meclisi eski Başkanı Ahmet Uysal, Kırkdilim civarında yol malzemesi alınabilecek çok yer olduğunu, bu tepenin kullanılması halinde binlerce ağacın katledileceğini belirterek, “İşi ucuza maletme uğruna bu yeşil tepeciğe kıyılmamalı. Müteahhit firma gerekli izni almış bile olsa, bu konuda başta siyasilerimiz olmak üzere herkesten duyarlılık bekliyoruz.” dedi.
Ahmet Uysal’ın verdiği bilgiye göre, bu tepenin hemen arkası tarihi özellik taşıyan bir yer. 1393 yılında Yıldırım Bayezıd’ın büyük oğlu Ertuğrul, Osmanlı’nın hükümranlığını korumak için yörede bağımsızlığını ilan eden Kadı Burhaneddin’e karşı bu alanda savaşmış, ortalığın kan gölüne döndüğü ve ceset tepelerinin oluştuğu bu kıran kırana muharebenin sonunda şehit düşmüştü. Şehzade Ertuğrul Bey’in mezarı da burada bulunuyor.





(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim