İl Başkanı Hasan Suvacı, Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere, İl Genel Meclisi Üyesi Yıldız Bek, Belediye Meclisi Üyesi Semrin Kaleli, İl Kadın Kolları Başkanı Firdevs Yalçın, Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülhan Eke ve çok sayıda kadının katıldığı basın toplantısında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin önemine dikkat çekildi.

CHP Kadın Kolları Başkanı Firdevs Yalçın yaptığı açıklamada, kadına seçme seçilme hakkının verilmesinin Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucunda olduğunu ve bunun kadın hakları açısından bir devrim olduğunu söyledi.  Kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının Türkiye’nin demokratikleşmesinin en önemli adımlarından biri olduğunu ifade eden Yalçın, “Aradan geçen 82 yılda biz kadınların kazanımları daha ileriye taşınması gerekirken eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında önümüze konulan engeller sonucu gelinen noktada maalesef olması gereken yerde değiliz.” dedi.  Olcayto, günümüzde kadınlar açısından temsilde adalet ve sonuçta eşiklikten söz edilmediği belirterek, “2015 Genel seçimi sonucunda biz kadınlar TBMM’de sadece 76 kadın vekille %13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısı olan biz kadınlar yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz ancak haklara ulaşmada eşit değiliz.” diye konuştu.

“TOPLUMSAL REFAH İÇİN KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ ŞART”

Hayatın her alanında kadın ve erkek eşit olmadan toplumsal refahın sağlanamayacağının altını çizen Yalçın, “Toplumsal refahın sağlanması için kadınların siyasal yaşama katılımlarının önündeki pek çok engelin kaldırılması gerekmektedir. Kadınların eğitimden yeteri kadar faydalanamaması, çalışma hayatında yer alamaması, çalışanların ise erkeklerle eşit koşullarda olmaması en büyük engellerdendir” dedi.

Türkiye’nin dünyada kadınların eğitim düzeyi açısından 104, ekonomi ve fırsat eşitliği açısından 127,  iş gücüne katılma oranı açısından 123. sırada bulunduğunu belirten Yalzın, “Türk kadını dünya sıralamasında her alanda bu kadar geride olmayı hak etmemektedir. Toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlara dayattığı geleneksel değer yargıları,  kadınların sadece eş olma ve annelik rolleri ile sınırlandırılması da önemli sorunlardandır” ifadelerini kullandı.

"AKP KADINLARIN ZİHNİNE, BEDENİNE, KİMLİĞİNE HÜKMETMEYE ÇALIŞIYOR"

Eğitim konusunun kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda da olmasının en önemli aracı olduğunun altını çizen Yalçın,  AKP iktidarını eğitim ve kadınlar üzerinden şu sözlerle eleştirdi:

“Ne yazık ki AKP iktidarı kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran düzenlemeleri birbiri ardına devreye sokmuştur. 4+4+4 eğitim sistemi, taşımalı eğitim sistemi kız öğrencilerin beşinci ve altıncı sınıftan sonra eğitimlerini bırakmalarına sebep olmuştur. AKP, kadın istihdam paketiyle kadınları iş ve sosyal yaşamdan uzaklaştırarak eve ve güvencesizliğe hapsedecek düzenlemeler yapmaktadır. Ayrıca kadınlar çalışma hayatında çoğunlukla kayıt dışı ve daha az ücretle çalıştırılmakta, çalışan kadın erkeklerle eşit işe eşit ücret alamamaktadır. Mevcut iktidar kadınların kaç çocuk doğuracağına, nasıl doğuracağına, gece sokakta yürüyüp yürüyemeyeceğine, kahkaha atıp atamayacağına karar vermeye, kılık kıyafetine, zihnine, bedenine, kimliğine hükmetmeye çalışmaktadır.”

 “Yakın zamanda kız çocuklarının tecavüzcüsüyle evlendirilmelerinin önünü açacak yasa tasarısının geri çekilmesi, kadınların dayanışarak, güçlerini birleştirerek verdikleri örgütlü mücadelenin sonucudur.” diye eleştirilerine devam eden Yalçın, kadınları haklarını korumak için örgütlü mücadeleye çağırdı.  Yalçın, “Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa” sözleriyle tüm kadınlara her alanda eşit ve özgür bir dünya dileyerek konuşmasını sonlandırdı. 

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim