İçişleri Bakanlığı’nın 81 İl Valiliğine “Pazar Yerleri” konulu genelge sonrası, tam kapanma dönemindeki ilk pazar alışverişleri geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirilirken, bazı pazarlarda alınan önlemlerin yetersizliği dikkat çekti. Pazara girişlerde HES kodu sorgulaması yapılmadığı görüldü.

Tam kapanma öncesi hınca hınç dolan Bahçelievler Mahallesi’ndeki Cumartesi Pazarı’nda oluşan görüntü herkesi şaşırttı. Zabıta ekiplerinin denetlediği pazarda, esnaf sayısının azlığı vatandaş sayısının ise çokluğu dikkat çekti. Nüfusu 40 binin üzerinde olan bölgede kurulan pazara sadece 100’e yakın esnafın tezgah açmasına izin verilirken, tezgahlarda kümeleşmelerin oluşması nedeniyle sosyal mesafe hiçe sayıldı.

Tek bölgeden girişin verildiği pazar yerinde uzun kuyruklar oluşurken, Pazar yerine gelen Çorum Valisi Mustafa Çiftçi kalabalığı görünce şaşkınlığını gizleyemedi. Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Gür, Zabıta Müdürü Burhan Şahin’in de hazır bulunduğu incelemede Vali Çiftçi, Çorum Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Erdoğan Yılmaz’a pazar yerinde kaç esnafa tezgah açtırıldığını sordu.

Oda Başkanı Erdoğan’ın 80 ile 100 arasında esnafın tezgah açtığını belirtmesi üzerine Vali Mustafa Çiftçi, tezgahlarda kümelenmelere dikkat çekerek oda başkanını uyardı. Vali ve beraberindekiler bir süre pazarda inceleme yaptıktan sonra bölgeden ayrılırken, alışveriş için pazara gelen bazı vatandaşlar ise kalabalıktan şikayet etti.

Öte yandan Vali Mustafa Çiftçi ve beraberindeki heyet, Cumartesi Pazarı’nın yanısıra aynı gün kurulan, genelge kapsamında 15 Mayıs günü de kurulacak olan Pazartesi, Cuma, Akkent ve Perşembe semt pazarlarına da tek tek giderek buradaki durumu da inceledi.

Pazarlar açılmadan önce İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi’nde alınan karar uyarınca pazar yerlerine girişte hem pazarcıların hem de vatandaşların HES kodu sorgulamasının yapılmasına, pazarda sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapılmasına, temizlik ürünleri, ayakkabı, giyim, züccaciye, hırdavat, oyuncak, süs eşyası, çanta ve benzeri ürünlerin satışına izin verilmemesine, pazarda tezgah açan esnafın sadece 4 katı kadar müşterinin alana alınmasına, pazarların giriş çıkışlarının kolluk birimlerince kontrol edilmesine, pazarda tezgahlar arası 3 metre mesafe olmasına, izolasyon kuralına uymadığı tespit edilen kişilerin, izolasyon amacıyla konaklama yeri olarak belirlenen İlimiz merkez Hayrettin Karaman Kız Öğrenci Yurduna gönderilerek kalan izolasyon sürelerinin yurtta tamamlatılmasının sağlanmasına, ilgililer hakkında da idari ve cezai işlemlerin gerçekleştirilmesine karar verilmişti.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim