- Recep SERBES -
Görüşlerini aldığımız pazarcılar, şehrin en merkezî konumunda bulunan Çarşamba Pazarı’nın Çorum halkına yıllardan beri hizmet verdiğine dikkat çekerek, böyle bir birleşmenin Çarşamba Pazarı’nı tamamen ortadan kaldırmak anlamına geleceğini ve Salı Pazarı’nın fiziksel koşulları nedeniyle de çok sayıda pazarcının mağdur olacağını ifade ettiler. Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkan Yardımcısı Adnan Tırhış ise “Çorum için, bizim için ve halkımız için en iyi çözüm, Çarşamba Pazarı’nın mevcut yerinde kalması ve kapalı hâle dönüştürülmesidir.” dedi.
 
Uzun yıllardan bu yana Çorum halkına hizmet veren Çarşamba Pazarı’nın, taşınması söz konusu…
Bu gelişmenin, pazar esnafını pek memnun etmediği anlaşılıyor.

Belediye Başkan Yarımcısı Turhan Candan, Çarşamba Pazarı’nın Salı Pazarı’yla birleştirilmesi konusunu geçtiğimiz günlerde ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Erdoğan Yılmaz ve Oda Yönetim Kurulu üyesi Satılmış Çıtakoğlu ile değerlendirmişti.
 
“TARİHE MALOLMUŞ PAZARIN YERİ KORUNMALI VE ÜZERİ KAPATILMALI”
Çorum Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkan Yardımcısı Adnan Tırhış, Çarşamba Pazarı ile Salı Pazarı’nın birleştirilmesi fikrine sıcak bakmadıklarını belirterek, “Bu konuda Belediye’nin pazarcı esnafına bir dayatması söz konusu.” dedi.
Çarşamba Pazarı’nın daha sağlıklı ve uygun koşullarda hizmet sunabilmesi için yaklaşık 2 yıldır Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’den randevu talep etmelerine rağmen olumlu yanıt alamadıklarını kaydeden Adnan Tırhış, “Bu pazarın taşınması konusu kamuoyunda dillendirilmeye başladıktan sonra biz eski İtfaiye meydanı ya da ÇESOB önündeki boş alanı düşündük. Ancak bu iki yer konusundaki talebimiz maalesef olumlu karşılanmadı. Şimdi Çarşamba Pazarı’nın Salı Pazarı’yla birleştirileceği söyleniyor. Bu durum; birleşmeden ziyade Çarşamba Pazarı’nın tarihten silinmesi anlamına geliyor. Unutulmamalı ki Çarşamba Pazarı, Çorum’un en eski pazarı. Geçen hafta 60-65 yaşlarında bir teyzemiz, pazarın kaldırılacağını duyunca ağladı.” diye konuştu.
Çarşamba Pazarı’nın taşınması konusunda Belediye’nin kendilerine dayatmada bulunduğunu söyleyen Tırhış, buranın boşaltılacağı yolunda kendilerine önceden herhangi bir bilgi verilmediğini belirterek, “Biz bugüne kadar daima Belediye’nin yanında olduk. Şimdi de en azından Çarşamba Pazarı konusunda Belediye’nin bizim ve halkımızın yanında olmasını bekliyoruz. Çünkü burası her ne kadar ‘tarihî’ bir doku niteliği taşımıyor olsa da Çorum’un en eski pazarı olması nedeniyle tarihsel bir özellik taşıyor. Bu konudaki en iyi çözüm Çorum halkı ve bizim için Çarşamba Pazarı’nın mevcut yerinde kalması ve kapalı hâle dönüştürülmesidir.” şeklinde görüş belirtti.
 Adnan Tırhıs

“SALI PAZARI’NIN KAPASİTESİ YETERSİZ”
Çorum’un farklı semt pazarlarında yumurta satışı yapan Samet Aksungur, Çarşamba Pazarı’nda yaklaşık 350 esnafın bulunduğunu ve Salı Pazarı’nın ise sadece 150 tezgâh kapasitesine sahip olduğunu belirterek, “Bu iki pazarın birleştirilmesi yaklaşık 200 esnafın mağdur edileceği anlamına geliyor.” dedi.
Çarşamba Pazarı’ndaki esnafın Salı Pazarı’na taşınması hâlinde kur’a çekimiyle yeniden tezgâh alanlarının belirleneceğini hatırlatan Samet Aksungur, “Bu kur’a çekimiyle şu an Çarşamba Pazarı’nda faaliyet gösteren esnafın büyük çoğunluğu Salı Pazarı’nda yer sahibi olamayacak. Bu da yaklaşık 200 pazarcının mağdur olmasına sebebiyet verecek.” diye konuştu.
Samet Aksungur, Çarşamba Pazarı’nın mevcut yerinde devam etmesinin en akılcı çözüm olacağını dile getirerek, “Bu alanın üstü kapatılarak haftanın bir günü pazar olarak hizmet vermeyi sürdürmesi, diğer günler ise otopark şeklinde değerlendirilmesi bence en makul yaklaşım olur.” ifadelerini kullandı.

Samet Aksungur
 
“MERKEZÎ KONUMDAKİ BİR PAZARIN TAŞINMASI HALKI DA MAĞDUR EDER”
Çarşamba Pazarı’nda alışveriş yapan Mustafa Gözler ve Hasan Aktepe isimli yurttaşlar, iki pazarın birleştirilmesi fikrinin olumsuz sonuçlar doğuracağını belirterek, “Böylesine merkezî konumdaki Çarşamba Pazarı’nın tâ Lozanevler’deki Salı Pazarı’na taşınacak olması bizleri de zor durumda bırakır. Her yere yakın olması, ulaşım kolaylığı bulunması ve köylünün de ürünlerini getiriyor olması bu pazara ilgiyi artırıyor. Çarşamba Pazarı yerinde kalsın, vatandaş sıkıntıya sokulmasın.” şeklinde görüş belirttiler.

Mustafa Gözler (Sağda) ve Hasan Aktepe
 
“VERİLMİŞ HAK GERİ ALINMAZ”
Uzun yıllardır pazarcılık yapan Niyazi Karmış ise Çarşamba Pazarı’nın çok eski bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Ben 60 yaşımdayım. Kendimi bildim bileli bu Çarşamba Pazarı var. Burayı kaldırmaya niyetlenen kişiler, pazar esnafını ve Çorum halkını mağdur edeceklerini unutmasınlar. 300 kişiyi mağdur etmek hangi vicdana sığar? Verilmiş bir hakkın geri alındığı nerede görülmüş? Burası Muz Cumhuriyeti değil…” ifadelerini kullandı.

Niyazi Kaymış
 
“BİZİ BOYNU BÜKÜK BIRAKMASINLAR”
Çarşamba Pazarı’nda kavun ticareti yapan Serdar Can ve Serkan Sarıoğlu da pazarın kaldırılmasına karşı olduklarını dile getirerek, “Bu pazarın en az 70 yıllık bir geçmişi var. Çarşamba Pazarı’nın buradan kaldırılması hem esnaf olarak bizleri, hem de vatandaşlarımızı zor durumda bırakır. Kimsenin, bizim boynumuzu bükük bırakmaya hakkı yok. Bu pazar bir an önce Buhara ve Mimarsinan’daki halk pazarları gibi kapalı bir şekilde yeniden yapılmalı. Yeni ve modern bir pazara hem esnafın, hem de Çorum halkının lâyık olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştular.
 
Serdar Can (Solda) ve Serkan Sarıoğlu
 
“ÇARŞAMBA PAZARI, ÇORUM’UN SEMBOLÜ”
Bakliyat ürünleri satan Muhammed Koşar ise Çarşamba Pazarı’nın Çorum’un “sembol” mekânlarından biri olduğunu belirterek, “Burası bizim ekmek teknemiz. 20 yıldır Çarşamba Pazarı’nda satış yapıyorum. Buradan vazgeçmemizi kimse beklemesin.” dedi.
Pazar müşterilerinden Hüseyin Erdem de Çarşamba Pazarı’nın kaldırılmasına karşı olduğunu dile getirdi.

Muhammed Koşar (Solda) ve Hüseyin Erdem
 
Editör: TE Bilisim