= Recep SERBES = 
Çorum’un en eski ve en büyük halk pazarı olan Çarşamba Pazarı, her geçen gün kan kaybediyor. Pazarda tezgâh açan pek çok esnaf, buranın kapalı hâle getirilmesi ya da taşınması yönündeki ısrarlı taleplerini sürdürüyor.
Bir süredir eski Oto Pazarı yönündeki bölümde yol çalışması yapılması da hem yurttaşları, hem esnafı zor durumda bırakıyor. Pazarcılar, Belediye’den bir an evvel bu yol inşaatının tamamlanmasını istiyor.



Çarşamba Pazarı’nın eski Oto Pazarı yönünde yol çalışmasının sürmesi, yurttaşların bu yönden pazara giriş ve çıkışını olumsuz etkiliyor.

“PAZAR UZUN SÜREDİR TEK YÖNDEN ÇALIŞIYOR”
Çarşamba Pazarı’nın eski Oto Pazarı girişinde yumurta satışı yapan Ali Aksungur, bu bölgede bir süre önce başlatılan yol çalışmasının işleri olumsuz etkilediğini belirterek, “Yol inşaatının yavaş ilerlemesi bizi endişelendiriyor. İnşaat başladığından beri Pazar tek yönden çalışıyor. Özellikle köyden ve ilçeden vesaitle gelen vatandaş, bizim bu taraftan aracını yanaştıramıyor. Ötesini berisini indiremiyor. Yol yapımını gören vatandaş Anitta Otel tarafından geçiş yapmak zorunda kalıyor. Otel yönünden günde bin kişi geçiyorsa, bizim taraftan 300 kişi ancak geçebiliyor. Belediye’den yol yapımını hızlandırmasını ve bir an evvel tamamlamasını rica ediyoruz.” diye konuştu.
Pazar esnafına çadır temin eden Kâzım Başar da bu görüşlere katıldığını dile getirerek, “Yol inşaatı biterse hem esnaf, hem vatandaş rahat bir nefes alacak. Belediye sesimizi duysun.” dedi.

Ali Aksungur (Solda) ve Kâzım Başar

“EN GÖZDE PAZAR, ÇAPTAN DÜŞTÜ”
Fatih Alıç ve Yasin Topal isimli iki genç esnaf, Çarşamba Pazarı’nın bir zamanlar Çorum’un en “gözde” pazarı olduğunu anımsatarak, “Uzun zamandır tadımız tuzumuz yok. İşler kesat. Çorum’un en gözde pazarı şimdilerde yerlerde sürünüyor. Burası ya taşınmalı, ya da yeniden dizayn edilmeli.” şeklinde görüş belirttiler.

Yasin Topal (Solda) ve Fatih Alıç

“TOZ VE ÇAMUR”
Serkan Sarı ve Süleyman Mert adlı pazarcılar da yaşadıkları olumsuzluklara değinerek, sorunun çözümü noktasında yetkilileri daha duyarlı olmaya çağırdılar.
Tozun toprağın içinde satış yapmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Serkan Sarı, “Yazın tozdan, kışın yaştan başımızı alamıyoruz. Yalandan bir yağmur yağsa, ördek gibi çamura batıyoruz.” şeklinde çarpıcı ifadeler kullandı.

Serkan Sarı (Sağda) ve Süleyman Mert

“ÇORUM HALKI, MODERN BİR PAZARI HAK EDİYOR”
Çarşamba Pazarı’nın “kapalı” hâle dönüştürülmesi gerektiğini dile getiren Engin Yılmaz ise “Bu pazar bir an önce Buhara ve Mimarsinan’daki halk pazarları gibi kapalı bir şekilde yeniden yapılmalı. Esnafa sabit tezgâhlar verilmeli. Şu an Pazar esnafı olarak bizler, seyyar tezgâhların yerleştirilmesi ve taşınması konusunda zaman zaman ihtilaf yaşıyoruz. Hatta tezgâhların indirilip bindirilmesi sırasında aramızda kavga bile çıktığı oluyor. O nedenle kapalı bir pazar zorunlu görünüyor. Yeni ve modern bir pazara hem esnafın, hem de Çorum halkının lâyık olduğunu düşünüyorum.” Diye konuştu.

Engin Yılmaz

“PAZARDAYIM, ZARARDAYIM”
Kavun, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri… Özdemir Sarıkoca da böyle düşünmüş olmalı ki tezgâhını kavunla yığmış… Ancak Sarıkoca, satışlardan hiç hoşnut değil… Her şeyin yerinde “pahalı” olduğunu vurgulayan Özdemir Sarıkoca, “Yerinden 50 kuruşa aldığım kavunu nakliyeydi, şuydu-buydu derken 2 liradan satmak zorunda kalıyorum. Buna rağmen para kazanamıyorum. Geçen haftalarda da patlıcan işine girmiştim. Yine zarar etmiştim. Sizin anlayacağınız; pazardayım lâkin çok zarardayım.” şeklinde yakındı.

Özdemir Sarıkoca

“CANIMIZA YETTİ”
Birlikte aynı tezgâhın başına geçerek kavun satan Caner Nazlı ve Can Çelik isimli pazarcılar da satışların düşük olmasından yakınarak, bu durumu Çarşamba Pazarı’nın çevresinde devam eden yol ve inşaat çalışmalarına bağladılar.
“Toz, toprak, ses ve gürültü canımıza yetti” diyen iki genç pazarcı, önceki günkü Çarşamba Pazarı’nda beklentilerini yine karşılayamamış görünüyordu.

Caner Nazlı (Sağda) ve Can Çelik
Editör: TE Bilisim