KESK adına bir açıklama yapan Mustafa Gül, AKP iktidarı ve illerde valilerin Anayasayı, temel hak ve özgürlükleri, mahkeme kararlarını hiçe sayarak suç işlemeye, keyfilikte sınır tanımamaya devam ettiklerini ileri sürdü. Gül, "Son bir haftadır İstanbul’da Konfederasyonumuzun kararıyla Bakırköy ve Kadıköy’de yapılan oturma eylemlerine Valiliğin hukuka aykırı yasak kararı gerekçe gösterilerek arkadaşlarımıza saldırılmakta ve günlerce süren gözaltına alınma işlemine tabi tutulmaktadırlar" dedi.

Mustafa Gül, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

KHK ile ihraç edilmelerinin ardından Kadıköy ve Bakırköy'de 70 haftadır direnişlerini sürdüren kamu emekçisi arkadaşlarımızın Bakırköy’deki eylemine polis saldırısı olmuş ve pek çok kişi gözaltına alınmıştı.

OHAL koşullarında da düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkı gibi temel hakların kullanımı engellenmesi kabul edilemez. Nitekim Anayasa Mahkemesi Ocak 2018’de aldığı kararda “Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin bildirim şartına bağlanmasının’’ bu hakka müdahale teşkil ettiği açıktır. Bu müdahalenin Anayasa’ya uygun düşebilmesi için Anayasa’nın 13 maddesinde belirtilen ölçütlere aykırı olmaması gerekir. Anayasa’nın 13 maddesinde belirtilen ölçütlerden biri de “Anayasa’nın sözüne aykırı olmama” kriteridir. Anayasa’nın 34. maddesinin birinci fıkrasında, “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” denilmek suretiyle toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenmesinin izin alma koşuluna bağlanamayacağı açıkça ifade edilmiştir” demiştir.

Ancak AKP iktidarı ve illerde valiler Anayasayı, temel hak ve özgürlükleri, mahkeme kararlarını hiçe sayarak suç işlemeye, keyfilikte sınır tanımamaya devam ediyorlar. Son bir haftadır İstanbul’da Konfederasyonumuzun kararıyla Bakırköy ve Kadıköy’de yapılan oturma eylemlerine Valiliğin hukuka aykırı yasak kararı gerekçe gösterilerek arkadaşlarımıza saldırılmakta ve günlerce süren gözaltına alınma işlemine tabi tutulmaktadırlar.

Anayasal, demokratik haklarını kullanarak eylemlere katılan konfederasyonumuz üyelerine hukuka aykırı olarak polisin saldırması, günlerce gözaltında tutulmasını KESK Çorum Şubeler Platformu olarak protesto ettiğimizi ve aylardır süren OHAL uygulamasının da 24 Haziran seçimleri öncesi derhal kaldırılması gerektiğini bir kez daha vurgulamak isteriz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim