Maliye Bakanı hemşehrimiz Naci Ağbal, enflasyon rakamları ile ilgili, “Hem para politikası hem maliye politikası konusunda alacakları tedbirlerle 3 yıl içinde yüzde 5 seviyelerine ineceğini düşünüyoruz” dedi.
Maliye Bakanı Ağbal, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. Ağbal, enflasyon rakamları ile ilgili, geçen yıl enflasyonun yüzde 8,8 olarak gerçekleştiğini belirterek, “Merkez Bankası’nın son açıkladığı raporlarda, bu yılın ilk aylarında enflasyonun bir miktar yukarıda seyredecek. Ocak enflasyonu yüzde 9,58 çıktı. Biz ümit ediyoruz ki alacağımız tedbirlerle çift hanelere çıkmadan 2016 yılında da enflasyonda aşağı yönlü bir trendi izleriz. Geçen yılın sonunda tütün ve alkollü içeceklerde vergi artışı yapıldı. Enflasyonu yukarı çeken sebeplerden birinin söz konusu vergi artışlarıdır” diye konuştu.
Gıda enflasyonunun da arttığının altını çizen Maliye Bakanı Ağbal, özellikle kırmızı et ve ekmekte piyasada oluşmaması gereken bir fiyat artışı olduğunu, bunun da üzerine gideceklerini bildirdi. Enflasyonun bir süre daha normalin üzerinde seyredecek olmasına karşın daha sonraki dönemde, hem para politikası hem maliye politikası konusunda alacakları tedbirlerle 3 yıl içinde yüzde 5 seviyelerine ineceğini düşündüklerini vurgulayan Ağbal, “Enflasyonun hangi aylardan itibaren düşüşeceğine şimdiden bir ay belirtmenin yanlış olur. Bu yıl için öngörülen enflasyon hedefinin yüzde 7,5'dir. Şu anda yüzde 9,58'deyiz. İlk aylarda bir miktar bu seviyelerde devam etse de sonraki aylarda hem mevsimsel etkiler çerçevesinde hem de bizim alacağımız tedbirler neticesinde enflasyon aşağıya gelecektir” şeklinde konuştu.

“MALİYE POLİTİKASINDA SIKI DURUŞ SÜRECEK”
Ankara'da görüşmelerde bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin enflasyon, dış dengesizlik ve sıkı maliye politikasının gerekliliği ile ilgili Ağbal, IMF'nin enflasyon ile ilgili değerlendirmelerini kendilerinin de yaptığını söyleyerek, “Asgari ücret artışı ve kur hareketlerinin enflasyonu yukarı çekecek faktörlerden birisi. Dolayısıyla hem maliyet kanalından hem talep kanalından enflasyonu yukarı çekecek riskler var ama özellikle bizim bu yıl içinde hem para politikasında hem da maliye politikasındaki duruşumuz enflasyonla mücadelede belirleyici olacak. Türkiye'nin kendi grubundaki ülkeler ve AB ülkeleri ile kıyaslandığında mali disiplin ve bütçe disiplinine en fazla uyan ülke konumunda bulunuyor. Maliye politikasında sıkı duruşumuz zaten var. Buna 2016 ve sonraki yıllarda da aynen devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, IMF'nin Türkiye'nin 2016 büyümesinin yüzde 3,5-4 düzeyinde gerçekleşeceğine ilişkin tahmini ile ilgili, IMF'nin özellikle ekonomilere ilişkin değerlendirmeler yaparken birtakım riskleri incelemek suretiyle daha ihtiyatlı bir büyüme tahmini yaptığını bildirdi. Türkiye'nin bu yıl yüzde 4,5 civarında büyüyeceğini öngördüklerini belirten Ağbal, “Özellikle siyasi belirsizlik ortadan kalktı, ekonomimizin temelleri sağlam, ihracat pazarlarımızdan en önemli grubu oluşturan AB pazarı iyi gidiyor. Dolayısıyla ekonominin genel anlamda daha fazla yatırım çekeceğini, dışarıdan genel anlamda kırılganlıklar olmakla beraber yeterli kaynağı Türkiye'ye çekeceğini ve büyümenin yukarı doğru gideceğini düşünüyoruz. IMF'nin bu konudaki çalışmasının ihtiyatlı olmasını söylemem gerekir. Bunu da saygıyla karşılıyoruz” diye konuştu.

“EVLİ ASGARİ ÜCRETLİ SON AYLARDA DA
BİN 300 LİRANIN ÜZERİNDE MAAŞ ALACAK”
Asgari ücretin bin 300 liraya çıktığı hatırlatılarak yılın son üç ayında vergi diliminden dolayı ücretin bu rakamın altına düşüp düşmeyeceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Ağbal şunları söyledi: “Vergi kanunlarının herkes için geçerli aynı. Vergide artan oranlı denilen bir sistem işliyor. Bu kapsamda kişinin geliri arttıkça sonraki dönemde ödediği verginin de artacak. Asgari ücret konusunda duyarlıyız. Maliye Bakanlığı olarak bakış açımız, artan oranlı sistem, vergi adaletinin olmazsa olmazı.
Bu konuda herhangi bir çalışmamız olmadığını söylemek isterim. Ekim-Kasım-Aralık döneminde kişinin eline geçen kazanç bin 300 liralık asgari ücret bakımından ne ise kişilerin söz konusu kazancının gerektirdiği vergiyi ödemeye devam edecekleri. Kişinin durumuna bağlı. Bekar bir kişiyle, evli 3 çocuklu bir kişinin durumu vergi kanunu karşısındaki durumu farklı. Dolayısıyla evli ve üç çocuklu bir asgari ücretlinin geliri Ekim-Kasım-Aralık’ta da bin 300 liranın üzerinde olacak. Dolayısıyla kişilerin bekar veya evli olması ve çocuk sayısına bağlı olarak bin 300 liranın altında veya üstünde olmaları farklılaşacak”
(İHA)
Editör: TE Bilisim