Çorum Leblebiciler Odası eski Başkanı Mahmut Ahıskalı, leblebinin dışa açımması ve ihracaatının tam anlamıyla yapılmasının şart olduğunu söyledi. 57 yıllık leblebi ustası Yaşar Bodur ise, “Leblebiye lezzet katan emek ve alın teridir” dedi.
İlk açıklamayı yapan Yaşar Bodur 'Leblebi 5 safhadan geçirilerek gerçek lezzetine ulaşır. Birinci safhada en iri ve iyi nohut seçilir. Önce fırınlanır, üç gün bekletildikten sonra tekrar fırınlanır. Birkaç gün sonra son kez fırına atıldıktan sonra çıkartılır ıslanarak güneşte kurutulmaya başlanır. Yaklaşık 40 gün kurutulan nohut, dördüncü safha olarak leblebi tavasında tekrar kızartılıp, dövüldükten sonra, elenir ve vitrinlere çıkar" dedi.Leblebinin uzun ve meşakkatli bir uğraş sonunda yapıldığını belirten Bodur, “Leblebi üretiminin her safhasında emek ve uğraş vardır. Sadece nohudu kurutup kızartarak leblebi yapılmaz, yapılsa da lezzeti olmaz. İşte Çorum leblebisini meşhur yapan en büyük özellik budur" dedi.
Her nohuttan leblebi olmayacağını da ifade eden Bodur, kaliteli ürün elde edebilmek için, en iyi hammaddeyi elde etmek gerektiğini söyledi. Çorum leblebisini en meşhur yapan özelliğin lezzet olduğunu belirten Leblebi ustası, Çorum’a rakip çıkan illerin Çorum lezzetini tutturamayacaklarını iddia etti. Bodur “Leblebi, bağırsal sindirimini kolaylaştırır, mide asidini önler.” dedi.
Çorum Leblebiciler Odası eski Başkanı da olan Mahmut Ahıskalı ise leblebinin dışa açılmasında yetkililerin gerekli çalışmaları yapması gerektiğinin altını çizerek önemli açıklamalarda bulundu. Leblebiyi sadece iç pazarda değil dış ülkelere de ihraç ettiklerini dile getiren Ahıskalı en çok talebin Almanya’dan geldiğini açıkladı. Çorum’da leblebi imalatı yapan işyeri sayısının oldukça az olduğunu da belirten Ahıskalı, çoğu leblebicinin imalat yapmadığını, hazır aldıkları leblebiyi ısıtıp sattıklarını söyledi.Devlet yetkililerinin leblebinin dışa açımlası için çalışmalar yapılmasının şart olduğunu, Çorum leblebisinin arap ülkelerinde daha çok tükedildiğini söyledi.







(Yusuf ÇINAR)
Editör: TE Bilisim