İçme suyu depolarında güneş enerjisi sisteminin kurulması projesinin Ortaköy’de uygulandığını belirten Mustafa Çelik, Ortaköy İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliğince, İncesu köyünün içme suyu terfisi işinin güneş enerjisi ile sağlanmasına karar verildiğini ve 2015 yılında İncesu Köyü’ne güneş enerjisi sistemi kurulduğunu söyledi. Faaliyete geçen projede %80 elektrik tasarrufu sağlandığını belirten Çelik, köy halkına maddi yönden kazanç sağlandığını, projede gündüz panellerle elektrik ihtiyacının karşılandığını, gece de normal şehir şebekesinden sistemin devam ettirildiğini kaydetti. Gece su kullanımının az olduğundan, zaman saati sisteme konularak gece kullanımının asgariye indirilerek tasarruf sağlandığını kaydeden Mustafa Çelik, yapılan tesisin maliyetinin 53.000,00 TL olduğunu ve akülü olmadığını dile getirdi.

Çelik, “Ülkemizin ithalatı içerisindeki en önemli kalemlerin başında gelen enerji ithalatının azaltılması için, yenilenebilir enerjiye yönelmek ve güneş enerji sistemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, bütçe imkanları ölçüsünde köylerimizde de içme suyu depolarında güneş enerji sistemlerinin kurulması uygun olacaktır” dedi. Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

ALTIN BEBEK DOSTU İL ÇALIŞMALARI İNCELENECEK

İl Genel Meclisi üyeleri Yurdanur Özzehinli ve Mustafa Alagöz, verdikleri önerge ile Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen “Altın Bebek Dostu İl” çalışmaları konusunda meclise bilgi verilmesini istediler.

Konu hakkında bilgi veren Mustafa Alagöz, çalışmalar kapsamında neler yapıldığının incelenerek halka bilgi verilmesi için çevre ve sağlık komisyonunun görevlendirilmesini istedi. Önerge Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildi.

Mustafa Alagöz

ÖRNEK TARIM KÖYÜ TALEBİ

İl Genel Meclisi üyeleri Abdullah Meteoğlu, Yurdanur Özzehinli ve Yusuf Kaya, diğer köylere örnek olması amacıyla bir tarım köyü oluşturulmasını istedi.

Konu hakkında bilgi veren Yusuf Kaya, il ve ilçelerden araştırılarak örnek bir tarım köyü oluşturma çalışması için uygun bir köy tespit edilmesini istedi. Bu köyün diğer köylere örnek olması için yapılacak çalışmalara Özel idarenin ne gibi desteği olabileceğinin araştırılmasını istediklerini söyleyen Kaya, bu konuda meclis üyelerine ve kamuoyuna bilgi verilmesini istedi. 

Yusuf Kaya

MECLİS ÜYELERİNE ÇOCUK EVLERİ ANLATILACAK

İl Genel Meclisi Üyesi Arif Çamiçi, il genelinde bulunan çocuk evlerinde ne gibi çalışmaların yapıldığının araştırılarak meclis üyelerine bilgi verilmesini istedi.

Yurdanur Özzehinli ile birlikte verdikleri önerge hakkında bilgi veren Çamiçi, aile yanında bakımın mümkün olmadığı durumlarda çocukların çocuk evlerinde bakıldığını, il genelinde kaç tane çocuk evi bulunduğu, çocuklara buralarda nasıl hizmet verildiği ayrıca bu yerlerin çocuklara katkılarının ne olduğu konularında bilgi istediklerini dile getirdi. Çamiçi, kaç çocuğun bu evlerden yararlandığı ve Sevgi Evlerinde bakımların nasıl yürütüldüğü konusunda da bilgi istediklerini kaydetti. Konu incelenmesi için Aile ve Engelliler Komisyonu’na sevk edildi.

Arif Çamiçi

MECLİS, KÖYLÜ PAZARLARINA DESTEĞİ İNCELEYECEK

İl ve ilçelerde yaşayan ailelerin kendi işini kurması, halkın üretime yönlendirilmesi, ekonomik durumlarının iyileştirilmesi, organik ürün üretiminin çoğaltılması ile ilgili köylü pazarı oluşturulması konusunda İl genel meclisi tarafından inceleme yapılacak. Konuyla ilgili Yusuf Kaya ile birlikte verdikleri önerge hakkında bilgi veren Oğuzlar İl Genel Meclisi Üyesi Arif Çamiçi, köylü pazarlarının oluşturulması için Özel idare imkanları ile yapılabileceklerin araştırılarak bilgi verilmesini istedi. İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya da konuşmasında amacın köylüyle şehirde yaşayanları bir araya getirmek olduğunu, bu bakımdan örnekleri bulunan organik ürün pazarlarının geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Konu incelenmesi amacıyla ARGE komisyonuna havale edildi.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURU HAKKI ANLATILACAK

İl Genel Meclisi üyeleri Arif Çamiçi ve Mustafa Çatar tarafından verilen önerge ile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı ve nasıl başvurulduğu konusunda bilgi verilmesi istendi.

Verilen önergenin ardından konuşan Hukuk komisyonu başkanı Ali Sami Odabaş, Türkiye’nin İnsan Hakları Sözleşmesine taraf olduğunu, 2010 yılında yapılan referandum ile anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunun açıldığını ve Avrupa İnsan Hakları mahkemesi yerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurulabileceğini dile getirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bekleyen 20-25 bin civarında dosya bulunduğunu belirten Odabaş, yapacakları incelemenin ardından meclis ve kamuoyuna bilgi verilebileceğini söyledi. Konu incelenmesi için Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’na sevk edildi.

“KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ DESTEKLENMELİ”

CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanı Haydar Erdem, verdiği sözlü önerge ile kaz yetiştiriciliğinin desteklenmesini istedi.

Kazların yılda 10 yavru büyüttüğünü ve kazdan tüyünden etine kadar bir çok alanda yararlanılabildiğini anlatan Erdem, kaz üretimi konusunda bir araştırma yapılmasını ayrıca kaz üreticiliği konusunda meclisin yapabileceği bir katkı olup olmadığının araştırılmasını istedi.

İl Genel Meclisi üyelerinden Mustafa Şimşek te konuşmasında kaz üreticiliğinin zor olduğunu kaydederek, çiftçi ve üreticiye destek verilmesi durumunda kaz üretiminin artırılabileceğini dile getirdi. Şimşek, konunun araştırılarak üreticiye damızlık verilmesi durumunda gelir de elde edilebileceğini vurguladı.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim