Çorum İş Kadınları Derneği ve Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından, Buhara Kültür Merkezi’nde Cumartesi günü ‘Kadınsız Toplum, Yarınsız Toplum’ konulu konferans düzenlendi.
Konferansa, Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, Baro Başkanı Altan Akpınar, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, CHP İl Genel Meclisi Üyesi Yıldız Bek ve CHP Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri Tufan Köse’nin eşi Leyla Köse ile çok sayıda davetli katıldı.

“ÇITAYI KOYACAĞIMIZ YERİ, KIZIMIZI DÜŞÜNEREK BELİRLEYELİM”
Programda kısa bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, “Kadını önce anne olarak, sonra kardeş, büyüyüp evlendik eş olarak tanıdık. Çocuklarımız oldu, kız çocuğumuz olarak tanıdık. Kızımızın, evlendiğinde eşine karşı hangi haklara sahip olmasını istiyorsak kadın hakları ile ilgili çıtayı buraya koymamız lazım.” dedi.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK
Çabalarının insanlar arasında cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli de, “Toplumda insan olarak eşit muameleyi görmek istiyoruz.” dedi
Kaleli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çabamız kadın-erkek arasında, aslında insanlar arasında cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturmak. Kadınlar, toplumda kadın ve erkek olarak değil, insan olarak eşit muameleyi görmek istiyoruz. Bu konuda sadece konuşmak değil, bugün somut adımlar atılmasını görmek istiyoruz. Bizim ne kadarsa erkeklerinde o kadar cinsiyet eşitliğine ihtiyaç duydukları ortada. Bizler erkeklerin üstüne yapışan bu ağır yükü beraber sırtlanalım istiyoruz.”



‘MODERN DÜNYA, HAYATIMIZI DEĞİŞTİRDİ’
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan ise, “Kadın ve erkeğin ayrı ayrı özelliği olduğuna inanmıyorum. Bir araya gelindiği zaman çok güzel işler yapılabileceğine inanıyorum. Birbirini bütünleyen iki farklı cinsiz. Birbirini koruması, elinden tutması gereken değil, birbirini tamamlaması gereken iki farklı cins olduğumuza inanıyorum.” diye konuştu.

‘KADIN VE ERKEK ELMANIN İKİ YARISI GİBİ’
AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, kadın ve erkeği “bir elmanın iki yarısı gibi” diye niteleyerek, “Kadın ve erkek toplumda hoşgörü çerçevesi içerisinde beraber yürümelidir.” dedi.
Ceylan, “2003 yılından beri, kadın girişimcilerle ilgili çalışmalar yaptık. Mikro finans programıyla 300 binden fazla kişiye ekonomik katkıda bulunduk. Girişimcilik konusunda kadın-erkek eşitliği desteklendi. 60 bin dar gelirli kadınımıza mikro kredi verildi. Anayasa değişikliği ile kadınlarımıza pozitif ayrımcılık getirdik. Nüfusu 50 bini geçen belediyelere kadın sığınma evi açma zorunluluğu getirdik.” ifadesini kullandı.

KAMPANYAYA DESTEK KONUŞMALARI
Etkinlikte Çorum Sanayici İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Murat Kılıçoğlu, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şaheste Uçar, TSO Başkan Yardımcısı Yakup Karaca, Milletvekili Tufan Köse’nin eşi Leyla Köse, Baro Başkanı Altan Akpınar da birer konuşma yaparak kampanyaya desteklerini ifade ettiler.
Daha sonra Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, ‘HeForShe’ Projesi'nin sembolü olan rozetleri konuşmacılara taktı.
BM Türkiye Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Zeliha Ünaldı ise programda ‘Kadınsız Toplum, Yarınsız Toplum’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim