Önemli bir yatırımın altyapısı olan fizibilite desteği için imzaların Hitit Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve OKA adına Çorum İl Koordinatörü Özden Özgür Yalçın tarafından atıldığı imza törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ve HÜBTUAM Müdürü Prof. Dr. İrfan Kurtbaş da katıldı.

Medikal sektöründe tıbbi cihaz ve aletlerin üretimi kadar test ve analizlerinin de ayrı bir önem taşıdığını, bu test ve analizlerin hem yerli üreticinin CE belgesi alabilmesi, hem de ithal ürünlerin standartlara uygunluğunu belirlemek için yapıldığını hatırlatan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alkan, “Ortopedi ve dişçilik alanlarında kullanılan el aletleri ve implantlar dünya pazarının yaklaşık %25’ini oluştururken, bu cihazların test ve analizlerini yapacak tam teşekküllü ve kapsamlı bir ulusal laboratuvar bulunmamaktadır. Bu alet ve cihazların denetimleri, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yapılmaktadır” dedi.

Tıbbi el aletleri ve implantların mekanik, biyo-uyumluluk, klinik araştırma ve sterilizasyon testleri olmak üzere 4 farklı teste tabii tutulduğunu, günümüz itibariyle bu testlerin tamamını yapabilen ulusal düzeyde bir laboratuvar olmadığını, biyo-uyumluluk testleri yapabilen bir kaç laboratuvar dışında bu alanda akredite laboratuvarın da olmadığını kaydeden Prof. Dr. Alkan, “HÜBTUAM, hem yerli üretici, hem de ithal ürünlerin denetiminde tam teşekkülü hizmet verebilen akredite tek laboratuvar olup, implantların mekanik testlerinin yaklaşık %30’nu, biyo-uyumluluk testlerinin %60’ını ve klinik araştırmaların tamamını yapma kapasitesine ve niteliğine sahip tek laboratuvardır. İmplantların sterilizasyonu ise ulusal düzeyde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu dışında halen tek bir özel firma tarafından yapılabilmektedir.

Bu analizleri yaparak ulusal ve uluslararası düzeyde hizmet verebilmek amacıyla HÜBTUAM, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’na Güdümlü Proje desteği almak için Fizibilite Desteği başvurusunda bulunmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda desteklenmesine karar verilen “Tıbbi Malzeme ve İmplant Test Merkezi Fizibilite Hazırlama Projesi” ile HÜBTUAM altyapısı için yaklaşık 10 milyon TL değerinde destek sağlanabilecektir” diye konuştu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rektör Alkan, sözlerine şöyle devam etti: “HÜBTUAM yaklaşık 60 milyon TL değerinde altyapıya sahip, alanında lider bir laboratuvar olarak hem bölgesel hem de ulusal düzeyde hizmet vermektedir. HÜBTUAM için OKA tarafından desteklenecek olan bu Güdümlü Proje sayesinde, implantlar için yapılan mekanik, biyo-uyumluluk ve sterilizasyon testlerinin tamamına yakını HÜBTUAM bünyesinde yapılabilecektir. Bu başarının çıkış noktası, güçlü ülke Türkiye için belirlenen 2023 vizyonudur. Bu vizyon gereği uygun sorumlulukları alma yolunda ulusal kaynakların etkin kullanımı, Üniversitemiz için bir hedeftir. Gelinen seviyede neredeyse tamamı için yurtdışına bağımlı olduğumuz tıbbi cihaz ve bunların analizi gibi stratejik bir alanda, ulusal ve uluslararası standartlarda test ve analiz yapabilen, yerli üretimin güçlenmesine yardımcı olabilecek, yüksek teknoloji niteliği olan bir laboratuvar ülkemize kazandırılmıştır. Ülkenin gelişiminde arzulanan seviyeye en kısa sürede ulaşılması yolunda gereken ileri teknoloji ürünlerini üretmek için çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrasında da aynı kararlılıkla sürdüreceğiz”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim