Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, “Ekmek 61 kuruş olmalı” sözlerinin ardından fiyat tartışması alevlendi. Bakan Çelik, “1.25 liralık ekmekte zammın izaha ihtiyacı var” derken, Bakanlık, fırıncıların maliyetini yükselten fırın sayısındaki artış ile satılmayan ekmekler konusunu da masaya yatırıyor.

15 BİN KİŞİYE 1 FIRIN ÖNERİSİ
Sektör fırın sayısının 15 bin kişiye 1 fırın düşecek şekilde sınırlandırılmasını önerirken, bakanlık bu öneriyi de incelemeye aldı. Ekmekte merdiven altı ve ruhsatsız çok sayıda üretim ve satış noktası olduğuna dikkat çekilirken, ruhsatı olmayan yerlerin ekmek satışı yapmasının önlenmesi de gündemde.
Halen tekel ürünlerinde olduğu gibi ekmek satış ruhsatı sisteminin başlaması da seçenekler arasında. En büyük şikâyet konularından biri bakkaldan kuruyemişçiye, büfeden tüpçüye kadar hemen her yerde ekmek satışı yapılması. Yetkililer, geçmişte de ekmek satışının ruhsatla yapıldığına dikkat çekti. Bakanlık, çok fazla sayıda fırın ruhsatı veren belediyeleri de sürece dahil edecek. Belediyelerden ruhsat verilmesini zorlaştırması talep edilecek. Öte yandan bakanlık, irili ufaklı çok sayıda fırının birleşerek daha verimli çalışmasını da istiyor. Buna yönelik bir birleşme modeli ve teşvik modeli de araştırılıyor.

0.48 KURUŞ KÂR
Bakanlığın hesabına göre bir fırıncı günde 10 bin ekmek üretirse, ekmek başına 0.48 kuruş kârla kendini çevirebiliyor. Bu durumda da 250 gram ekmek 61 kuruşa satılabilecek.
Öte yandan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil Balcı da yaptığı açıklamada ekmeğin 61 kuruştan satılmasının mümkün olmadığını açıkladı.
Halil Balcı, ekmek fiyatlarına yönelik yaptığı basın toplantısında, ekmeğin fiyatının işletme giderlerinin, çalışanların farkının ve un fiyatlarının artmasından dolayı 1 TL yapmak zorunda kalındığını ifade etti. Ankara'da uygulanan fiyatın ülkedeki 40-50 ilde yaklaşık 2,5-3 yıldır uygulanan fiyat olduğunu kaydeden Balcı, İstanbul'da 1 lira olan ekmeğin 1,25 TL olduğu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in 'Ekmek 61 kuruşa satılabilir' sözlerini değerlendirerek Bakan'ın halk ekmek fiyatını baz almış olabileceğini söyledi. Balcı, ekmekte taban fiyat uygulamasının da gündeme geleceğini kaydetti.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim