Çeltik üreticileri bu sene üretilen mahsulün son 5 yılın en bereketli mahsulü olduğunu dile getiriyor.
Sinop Dibekli Köyü Hodul mevkiinde merkezde 200 dönüm çeltik tarlası bulunan Turgut Koca, "Sinop'ta yaklaşık 6-7 bin dönüm civarında çeltik tarlası bulunuyor. Benimde 200 dönümlük bir çeltik tarlam var. Burada Eylül'ün son haftası Ekim başı gibi çeltik hasadı dönemi başlar. Bu senede aynı dönemde başladı. Son iki senedir yağmur yağdığı için hasatlarda zafiyet olmuştu. Bu sene hava koşulları da daha iyi. Geçen seneye göre çeltik mahsulümüz daha üstün hatta son 5 yılın en iyi mahsulü bu sene oldu. Tarla verimi olarak bu sene daha iyiydi.
Diğer bölgelere göre bizim pirincimiz hem lezzet açısından, hem hava iklimin temiz olması açısından çok güzel. Bizim tarlalarımızın verimi diğer bölgelere göre 1-2 puan daha üsttedir. Burada yetişen mahsuller Boyabat ve Bafra bölgelerine oranla daha yüksektir, pirincin gramajı daha ağır gelir.Sinop pirincinin kaliteli olmasının sebebi temiz su ile sulama yapmamız ve zeminin deniz seviyesine yakın olması, toprağın tuzluluk oranı olumlu faktörlerden. Hatta burada yaşanan çiğ olayı bile olumlu bir faktör oluyor pirincin kalitesi için” dedi.
Çeltik üretiminde Karadeniz Bölgesi’nde Sinop, Samsun ve Çorum en önemli çeltik üreticisi iller olarak biliniyor. Sinop tek başına Türkiye’de çeltik üretimini yüzde 6’sını karşılıyor.
(İHA)
Editör: TE Bilisim