Yapılacak işlerde oda olarak ellerinden ne geliyorsa destek vermeye hazır olduklarını ifade eden Çorum Dikiciler ve Kunduracılar Odası Başkanı Halil Gürbüzer, “Öncelikle hayırlı Ramazanlar diliyorum. Yeni göreviniz şahsınız ve Çorum adına hayırlı olsun. Esnaf olarak aldığınız kararlarda destekçiniz olduğumuzu bilmenizi isteriz” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Aşgın, kendisin de esnaf kökenli olduğunu hatırlattı. Bu yola çıkarken Çorum’un tarihi mekânlarını ihya edeceklerini söylediklerini ifade eden Aşgın, “Arastanın sağlıklaştırma projesi bizden önce başlanılmış bir proje. İnşallah bu projeyi gerçekleştirmek bize nasip olacak. 16 Nisan 2019 tarihinde arastanın aslına uygun olarak sağlıklaştırılmasına yönelik projenin çizim işi ihalesini gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde ihaleyi alan firma ile sözleşme imzalayacağız. Firma çalışmalarını belediyemize kurul onayı hariç 450 günde teslim edecek" dedi.

“AMACIMIZ YIKMAK DEĞİL YAPMAK”

Çöplü ve Dikiciler Arastasına özel önem verdiklerini, yıkmak istemeyip güzelleştirmek için çalıştıklarını ifade eden Aşgın, “Amacımız buradaki ahilik geleneğinin yaşatılması ve kültürel dokunun korunması. Proje kapsamında yaklaşık 27 bin metrekare alanda, Ulucami çevresi, Dikiciler Arastası, Çöplü Arastası, Kilise ve Taşhanı (Eski Cezaevi) kapsayan alanda 478 parselde sağlıklaştırma yapılması planlanıyor” dedi.

KİLİSE VE TAŞHAN İÇİN DETAYLI RESTORASYON

Proje kapsamında tüm yapıların mevcut durum tespitleri yapılarak rölövelerinin çizileceğini, geçmişten günümüze kadar geçirdiği değişiklikler tespit edilip sağlıklaştırma önerilerinin hazırlanacağını belirten Aşgın, “Alanda bulunan betonarme yapılar için de aynı işlemler yapılarak tarihi dokuya uygun cepheler oluşturulacak. Kilise ve Taşhan için ise daha detaylı restorasyon projeleri hazırlanacak, dayanım sıkıntıları oluşmaya başlayan bu yapılar için mühendislik projeleri de hazırlanacak” şeklinde konuştu. Aşgın, söz konusu iş kapsamında görüntü kirliliğine sebep olan açıktan geçen elektrik hattı, Telekom hattı gibi kabloların yer altına alınması ve dükkânların ihtiyacı olan gider ve doğalgaz için alt yapı projeleri hazırlanacağını sözlerine ekledi.

BAŞKANDAN ARASTA ESNAFINA MESAJ

Sözleşme öncesi muvafakatnamelerin toplanmasının gerektiğini kaydeden Aşgın, “Arastada toplanan muvafakatların tarafımıza iletilmesi gerekmekte. 478 parselden 230 parsel kaldı. Bizden esnaf kardeşlerimize selam götürün. Bu proje yeterince geç kalınmış bir proje, daha fazla gecikmeden işe başlamamız lazım” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim