Çorum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele Vali Yardımcısı Haldun Aksalman, yılın ahisi Kemal Özgül, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, ÇESOB’a bağlı odaların başkan ve yöneticileri ile SMMMO Başkanı Muzaffer Yıldırım ile esnaf ve öğrenciler katıldı.
Panelde bir açılış konuşması yapan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Fikret Yıldırım, ahiliğin halka dönük bir kurum olduğunu belirterek, “Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan kişi, mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar. Belli bir süre bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak, kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağmam ahlakı ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar.
İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması da Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır” dedi.
Fikret Yıldırım’ın konuşmasının ardından Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık ve Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zekeriya Işık, “Ahilik” ile ilgili birer sunum yaptılar.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim