Tekvizyon Danışmanlık Teknik Danışmanı ve Baş Denetçisi Tuğba Körözlü, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal’ı ziyaret etti.

TSO Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Sarıaslan ve Halil Erkan ile Genel Sekreter Murat Zeybel’in de hazır bulunduğu ziyarette Avrupa Birliği iç pazarında serbestçe dolaşımına olanak veren bir "endüstriyel ürün pasaportu" olarak tanımlanan CE işareti hakkında bilgi veren Tuğba Körözlü,  ürünlerin Avrupa Birliği iç pazarında serbestçe dolaşımı için CE İşareti’nin önemli olduğunu vurguladı.

İŞLETMELER YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİL

Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nün ilimizde makine sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yaptığı piyasa denetim ve gözetimi sonucu, CE İşareti konusunda işletmelerin yeteri kadar bilgi sahibi olmadığının ortaya çıktığını kaydeden Tuğba Körözlü, “CE İşareti bir kalite markası değil, ancak yasal zorunluluğu olan bir işaretlemedir” dedi.

CE İŞARETİ OLMAYAN ÜRÜN AB ÜLKELERİNE GİREMEZ

Körözlü, CE İşareti hakkında  şu bilgileri paylaştı:

“İşletmelerimizin öncelikle dikkat edilmesi gereken ve unutmaması gereken en önemli nokta CE işaretinin bir kalite markası olmadığıdır. CE İşareti üzerine iliştirildiği ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren Avrupa Birliği'nin Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygunluk işaretidir. CE işareti, taşımayan ürünler, Avrupa Birliği ülkelerine giremez, bu nedenle CE işareti, ürünlerin Avrupa Birliği iç pazarında serbestçe dolaşımına olanak veren bir ‘Endüstriyel ürün pasaportu’ olarak tanımlanabilir.

CE işareti, ürünün AB içerisinde serbestçe dolaşımını sağlayan, 1 Ocak 2004 itibariyle Türkiye iç pazarında da kullanılma zorunluluğu olan, üreticinin beyanı olmakla beraber bir bakıma ürünün pasaportu niteliğinde olan bir işarettir.

AKREDİTASYONU OLMAYAN KURULUŞLARIN VERDİĞİ BELGELER

Yapılan denetimler sonucunda birçok işletmenin yasal bir zorunluluk olmasına rağmen ürünlerinin CE işareti taşımadığı gibi birçok işletmenin de işaretleme yaptıkları ürünlere ait teknik dosya içeriğinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir.

CE İşareti hakkında yanılgıya düşülen en önemli noktalardan biri de ‘CE Belgesi’ adı altında ücret karşılığı alınan sertifikalardır. Bu sertifikaların birçoğunun akreditasyonu olmayan kuruluşlar tarafından temin eden firmaların denetim sonucu mağdur olduğunu gözlemlenmiştir.

Ce İşaretinin hangi ürünlerde onaylanmış kuruluş gerektirip gerekmediğinin ayrımının dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Birçok işletmenin üretmiş oldukları ürünlerin çoğu onaylanmış kuruluşlardan belge alınması gerekmeyen ürünler olup kendi CE Beyanlarını ( Belgelerini) hazırlama konusunda yetkili oldukları halde bu süreçte kendilerine yön veren yetkin ve yetkili olmayan kişiler veya firmalar tarafından suiistimal edilmiştir.”

DENETİMLERİN AMACI CEZA DEĞİL

Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyetini dile getiren TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ise, aydınlatıcı bilgilerinden dolayı Tuğba Körözlü’ye teşekkür etti.

CE İşareti denetimlerinin amacının firmaya ceza vermek için değil, tam aksine firmalara yasal bir zorunluluğu hatırlatarak yerine getirilmesine olanak sağlamak için yapılan bir denetim olduğunu kaydeden Başaranhıncal, “Denetimler sonunda sağduyulu yaklaşımla eksikler tespit edilip, eksiklerin giderilmesi ve CE belgelendirilmesinin yapılması için süreler verilmektedir. Bu dönemde de firmalar çözüm aramaktadır. Çözüm ararken dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise yetkili ve yetkisiz kişileri ayırt etmektir. Bu konuda hassas davranmak lazım, yetkili firmaların yanı sıra yetkili ve yetkin olmayan kişilerin CE belgelendirmesi için gezdiğini görmekteyiz ve duymaktayız. Bu nedenle firmalarımız CE İşaretinde kendilerine rehberlik edecek kurumları ve firmaları belirlerken çok titiz olmalıdır”  dedi..

Başaranhıncal son olarak, CE İşareti hakkında oda üyelerinin her hangi bir konuda bilgi almak istemeleri durumunda TSO üzerinden veya direk firma yetkilisi olan Tekvizyon Danışmanlık Teknik Danışmanı ve Baş Denetçisi Tuğba Körözlü ile irtibat sağlayıp bilgi alabileceklerini söyledi.

(Haber Merkezi) 

Editör: TE Bilisim