TBMM İdare Amiri ve CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Türkiye’de çiftçilerin tarımdan uzaklaştığını belirterek, 13 yıl içerisine 23 milyon dekar tarım arazisinin terk edildiğini söyledi.
Çorum Ticaret Borsası’nın hasat bayramı nedeniyle düzenlediği etkinliğe katılan Köse, kendinden önce kürsüye çıkanların siyaset yaptığını vurgulayarak, Türkiye’de her şeyin güllük gülistanlıkmış gibi gösterildiğini, oysa durumun hiç de böyle olmadığını ifade etti.
Konuşmasına yeni hasat döneminin bol ve verimli geçmesini dileyerek başlayan Köse, “Hasat törenine yeri olmayan bir protestoyla başladık. Eleştirilecek çok şey var ancak yeri burası değildi. Buraya geldiğimde siyaset yapmak istemiyordum. Borsa’nın güzel faaliyetlerini överek konuşmamı tamamlamayı düşünüyordum. Ancak benden önce konuşan Belediye Başkanı ve milletvekilleri siyaset yapınca ben de bazı konularla ilgili görüşlerimi dile getireceğim” dedi.
Çorum’un birçok alanda Türkiye’nin öncü kentlerinden birisi olduğunu belirten Köse, konuşmasında şunları dile getirdi:
“Çiftçisi de tüccarı da namuslu insanlardır. İlimiz güzel ve modern bir borsaya sahip. Buna rağmen borsanın modern olması çiftçinin sorununa çözüm getirmiyor. Çiftçilerimiz temsili satış da bile protesto edecek noktaya gelmiş. Olaya böyle bakmamız gerekiyor.
Türkiye önemli bir tarım ülkesi. Dünyada ilk buğday üretimi Diyarbakır’da yapılmış. Anadolu’da 10 bin yıl öncesinde tarım yapıldığını artık biliyoruz. Avrupa’nın 40 ülkesinde toplamda 12 bin bitki türü bulunurken, sadece Anadolu’da 13 bin farklı bitki türü bulunuyor. Endemik açıdan da zengin bir ülkeyiz. Bu nedenle Anadolu için tarım çok önemli.
Ülkemizde son 13 yılda 23 milyon dekar alanın, yani 6 İstanbul büyüklüğündeki bir alanın tarım alanı olarak kullanılmaktan vazgeçildiğini görüyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde tarım girdileri devletin kontrolündeyken, Türkiye’de ise maalesef piyasanın kontrolünde. Çiftçimiz doğanın ve piyasanın acımasız koşullarına terk edilmiş durumda. 8 silindirli cipi olan da mazota 4 lira ödüyor, çiftçi de 4 lira ödüyor. Adalet bunun neresinde?
Türkiye’de tarım korunmuyor. Çiftçimiz ürettiği üründen zarar ediyor. Tarımda 1 milyar dolarlık ihracat yapılırken, karşılığında ise 6 milyar dolarlık ithalat yapmışız. Oysa Fransa’nın, beğenmediğimiz Hollanda ve İspanya’nın tarım ürünlerindeki ihracatı ithalatından fazla.
Nüfusumuz artıyor ama tarımsal üretimimiz azalıyor. Ayçiçeği, mısır ve çeltik dışında hiçbir tarımsal üretimde artış yaşanmadı. Türkiye’de her şey yolunda, güllük gülistanlık değil. Umut ediyorum ki Türkiye bu zorlukları aşacak güçtedir. Yeter ki düzgün bir planlama ve yönetim olsun.”
(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim