Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika kurulacak bir parsel için ÇED raporu alınmak üzere girişimde bulunulduğu zaman anlaşıldı ki, buradan hızlı tren hattı geçmektedir.

MGS Proje Müşavirlik Mühendislik Ltd.Şti. tarafından Ulaştırma Bakanlığı DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü adına yapılan etüt-proje çalışmaları, Çorum Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu’nun başkanlığında yapılan “ÇED sürecine hazırlık” toplantısıyla kamuoyuna duyurulmuş. Yıl 2011…

Bu çalışmayla belirlenen demiryolu hattının Organize Sanayi Bölgesi’nden geçtiğini ise herkes atlamış.

Bu gelişme, Ankara-Çorum-Samsun hızlı tren projesinin “devlet”in gündeminde olduğunu kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya koydu.

Gerçi, Çorum Demiryolu inşaatının, bırakınız gündeme gelmeyi, devletin resmi yatırım programına bile girdiğini, ama sonra sessizce geri çıktığını bilenler için, ortada bazı ön çalışmaların bulunması, gerçekleşeceği yolunda “güvence” anlamına gelmiyor, ama yine de Çorum’a hızlı tren geleceğine biz şahsen inanıyoruz.

Geriye “ne zaman” sorusu kalıyor.

Biliyorsunuz Çorum’dan geçecek hızlı tren, Cumhuriyet’in 100. yıldönümü (2023) hedefleri arasında yok. Bizzat Başbakan’ın hızlı tren projeleri ile ilgili açıklamasından bunu anlıyoruz.

Peki ne zaman gerçekleşebilir?

Bize kalırsa, 100. yıl olmamışsa 150. yıl olabilir.

Yani, 2073’te Çorum hızlı trene kavuşabilir.

Hayırlı, uğurlu olsun.

*      *      *

Çorumlular, “Çorum Havaalanı” inşaatı durdurulunca, “geçici” bir çözüm olarak Merzifon Askeri Havaalanı’nın sivil hava trafiğine açılması alternatifi üzerinde yoğunlaştılar.

Merzifonluların, Amasyalıların haberleri bile yokken, Çorumlular bu yönde girişimlerde bulundular, hatta askeri yetkililerin onayını aldılar.

Sonuçta bu arzu gerçekleştiğinde, sırf yurt dışından Çorum’a hava ulaşımı olanağının olup olmadığını internet üzerinden araştıracakların bilgilenebilmeleri adına, havaalanının isminde Çorum’un da geçmesini isteyen Çorumlular, nasıl sert bir kayaya çarptıklarını acı biçimde anladılar:

Amasya Milletvekili Akif Gülle ağabeyimiz üzülür!

Yeni de kaza geçirmişti, “Patron” kendisine karşı duygusaldı…

Peki, Çorum’un yarıda kalmış havaalanı inşaatı var, bu projeyi yeniden canlandıralım, “geçici” çözüm sürecini geçtiğimize göre…

Olmaz !

Merzifon boşa mı çıksın?

Sonra bu akılcı bir yatırım olmaz.

230 bin nüfuslu Çorum için rantabl değil, 78 bin nüfuslu Yozgat için rantabl…

Yozgatlılar da şaşıyorlar bu işe, “Uçakla seyahat edecek kaç kişi çıkacak bizim buradan?” diye.

Elazığ’da eskiden beri havaalanı var.

Başka bir bölgeye yeni bir havaalanı daha yapmışlar ki, muhteşem…Son derece modern; Esenboğa’nın küçüğü gibi…

Elazığlılar bile inanamıyorlar, “Allah Allah!” diye başlarını iki yana sallıyorlar.

Çorum için hiçbir şey yapılmıyor da değil hani; Merzifon Havaalanı’nın yolu kısaltılıyor.

Hadi gene iyisiniz sayın Çorumlular!

Mehmet YOLYAPAR