“Gel vatandaş gel…

Zeki Müren de bizden aldı

On lira da borcu kaldı.”

Pazar yerlerinde, insanların yoğun olarak gelip geçtiği yerlerde, durup bekleyen insanlar görürüz. Yoldan geçen herkesin dikkatini çeker. Merak edip onların arasına karışanlar neler olup bittiğini anlamaya çalışır.

İnsanları uzun süreli bekletenler genellikle satıcıdır. Kimi her derde çare olan ilaç satar. Kimi her evde bulunması gereken çok kullanışlı bir şeyler satar. Satıcının ses tonu çok etkilidir. Satacağı ürünün inanılmaz özelliklerini anlatmakla bitiremez. Hizmet aşkından dolayı aldığı fiyata satış yapar. Yetişen alır; bugün vardır, yarın yoktur. Almayan bin pişman olacaktır. Mağazalarda aynı ürünü bulabilirse pahalı olarak alacaktır.

İzleyiciler gördüklerinden çok etkilenir. Büyülenir demek daha doğru olur. Satıcıyı dinlerken göz ucuyla yanındakileri izler. Acelesi olanlar beklemeden satın alır. Onları başkaları izler. Satıcının deyimiyle kuş kafese girmiştir. Sattığı ürünün kalitesini, o ürünü üretenler kadar bilir. Alıcılar ise daha sonra öğrenir!

Bilge Kağan Anadolu Meslek iletişim lisesi öğretmen ve öğrencileri yok olmaya yüz tutmuş meslekleri yerinde görüp belgelemeye çalışıyoruz. Ömrünü mesleğine adamış ustalarımızı yakından tanımak gerçekten güzel. Onlar bıkıp usanmadan işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyorlar.

Hafta sonu bıçakçılar arastasında çekimler yaptık. Meslekleri farklı, ancak sayısız ortak noktaları var. Müşterinin alırken fark edemeyecekleri ufak tefek kusurları gidermek için çaba gösteriyorlar.

Çekimler bitiyor, sıra sohbete geliyor. Kendisiyle tarım ve hayvancılık konularında yayın yapan yaygın bir televizyon kanalı söyleşi yapmış. Alışılmış olan soruların dışına çıkmaya çalışıyoruz. Ustamız iyi bir bıçağın özelliklerini sıralıyor.

Sanayi ürünü, Uzakdoğu ülkelerinde fason olarak üretilmiş, göze hoş görünen bıçaklar, tüketicilerin beğenisine sunulmuş. Her zevke, her keseye uygun bıçak var. Satıcılar, satmak istediği bıçakla kağıt kesiyor. Elinin üzerindeki kılları tıraş ediyor. Jilet gibi keskin bıçağı görenler hayran kalıyor.

Satın aldıkları bıçakları yerinde kullanmak istediklerinde hayal kırıklığına uğruyorlar!

Kaliteli bir bıçak, bıçak yapımına uygun çelikten yapılır. Çeliği ocakta tavlarken seçeceğin kömürün özellikleri önemlidir. Yeterince ısıtılmış; ustanın deyimiyle tavı gelmiş çelik örsün üzerinde dövülecek. Ustanın alın teriyle şekillenip satışa hazır olacak. Salih ustanın deyimiyle bıçağın bilenmesi de çeliğin işlenmesi kadar önemlidir.

Batan geminin malını satın alanlar, aldıkları her ürünü kullanamazlar. Harcadıkları paraya çoğu zaman acımazlar. Sadece yaptıkları hatadan dolayı kendilerini suçlarlar.

Birileri der ki “tecrübe, insanın yaptığı hataların toplamıdır.”