2020 yılının ilk günlerini yaşadığımız bu günlerde tüm dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak ülkemizde de yoğun bir gündem var. Gündem ile ilgili konulara değinmeyeceğim ama bilimin çare bulmak için en fazla emek ve para harcadığı hastalıklardan kanser konusuna bir Türk doktorun yaptığı ve ilgi uyandıracak cinsten çalışmaları siz değerli okuyucularım ile paylaşacağım.

Günümüzde sürekli 'kansere çare bulundu' haberleri çıksa da henüz literatürde tüm kanser türlerini tedavi edecek bir reçete yok. Ancak son yıllarda, görme engelli insanların kansere diğerlerine göre çok daha nadir yakalanıyor olması kanser çalışmaları için farklı bir bakış açısı sağladı.

İngiltere'de kanser araştırmaları yapan Türk doktor Tevfik Dorak'ın ilgi uyandıran ve dikkat çeken çalışmasını siz değerli okuyucularım ile paylaşıyorum:

"İngiltere'nin Newcastle Üniversitesi'nde kanser araştırmaları yapan Türk doktor Tevfik Dorak'ın dünya tıp literatürüne geçmiş çarpıcı bulguları var. Bunlardan biri, karanlıkla kanser arasındaki ilişki. Dorak vücudun, hücre yenileyici ve bağışıklık sistemi düzenleyici melatonin hormonunu gece karanlıkta salgıladığını hatırlayıp uyarıyor:

'Karanlıkta uzun ve düzenli uyku bu salgıyı ve kansere bağışıklığı artırıyor. Görme engellilerin kanser riski bu yüzden az'

Çocukken çoğumuz anneannelerimiz ya da annelerimizin söylediği 'Uyusun da büyüsün ninniiiii' ezgileriyle 'büyüdük'. Hep söylenir, 'Vücut uykuda dinlenir, yenilenir' diye. Gece 23.00 ila 03.00 arasında salgılanan ve vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, yaşlanmayı geciktiren bir hormon var: Melatonin. Ve sadece gece ve sadece teknolojinin bütün fişleri çekilince devreye giriyor.

Yani siz, ışığı söndürüp, TV'nizi kapamış olsanız da yetmiyor, fişlerini çıkarıp, mümkünse yattığınız odanın şalterini indirmeniz gerekiyor. Tabii çocuklarınızın odasına da aynı şeyi yapmalısınız. Önemli araştırmalara imza atan Doktor Tevfik Dorak bu önemli hormonla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Söz Dr. Dorak'ın...

Melatonin hormonu kansere karşı koruyucu mu?

Melatonin beyinde yalnızca geceleri ve karanlıkta salgılanan bir hormon. Vücudun ayarı ile ilgili iş yapıyor. Yapılan çalışmalar melatoninin gerçekten kanseri önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli rolü olduğunu, ayrıca bağışıklık sistemini destekleyici etkileri de olduğunu gösteriyor. Melatonin hormonu çocuklar üzerinde de etkili.

ABD ve Avrupa'da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından sonra yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden çocuklarını kesinlikle karanlık ortamlarda yatırmaları isteniyor. Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak bu hormon ışığa duyarlı. Yapılan deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiştir.,

Tümörleri büyütmüyor

Yapılan hayvan deneyleri de melatoninin kanser ile direkt ilişkisi olduğunu gösteriyor. Ayrıca görme engellilerin daha az kansere yakalanması da bunun bir göstergesi olarak ortaya çıkıyor. Yanı sıra düzenli olarak gece çalışan hemşirelerde meme kanserinin arttığı tespit ediliyor. Melatonin meme tümörlerinin büyümesini de azaltıyor, kalp ve damar hastalıklarını yavaşlatıyor, üreme fonksiyonunu artırıyor. Depresyonlu kişilerde bu hormon düşük.

Vücudun savunma mekanizmasını nasıl güçlendirebiliriz?

Vücudumuzun yeteri kadar kendini koruma mekanizması var. Önemli olan bu mekanizmaların çalışmasına engel olmadan bu mekanizmaları destekleyici davranış biçimlerini geliştirmek.

Örneğin düzenli olarak geceleri vakitli yatıp uyumamız vücudun kendini onarması için yapabileceğimiz en güzel hareket. Akşamları çok geç kalmadan tam karanlıkta yatıp uyursak vücudumuza en yararlı işlemi yapmış oluruz. Eskilerin dediği gibi erken yatıp erken kalkmak dışarıdan melatonin almaya veya antioksidan almaya gerek bırakmayacak bir durum.

Işığı söndürün TV'yi kapatın

Dr. Tevfik Dorak melatonin salgısını azaltacak davranışlardan (ışık açık yatmak, televizyon karşısında uyumamak gibi) kaçınmanın, akla gelen bazı basit tedbirlerden olduğunu belirtiyor. Söz yine Dorak'ın: 'Geceleri uyurken hiçbir şekilde yattığınız odada ışık bulunmaması gerekir.'

Melatonin ilaç olarak alınırsa kanserden korur mu?

Melatonin özellikle Amerika'da ilaç olarak bulunan ve de en çok 'jetlag' için kullanılan bir madde. Bilinçsiz ve düzensiz kullanımı hiçbir şekilde tavsiye edilmiyor. Nedeni sadece geceleri yükselen bir hormon olması nedeniyle yüksek olmaması gereken gündüz saatlerinde kan düzeylerini yükseltecek şekilde ilaç alımının yarar yerine zarar vermesi.

Hangi gıdalarda melatonin var?

Vişne, lahana, badem, fındık türü besinler melatoninden zengin. Ayrıca papatya çayı ve John's Wort gibi bitkisel ürünler de öyle. Gıdaların akşam saatlerinde alınması daha uygun."

En güzel günler sizlerin olsun.