Dünkü yazımda, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK),  bir tebliğ yayınlayarak, elektrik dağıtımını yapan 18 özel şirkete, temsil, ağırlama ve reklam harcamaları gibi özel masraflarını vatandaşın faturalarına yükleme imkanı verdiğini yazmıştım.

Toplumdaki büyük tepkiler üzerine, EPDK bu kararından vaz geçti. Toplum yararına olan bu karara elbette seviniriz. Yalnız EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz diyor ki “Konunun daha fazla istismar edileceği düşüncesi ile vaz geçtik” Bu nokta önemli. Yanlış yaptık demiyor. İstismardan korkuyorlar.

Şunu açıkca belirtelim, siz zaten bunu 2015 yılından beri halkın haberi olmadan alıyordunuz. Tebliğleriniz de vardı. Şimdi bazı uyanık basın mensuplarının olayı açığa çıkarıp deşifre etmesiyle savunamaz duruma geldiniz. Yani halk bunu yutsaydı “Şifa niyetine ilaçtı, yutmayınca gargara yapıyoruz” dediniz. İşin özü budur.

Kafaya koymuşsunuz bunu halktan bu ad altında uymadı, alamadınız. Fakat eminim ki başka ad altında, yine bu halka dayama düşüncesini taşıdığınızdan kuşkum yok. Neden faturalar durmadan yükseliyor, oradan buradan halka haber bile vermeden durmadan giydiriyorsunuz.

O halde soruyorum, yanlışsa beş yıldır mükerrer aldığınız bu paraları halka iade edin, samimi olduğunuza inanalım. Beş yıldır aldıklarınız meşru, halk itiraz edince gayri meşru oldu. Sizin yanlışınızın, gözü doymazlığınızın bedelini neden halk ödüyor?

Bir küçük fıkra ile konuyu özetleyelim.

Adam iyiden iyiye acıkmış. Bir göl kenarına oturmuş, bakmış dağarcıkta kuru, ekmekten gayri birşey yok. Gölden bir kurbağa yakalamış, ekmek arasına koymuş. Kurbağa başlamış vırrak cırrak bağırmaya. İştahı kabarık adam kurbağaya; “Valla hiç bağırma vırrak desen de yiyeceğim, cırrak desen de yiyeceğim” demiş.

Sizin iştahınız kabarmış, vırrak desek de, cırrak desek de bu zammı millete giydirecekseniz, ilgiyle takip ediyoruz, hangi ad altında kademe kademe mi? Yoksa hepsini birden mi giydireceksiniz? Eğer ticari sır, ya da devlet sırrı diye fatura içeriğini gizlemezseniz.

Yine dünkü yazımda, iktidar yanılıp bir defa da doğru yapsa, inanacak hal bırakmadı bizde diye yazmıştım. Gördüğünüz gibi zammı geri çekti doğru yaptı. Fakat hep endişe ile bakıyoruz. Dilerim ben yanılırım. Çünkü iktidarın bir eli hep halkın cebinde. Bunu yüksek vergiden, en pahalı benzini, doğalgazı, elektriği ve diğerlerini kullandığımızdan diyorum. Bu iktidar, pandemi dönemi halk can derdinde, o İBAN’la para toplama derdinde değil miydi?

Para suyunda yıkanmışlar. Parayı çok seviyorlar, fakat halkın yararına değil, kendi menfaatlerine. Bu memlekete askerlik yapan, vergi veren, oy veren halkına, 5 maskeyi zamanında vermeyecek kadar çok seviyorlar parayı.

Her neyse bir defa olsun doğru yaptınız, EPDK temsil ve karşılama zamlarını geri aldınız, geri adım attınız. Dilerim orada kalırsınız, dilerim bir defa olsun bize yanılma hakkı verirsiniz, yanılmayı çok istiyorum.