GÖNÜL DOSTLARIYLA NİCE GÜZELLİKLERE

1995 yılı Mayısından bu yana ayda bir gerçekleştirdiğimiz "Sanat Dostları" toplantılarına 10 aydır ara vermiştik, elimizde olmayan bazı nedenler, bir yığın yaşam gailesi yeniden bir araya gelmemizi hep geriye bırakmıştı.

Geçen pazar günü (16 Mart 1997) Çorumlu sanat dostları olarak yeniden bir araya gelme fırsatı ve olanağı yakaladık. Hem de Ankara ve Kırıkkale'den gelen şair ve yazar Gönül Dostları'yla.

Çorum Otel’de saat 14’ten 16’ya kadar tam dört saat bir arada olduk. Şiirin, söyleşinin, sazın-sözün, türkülerin ve tasavvuf müziğinin doyumsuz güzelliklerini yudum yudum zevkle içtik. Bu güzellikler gönüllerden yüreklere oya oya, nakış nakış işlendi.

Eğitimci-Yazar Abdulkadir Ozulu dostum, Çorum'da birçok güzel işin öncülüğünü yapmaktadır. O, doğamızın korunmasında, fidanlanıp güzelleşmesinde kendini görevli ve sorumlu sayan gerçek bir TEMA gönüllüsü, yaman bir doğa severdir. O, 30 yıllık eğitimciliğinin verdiği deneyimle, gazetedeki (Çorum Hakimiyet) köşesinde okurunun nabzını tutan iyi bir köşe yazarı; duyarlı ve sevecen yüreğiyle gerçek bir sevgi adamı; bu nitelikleriyle de sanatsal ve kültürel etkinliklerin öncüsüdür.

16 Mart'taki Gönül Dostları toplantısı, Onun öncülüğünde gerçekleştirilen eşi az bulunur, güzel bir sanatsal ve kültürel bir etkinlikti.

Belediye Başkanımız Sayın Prof. Dr. Arif Ersoy'un, Çorum Oteli salonunu Gönül Dostları toplantısı için tutarak, maddi ve manevi desteklerinin yanı sıra bizzat katılarak bizleri onurlandırması da büyük bir jestti.

Saat 14'te konuk Gönül Dostları grubuyla Çorumlu Sanat Dostları grubu salonda buluştuk, tanıştık. Konuk grubun başkanı Binbaşı Asım Yekeler başta olmak üzere, Göktürk Mehmet Uytun, Kerim Aydın Erdem, Ahmet Tufan Şentürk, Abdullah Satıoğlu, Nurettin Özdemir ve beraberinde bir yığın değerli sanatçıdan oluşuyordu konuk grup. Çorumlu Sanat Dostları grubunu ise Abdulkadir Ozulu'nun öncülüğünde Abdullah Ercan, Milli Eğitim Müdürü Şakir Çıplak, Tayyar Kerman, Gazanfer Eryüksel, Metin Demirci, Salih Ekinci, İhsan İstanbullu, Mehmet Yüce, Aşık Cefai, Aşık Kemal Özgür, Ezgili Kevser, Aşık Rıfat Kurtoğlu, Şahika Özünel, Şahin Ertürk, Uğur Pamuk, Muzaffer Gündoğar ve daha adını sayamadığım bir çok şairimiz ve sanat dostumuz oluşturmuştu. 60-70 kişilik seçkin bir insan topluluğu salonun estetik boyutuna bir başka güzellik katmıştı. Toplantıyı konuk grubun başkanı Asım Yekeler'le grup başkanımız Abdulkadir Ozulu birlikte açtılar, birlikte yönettiler.

Ozulu, açış konuşmasında, anadilimiz Türkçenin cömertliğine, güzelliğine değinerek özetle; insanları bir araya getiren, anlaştıran, kaynaştıran, saygı ve sevgi birlikteliği içinde güzelliklerde buluşturan da dildir" dedi.

Binbaşı Asım Yetkeler ise Ankaralı ve Kırıkkaleli gönül dostları adına; böylesi sanatsal toplantıların, insanların çocukluk dönemlerindeki söyleşilerin bir kesiti olduğunu belirtip, televizyonların insanlar arasındaki o güzelim söyleşileri bitirdiğini, oysaki günümüzde bu tür toplantı ve söyleşilere çok gereksinim olduğunu vurguladı. Sonra, "sözüyle, özüyle sanatçı olan insanlarımızı ortaya çıkarmaya başlıyoruz" dedi.

Sayın Belediye Başkanımız ise yaptığı konuşmada özetle; "İnsanlarımız birlik, beraberlik, sevgi ve güven ortamında sanatın güzelliğinden yararlanmalı, dostluklar geliştirilmeli. Sanata ve sanatçıya değer veriyoruz. Bu tür toplantılar yılda en az iki kez yapılmalı. Bu toplantılarda okunan şiirleri bir dergide ya da kitapta toplayabiliriz. Bu tür sanatsal ve kültürel toplantılara her türlü maddi ve manevi desteği vermeye hazırız." dediler.

Sonra sırasıyla konuk gönül dostları da güzel şiirlerini seslendirdiler. Aşık Cefai, Aşık Kemal Özgür, Ezgili Kevser ve Aşık Rıfat Kurtoğlu en güzel özgün türkülerini yorumladılar. Çorumlu şairimiz de (genç yeteneklerimiz de dahil) en yeni şiirlerini okudular. Sanatın güzelliğinin doruğunda gezdirdiler izleyenleri, dinleyenleri.

İlerleyen saatlerde Ulucami imam ve Hatibi Hafız Recep Camcı da Türk Tasavvuf Müziği ekibiyle nefis bir konser sundular.

Müzikle, söyleşiyle, şiirle, sanatın güzellikleriyle yundu arındı gönüllerimiz. Çorum'daki sanat ve kültür birikiminin hiç de küçümsenmeyecek boyutlarda olduğunu görmek bir kez daha sevindirdi, gönendirici, umutlandırdı bizleri.

Son olarak, bilge kişi sevgili Abdullah Ercan Ağabey'in şiir üzerine yaptığı konuşma bizlerin gözünde yeni ufuklar açtı. Bizlere güç, umut, şevk ve heyecan verdi. Zamanın nasıl tükendiğinin farkına varamadık doğrusu.

Bizlere bu güzel günün yaşatılmasında, yani dostlukların kurulmasında öncülük eden Sevgili Dostum Abdulkadir Ozulu'ya, Sayın Belediye Başkanımız Prof. Dr. Sayın Arif Ersoy'a, konuk Gönül Dostları'na emeği geçen herkese; katılarak birlikteliğimizi güçlendiren, güzelleştiren tüm sanatçı ve sanat dostlarımıza içtenlikle teşekkür ediyoruz.

Daha nice sanatsal güzellikler üretip, yeniden o güzelliklerde buluşmak umut ve dileğiyle diyorum.

25.03.1996

(SÜRECEK)