KATİPLER KONAĞINDA GEÇMİŞE YOLCULUK

Ülkemizde son 25-30 yıldır yaşanan köyden kente göç olayı tüm hızıyla sürmekte olup, duracak gibi de görünmemektedir.

Çorum da sürekli artan kent nüfusu, gelişen sanayi ve ekonomisiyle hızla kabuk değiştiren kentlerimizden birisi. Ancak ne var ki fiziki gelişme ve büyümesinin pek de sağlıklı olduğu söylenemez. Çünkü kentler gelişip büyürlerken çevrelerindeki doğal güzellikleri de (bağları bahçeleri ve ormanları) yok etmektedirler. Çağdaş ve çağcıl kentleşme adına her türlü estetikten yoksun çirkin beton yığınlarıyla dolmuştur kentlerimiz. İnsanlarımızsa, 20, 30 hatta 40 daireli apartmanlarda tıkış tıkış oturmaya mahkum edilmişlerdir. Kentlerdeki gecekondularda oturan insanlarımızsa bu tanımın dışında tutulmalıdırlar. Onların sorunlarıysa, çok daha farklı boyutlardadır.

1950’li yılların başlarında tek ya da çift katlı bahçeli evlerden oluşturulan, “Bahçelievler Mahallesi”nin evleri yıkılıp, bahçeleri yok edilerek yerine, yine birbirleriyle dirsek temasına geçmiş çok katlı apartmanlar yapılmaktadır. Gelecek kuşaklar Bahçelievler’e, neden Bahçelievler denildiğini bilemeyeceklerdir belki de.

Osmanlı-Türk Mimarisi’nin en seçkin örneklerini yansıtan eski Çorum evlerinden bazıları korunmak amacıyla üzerlerine: “Korunması gerekli ‘tescilli’ kültür varlığıdır” yaftası yapıştırıldığı halde kendi kaderlerine terk edilmişlerdir. Bunlar da zaman içinde aşınıp yıkılmakta ve yok olmaktadırlar. Oysa ki bu tür yapılarımızın restore edilerek, turizme yönelik hizmete açılması ne güzel olur diye düşünmüşüzdür hep.

Derken, bundan bir süre önce “Katipler Konağı”nın açılış duyumunu aldık. Çorumlunun turizme yönelik girişimciliğinin güzel bir örneğiydi bu.

Söz konusu ettiğim, ‘korunması gerekli kültür varlıklarımızdan’ tarihi bir yapı (konak), mirasçıları tarafından profesyonel bir anlayışla restore edilerek turizme yönelik olarak hizmete açılmıştır. Çorum’da, bir benzeri daha olmayan bir işletmeye kavuşmuştur. İşin ilginç yanı, sahipleri ve işleticileri Efsa ve Suade Duran adlı girişimci iki genç kızımız. Bunların eğitim, bilgi ve birikimlerini çağdaş bir anlayışla böyle bir alanda kullanmaları, kutlanası örnek bir davranıştır.

Katipler Konağı, Alaybey Sokak’tadır. Daha dış kapıdan girer girmez görkemli bir mekanla karşılaşıyorsunuz. Önünde kaldırım taşı döşeli avlusuyla ilginç, ilginç olduğu kadar da güzel olan bu tarihi Konak, sizi çekim alanına alıp geçmişe götürüyor.

1882 yılı yapımı olan Katipler Konağı, aslına uygun olarak yeniden restore edilmiş. İç düzenlemesinden duvarlarındaki levhalarına değin kendi dönemini yansıtıyor. Geçmişe yolculuğun her durağı sizlere tatlı, hoş, güzel; birazda hüzünlü esintiler getiriyor. Konak, tabanındaki halılarından, masa ve sandalyelerine; sini, tepsi ve vazolarından pencerelerindeki tüllerine değin gerçek bir tarih hazinesi ve müze görünümünde.

Acıları, sevinçleri ve mutluluklarıyla kim bilir kimler yaşadı bu Konak’ta diye düşünüyor:

“Dili olsa söylese, tanık olmuş nelere.

Anıları pay olmuş, serpilmiş senelere.”

Demekten kendinizi alamıyorsunuz.

Efsa ve Suade kardeşler, bugüne değin hiç kimsenin düşünüp gerçekleştiremediği çok önemli bir projeyi yaşama geçirmenin, bu alanda ilk olmanın ve Çorum’a turizm amaçlı hizmet vermenin sevinç, coşku ve mutluluğuyla birlikte haklı gururunu da yaşamaktadırlar.

Bir uğrayışımda, konağın taş döşeli avlusundaki asmanın dalları altına kurulmuş sedirde, masa başında sürmüştü söyleşimiz.. Önce gelen çay ve ardından sunulan Çorum’a özgü bir tatlıyla daha da tatlanmıştı bu söyleşi.

“Geçmişini bilmeyen, geleceğini kuramaz,” düşüncesinden yola çıkarak, yörelerimizin tanıtılmasında ve kalkınmasında, tarihsel ve kültürel değerlerimizin turizm amaçlı olarak yararlanılması noktasında odaklaşıyor söyleşimiz. Bu aydın, girişimci ve yetenekli Çorum sevdalısı iki kız kardeşin, Çorum için bir şans olduğunu düşünüyoruz. Keşke, diyoruz. Böylesine girişimci insanlarımız ve böylesi mekanlarımız çoğalsa. İnsanlarımız da, yaşamın bunca hay huyu arasında buralarda biraz soluklansalar, yaşamın tadına varsalar.

Özellikle orta yaşı geçen insanlarımızın, bu tarihi esintilerle geçmişe yolculuk yapacakları güzel bir mekan Katipler Konağı.

Eşinizle, dostunuzla ve çoluk çocuğunuzla Çorum yemekleri yiyebileceğiniz, çay içebileceğiniz seçkin bir mekan Katipler Konağı

Ayrıca, sanatsal ve kültürel anlamdaki toplantılarla, iş toplantılarının yapılacağı hoş bir mekan Katipler Konağı.

Uzaktan gelen konuklarınızı ağırlayıp onlara en seçkin Çorum yemeklerini sunabileceğiniz eşsiz bir mekan Katipler Konağı.

Dileğimiz, böylesi güzel ve seçkin bir mekana sahip çıkılması ve Çorum’da bu tür mekanların artmasına da zemin hazırlanması.

Her şey güzel Çorum’umuz ve Çorumlumuz için. Daha nice güzelliklerde buluşmak dileğiyle…

Çorum Haber, Haziran 1995

(SÜRECEK)