KÜLTÜR, SANAT VE EDEBİYATIN GÜZELLİĞİNDE BULUŞMAK

"...Sanatın birleştirici, bütünleştirici, saygı ve sevgiye dayalı ortamında barışı ve kardeşliği geliştirmek; kültürel ve sanatsal değerlere ve onları üretenlere sahip çıkmak en birincil isteğimiz ve görevimizdir. Bunun için de bizler, Çorumlu şair, yazar ve sanatçılar olarak, kültürel ve yazınsal bağlamdaki ürünlerimizi halkımıza ulaştırmak, onu halkımızla paylaşmak, onun doyumsuz mutluluğunu onlarla birlikte yaşamak ve sesimizi ileriye yönelik olarak yurt genelinde duyurmaktır amacımız...”

Çorumlu şair, yazar ve sanatçılarla 17 Haziran 1995 günü Eskiekin Köyünde yaptığımız ilk toplantının ardından yazdığım yazıda birlikteliğimizin amacını böyle özetlemiştim. Bu toplantımız Çorum genelinde olumlu yankılar uyandırdı. Çorum için oldukça önemli, gerekli ve güzel bir girişim olarak değerlendirildi. İlk toplantımıza katılamayan, ya da ulaşamadığımız sanatçı dostlarımız, ilk toplantıya katılmamalarının üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, bundan sonraki toplantılarda aramızda bulunacaklarını söylüyorlardı.

Görev üstlenen arkadaşlarla ikinci toplantı için yer ve gün belirledik. İkinci toplantımız Bahabey Caddesinde, taşlamacı şairimiz Mümtaz Koçak'ın apartmanındaki toplantı salonunda 14 Temmuz 1995 cuma günü saat 17.30'da yapılacaktı. Mümtaz Koçak; "Böylesine güzel, sanatsal ve kültürel içerikli toplantılara, gönlüm gibi salonum da açık..." demişti. Bir sevgi adamıydı Mümtaz Koçak. Yarı ömrünü, insanlara iyilik yapma yolunca harcamıştı. Yüzlerce insan onun sayesinde ekmek kapısı bulmuştu.

Tüm sanatçı dostlarla sıkı bir ileticim ağı kurduk. Medyayı duyumlandırdık.. Yerel basında ve radyolarda toplantımızın duyumları verildi. Sonunda beklenen gün geldi, çattı.

14 Temmuz günü saat 16.45'de (toplantı saatinden 45 dakika önce) Çorum'da korkulu anlar yaşatan yoğun yağmur ve yağmurun oluşturduğu sel bile bizim bu birlikteliğimizi engelleyemedi. Birçok arkadaşımız yarım saatten fazla süren sel ve yağmur nedeniyle toplantımıza katılamadılar ama, hiç de önemli değildi bu. Onlar yüreklerinin tüm coşkusu, heyecanı ve evrensel sevgileri ile bizlerle birlikteydiler. Yine biliyorduk ki bundan böyle toplantıya katılım sayısı katlanarak artacaktı.

Bu toplantımızda, ilk toplantımıza katılamamış birçok değerli arkadaşlarımız vardı. Şahin Ertürk'ün yönettiği toplantı, bilinen hava durumu nedeniyle yarım saat gecikmeli olarak saat 18.00'de başladı. Katılımcılar kendilerini sanatsal ve kültürel kimlikleriyle tanıttılar. Böylece tanışma, bilişme oldu "Kim necidir? Hangi sanat dalında çalışıyor? Neler üretiyor? Ortaya koyduğu sanatsal yapıtları nelerdir? sorularının yanıtları alındı. Peşinden doyumsuz sanatsal söyleşiler yapıldı. Bir sonraki toplantımızda neler yapacağımız görüşülüp, konuşuldu.

Güzel Çorum’umuzda değişik dallarda sanatsal kültürel üretim yapan, halkımızın beyni, yüreği, gözü, kulağı olan sanatçılarımız gelecek için birer umut, birer sevgi ve birer güzellikti.

Engin deneyimi, sanatsal ve kültürel birikimleriyle Çorum eski senatörü, yetmişlik delikanlı, bilge kişi, ŞairYazar Abdullah Ercan'dan;

Aydınlık dünya görüşüyle, her düşünce ve inançtaki insanlara sevgi ve hoşgörüyle yaklaşan aydın din adamı Yazar Mürsel Şahinbaş'tan yararlanacağımız çok şeyler vardı. Bunlar toplantımızın ilgi odaklarıydı.

Eğitimci Yazar Abdulkadir Ozulu, Ressam yazar Şahika Özinel, Eğitimci İsmail Pamuk, 100 Yıl Üniversitesi Doçenti Alaattin Karaca Emekli Kütüphaneci Mahmut Selim Gürsel, Şair Ayşe Çoban, Eğitimci Şair Ahmet Serin, Aşık Kemal Özgür, Aşık Rifat Kurtoğlu, İl Kültür Müdürü Ahmet Ertekin, Eğitimci Yazar Muzaffer Gündoğar ve Eğitimci-Yazar Şahin Ertürk'tü toplantıya katılanlar.

Çöken akşamın alacasında bulundukları salonda birer yıldız gibiydiler. Bu yıldızlar bir arada bir güneş olacak, sanatın, kültürün, edebiyatın aydınlığını önce Çorum’umuza, sonra da tüm ülkeye yayacaklarının umudunu veriyorlardı.

Medyanın ilgisi sevindirici, ancak yeterli değildi. Gönül isterdi ki, gösterilen ilginin sıcaklığı, ilgisizleri de sarsın, gereken ilgi ve duyarlılık gösterilebilsin.

20.15'e değin süren toplantımızın sevinci, coşkusu ve mutluluğu, tek sözcükle doyumsuzdu.

15 Ağustos 1995 günü yine aynı yer ve saatte yapılacak üçüncü toplantımızın gününü iple çekecektir.

Birinci toplantının sonrasında yazdığım yazıdaki dileğimi yeniden yineliyorum:

"...Sanatsal, kültürel ve yazınsal bağlamdaki dileğimiz çabalarımız, çalışmalarımız Çorumlumuz ve tüm ülke insanlarımızın huzuru, mutluluğu ve esenliği için.

Daha nice sanatsal güzelliklerde buluşmak dileğiyle..." diyorum.

19.07.1995

(SÜRECEK)