ÖĞRETMENLER GÜNÜ

Bugün Öğretmenler Günü. Yurdumuzun kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün Ulus Okulları Başöğretmenliğini üstlendiği bugün, 1981 yılından bu yana Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Hepimize kutlu olsun.

Büyük Önder Atatürk, dışarıda saldırgan ve sömürgen uluslara, içeride de yerli vatan hainlerine karşı başlatmış olduğu Ulusal Bağımsızlık Savaşı'nı kazandıktan sonra, Osmanlı İmparatorluğu'nun kalıntıları üzerinde yepyeni, çağdaş ve çağcıl bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurmuştur.

Atatürk, uzun savaş yıllarının ve geri bırakılmışlığın ezikliği altındaki ulusunu Osmanlılıktan kurtarıp O'na Türklük gurur ve bilincini vererek, başı dik, onurlu, çağdaş, barışçıl ve saygın bir ulus konumuna getirebilmek için yapacağı yenilikleri daha savaş yıllarında tasarlamıştı kafasında.

"Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürüdür," diyen Atatürk; ülkemizdeki her türlü kalkınmanın temelinin eğitime oturtulması gerektiğine işaret ediyordu. Bu nedenle, asırlardır okutulan Arap harfleri yerine, Batı toplumlarının kullandığı , (öğrenilmesi daha kolay olan) Latin harflerini yeni Türk harfleri olarak yazı dilimizle kullanılmak üzere kabul etti. Bundan sonra da asırlar süren bilgisizlik ve geri kalmışlık çemberinin kırılması yolunda tüm yurtta okuma-yazma seferberliği başlattı.

Atatürk, yaptığı yurt gezilerinde karatahta başında halkına bizzat okumayazma öğretti. 24 Kasım 1928 yılında kendisine bu nedenle, "Ulus Okulları Başöğretmeni" sanı verildi. O’nun önderliğinde elinde silahı kanı canı pahasına Bağımsızlık Savaşı vererek yurdunu kurtaran soylu Türk Ulusu, yine O'nun

Başöğretmenliğinde saygın, çağdaş ve yüce bir ulus olma yolunda, başlarında öğretmenleri, ellerinde tebeşir ve kalemleriyle bu kez bilgisizlik düşmanına karşı savaş açmışlardı.

Altı ay gibi kısa bir zaman içinde 13 milyon Türk insanının yarım milyonu başlarındaki öğretmenleri sayesinde okuma-yazma öğrenmişlerdi. Ulu Önder: "Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir" diyerek, öğretmenlerin görev ve sorumluluklarının ne değin evrensel boyutlu olduğunu çok veciz bir biçimde vurgulamıştır.

Öğretmenler bir ulusun geleceğini hazırlayan kişilerdir. Onun için de toplumda saygın bir konuma sahip olmaları gerekir. Bu saygınlığı da inanılır, güvenilir kişiliğiyle; çağdaş düşünceli, kültürlü, yapıcı ve yaratıcı ve birleştirici nitelikleriyle kazanacaktır. Öğretmenlerin yetiştireceği kuşakları yurt ve ulus sevgisiyle dolu, Atatürk'ün ışıklı yolunda, O'nun ilke ve inkılaplarını yürekten benimsemiş, Cumhuriyetimizi dünya durdukça koruyup kollayacak nitelikte yetiştirmeleri beklenir. Öğretmenlerin öğrencilerine bu nitelikleri kazandırırken de, sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü, sevecen ve şefkatli davranmaları gerekmektedir.

Yıllardır Atatürk'ün çizdiği hedefler doğrultusunda, O'ndan aldığı güçle, yurdun her köşesinde bilim ışığını kuşaktan kuşağa taşıyan öğretmenlerin bu Öğretmenler Günü'nü kutluyor; tüm öğretmen ve eğitimcilerimize Tanrı mesleği sayılan görevlerinde üstün başarılar, sağlık ve mutluluklar dilerken; başta Ulu Önder'imiz Atatürk olmak üzere Milli Eğitime emeği geçen, şimdiyse aramızda bulunmayan tüm öğretmenlerimizi ve eğitim şehitlerimizi saygı ve şükran duygularımızla anıyoruz. 23.11.1996

(SÜRECEK)