AHMET SERİN’DEN “ÇIKRIK’TAN ESİNTİLER”

Ahmet Serin, hem köylüm, hem de saygı duyduğum emekli bir öğretmendir. Yıllardan beri, iyi bir öğretmen olmasının yanı sıra, iyi bir toprak insanı, çalışkan bir doğaseverdir. Bulunduğu doğal çevreyi güzelleştirmeye, yaşanır kılmaya çalışan doğa sevdalısı, insan sevdalısı, köy sevdalısı en önemlisi de yaman bir yurt sevdalısıdır.

Yıllardan beri bel tutan, kazma tutan; çapa, orak, tırpan, çekiç ve keser tutan elleri, iyi de kalem tutar. Beyin gücüyle bedensel gücünü üretime yönelik olarak kullanırken, yazdığı şiirlerle “sanat dünyasında ben de varım” demiştir. Demekle kalmamış, bunu kanıtlarcasına yılların birikimi olan şiirlerini, “Çıkrık’tan Esintiler” adıyla kitaplaştırarak okur önüne çıkarmıştır. Çok da güzel yapmıştır. Bana da bu kitabı yazarından imzalı olarak 7 Nisan 1995 günü ulaştı.

Bu ilk yapıtı, kendi deyimiyle; Çıkrık Köyü’nün şiirlerle çevre incelemesidir bir bakıma. O, şiirlerinde bir yandan Çıkrık Köyü’nün doğal ve kültürel değerlerini anlatırken, diğer yandan da düşünen, düşünce üreten bir aydın kimliğiyle köy sorunlarına bilinçli bir biçimde yaklaşıp çözüm önerileri de getirmektedir.

176 sayfadan oluşan kitabında, şiirlerini 6 bölüm başlığı altında sunmaktadır okuyucuya.

1. Bölümü: Biraz Tarih Biraz Efsane, 17 şiirden;

2. Bölümü: Bölümü Genel Tanıtım, 25 şiirden;

3. Bölümü İş Hayatından, 11 şiirden;

4. Bölümü: Yok Olan Değerler, 12 şiirden;

5. Bölümü Folklor ve Derlemeler, 7 şiir 62 maniden;

6. ve son bölümü ise 10 şiirden olmak üzere, toplam 83 şiirden oluşmaktadır.

Birinci bölümdeki “Çıkrık Tarihi” şiirinden kısa bir alıntı yapıyoruz.

Üç seten dört soku

Koy araya tarihi küpü

Kağnı tekeri takı

Bir de çıkrık kur baki

El taşı vitrin sanki

İşte Çıkrık Köyü’nün tarihi (sayfa: 9)

Ahmet Serin, Çıkrık Köyü’nü doğal, tarihsel, kültürel, sosyal ve söylencesel (efsane) bağlamıyla ele almış. Çıkrıklılara nostaljik esintiler getirmiştir geçmişten.

Sözgelimi:

Derviş Pınarı, Çörekdede, Hıdıroğlan, Maşatlar, Ulusünya, Kemer, Kırklar (Dağı) söylenceleriyle yaşayan yöresel yerler olup, geçmişten günümüze uzanan tarihsel, kültürel ve doğal değerlerimizdendir.

2. Bölüm olan “Genel Tanıtım”da ise, köyün konumu, gelişimi, mahalleleri, meydanları, dağdaki yaylası, yayla yolları, korusu, Suludere’si, Evkaya’sı, ırmağı, ırmak çevresi, şadırvanı ve köyün baharı anlatılmaktadır şiir diliyle. “Suludere-3” ten bir bölüm alıyoruz.

Suların fışkırır

Sağırkaya önünden

İçen şifa bulur

Mavi berrak suyundan

Orman şendir

Efsunlu sesinden

Nice canlı hayat bulur

Suların busesinden (sayfa: 70)

(SÜRECEK)