TAYYAR KERMAN’IN YAPITLARI

Bugün elimizin altında bulunan üç özgün yapıt, O’nun bu alandaki yetkinliğinin en açık kanıtıdır. Yaşasaydı, yayımlayacağı ve yazacağı yapıtları vardı daha. Özellikle son iki yapıtı, öğretmen ve öğrenciler için başvurulacak kaynak kitaplardır. Bunların değeri zamanı aşacaktır.

Basılı üç kitabı şunlardır:

Manzum Denemeler

Çorum Ağzından Derlemeler

Ünlü Deyimlerin Yorumları ve Öyküleri

Şimdi sırayla bu kitaplardan söz etmek, onları okurlara tanıtmak istiyorum.

MANZUM DENEMELER

Tayyar Kerman Öğretmen’in ilk kitabı “Manzum Denemeler” adıyla, 1991 yılında Çorum’da basılarak okuruyla buluşmuştur. Bu şiir kitabı 64 sayfa olup, içinde 33 tane manzum deneme vardır.

Kitabın önsözünde şöyle diyor Kerman Öğretmen:

“Edebiyatın düz yazı türü olan denemeler hemen hemen her konudaki bir düşünceyi, bir görüşü fazla derinleşmeden yorumlar. Kendisi ile birlikte okuyanı da düşündürür.

Bu kitapta yer alan metinler de bir denemedir. Aynı zamanda öğretici niteliktedir.

Serbest ölçüyle manzum yazılmış ve yalın bir anlatım biçimi öngörülmüştür.

(...)

Ben, bu yazılarımda düşüncelerin şiirini yazmayı denedim. Onun için adına “Manzum Denemeler” dedim.

(...)

Kitapta yer alan tüm şiirlerin ana teması ve olaylara bakış açısı, ilk sırada yer alan “Demokrasi Nedir?” şiirinde özetlenmiştir. Bunun dışında değişik bir yorum yapmak gerçeği yansıtmaz.”

Sevgili Abdullah Ercan Hocamız da, Manzum Denemeler’i şöyle değerlendirmiş, kitabın arka kapağındaki yazısında.

“Tayyar Kerman, mesleği gereği yaşamı boyunca edebiyatla, şiirle iç içe oldu. Hem okuttu, hem yazdı. Şiirlerinde geleneksel “Edebi Sanatlar”a yer vermedi. Şiiri resim (tasvir)den; müzik (ahenk)ten ayrı tuttu. Şairaneliğe özenmedi. Bunların yerine sadeliği, basitliği, yalınlığı yeğledi. “Bir gün gelecek, şiir sadece kafayla okunacak “ diyen Paul Aluard’ı doğrularcasına yüreğe (duygu) değil, kafaya (akıl) seslendi. Bu şiirlerin çoğunda, kişiyi hem gülümseten, hem düşündüren ince bir alay (ironi)a yer verdi.”

Manzum Denemeler’inden bir örnek veriyoruz.

Kendime Öğüt

Kendini küçük görme,

İnanıverirler sonra.

O zaman haraptır işin.

Sakın dev aynasına bakma.

İnanıverirsin sonra.

Neysen osun.

Vücut ve ruh gemisinin kaptanı.

Aman dikkat!

Gemi karaya oturmasın.

“ÇORUM AĞZINDAN DERLEMELER”

Çorum, sanayi ve ekonomisiyle olduğu kadar, kültür ve sanatıyla da bölgesinin merkezi olma yolunda büyük bir atılım içindedir. Bu da tüm Çorumlulara onur ve gurur vermektedir Özellikle kültür ve sanat alanındaki çalışmalar, oldukça umut verici ve sevindirici boyutlardadır. Deyim yerindeyse Çorum’da bir kültür patlaması yaşanmaktadır.

Şairlerimiz, yazarlarımız, karikatüristlerimiz, ressamlarımız ve halk ozanlarımız; Çorum’un sesini yerelden ulusala taşıma çabası ve gayreti içindedirler. Bunda da oldukça yol alınmış durumda.

Metal işlerinde Hasan Tuluk, Avrupalarda duyuruyor Çorum’un sesini. Uluslararası bağlamda yapılan yarışmalarda ülkemize ödül kazandırıyor.

Çorumlu aşıklar, ulusal televizyonlarda Çorum’un sanatını, kültürünü, folklorunu (halk bilimini) gelenek ve görenekleriyle birlikte tanıtıyorlar.

Karikatüristlerimiz, yazarlarımız ve şairlerimiz de, ülke genelindeki yarışmalarda birincilik, ikincilik ödülleri getiriyorlar güzel Çorum’umuza.

Çorumlu şair ve yazarlarımızın kitapları yayımlanıyor peş peşe. Sanatın evrensel güzelliğinde buluşuyor insanlarımız. Onun ortak sevincini, coşkusunu ve mutluluğunu yaşıyor insanlarımız.

Sözü buradan, yeni çıkan kitaplardan birine getirmek istiyorum. Bu kitap, Tayyar Kerman’ın “Çorum Ağzından Derlemeler” yapıtı. Kitap, Çorum Eğitim Kültür Vakfı’nca (ÇEKVA) bastırılmış.

Bu yapıt, Yalçın Benderli’den Sabit Velidedeoğlu’na kadar, “doğuştan ve gönülden Çorumlu olan” 20 sanat ve kültür sevdalısı insanın katkılarıyla kotarılmış.

(SÜRECEK)