“RAMAZAN DERSLERİ”

Recep Rahmi Tankaya’nın 3. kitabı “Ramazan Dersleri”dir. 34 sayfa 30 şiirden oluşan bu kitabı, 1967 yılı basımıdır. Önsözünü de, o yıllarda Çorum İmam Hatip Okulu Müdürü olan Necmi Şamlı yazar. Şöyle der yazısının bir yerinde:

‘Dini Şiirler’ isimli kitabından sonra, İslam’ın emir ve yasaklarını dile getiren, kalplerimize mutlak güzelin heyecanını dolduran didaktik şiirlerinden dolayı Recep Rahmi Tankaya’yı tebrik ederim.

Bu kitabına aldığı şiirlerin başlıkları da şöyledir:

Ramazan, Oruç, Allah’a İman, İbadet, Besmele, Kur’an, İslam Dini, İnsan, Peygamberimiz,Abdest, Namaz, Zekat ve Sadaka, Aile Efradı, Akraba ve Komşuluk,Din Kardeşliği, İlim, Adalet, Ahd, Doğruluk, Çalışmak, Güzel Sözler, Sabır ve tevbe, Kadir Gecesi, Kadere İman, Hayır Kurumları ve Bayram “İslam Dini” adlı şiiri şöyle:

Yüce Tanrı kitabında

İslam Dini en üstün din

Buyuruyor kitabında

En son dindir Din-i Mübin

Hadisinde buyurmuştur

İslam Dini güzel ahlak

Hak Resul’ü buyurmuştur

İslam’dır kurtaran ancak

Akıl mantık ilim irfan

Dinidir bu İslam dini

Hakkı bilir tam Müslüman

Hiç kimseye gütmez kini

Yaradan’a kulluk eder

Mahlukata kılar şefkat

Her an doğru yola gider

Allah’ından diler rahmet

İslam’dadır medeniyet

Rahmi ancak selamete

Bu yol ile beşeriyet

Erer mutlak saadete

Burada, ikinci bir örnek daha vermek isterim. Ulus olarak, toplum olarak en çok gereksinmemiz olan “çalışmak” konusunda Recep Rahmi, bakalım neler der.

İslam Dini çalışmayı

Kazanmayı pek çok sever

Hiç beğenmez boş durmayı

Çalışanı Allah över

Çalışıyor yer-gök bile

Boş durmuyor bak kainat

Çalışanlar güle güle

Geçirirler tatlı hayat

Dosdoğru ol hile katma

Çalış kazan helalinden

Aldanma ve hiç aldatma

Hayır yap helal malından

Dünyaya ve ahirete

Çalış durma gece-gündüz

Erişesin saadete

Rahmi olsun yolun dümdüz

“MİLLİ ACILARIMIZ”

“Milli Acılarımız”, Recep Rahmi Tankaya’nın 4. kitabıdır. Basılış tarihi ve basımevi belirtilmeyen kitapçık 28 sayfadan oluşuyor. Kitabın tanıtımına geçmeden önce, şunu söylemek isterim.

Recep Rahmi Tankaya; “Geçmişini bilemeyen, geleceğini kuramaz,” düşüncesinden yola çıkarak, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda ulusça ne acılar çekip, ne ağır bedeller ödeyerek özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı kazandığımızı anımsatmaya çalışır bu kitabında. Yeni kuşakların bunları çok iyi bilip, cennet vatanımızı bizlere bırakan başta büyük Önderimiz Atatürk olmak üzere, O’nun silah arkadaşlarını, kanını ve canını bu ülke için veren atalarımızı takdir edip unutmamayı; birlik ve beraberliğimizi bozmamayı, dostumuzu ve düşmanımızı da çok iyi tanımamızı işaret eder.

“Anadolu’da Yunan Mezalimi”, Tevfik Erol’un hazırladığı bir yazı dizisidir. 1966 yılının Şubat ve Mart aylarında Tercüman gazetesinde yayımlanır. Recep Rahmi de bu yazı dizisiyle, İstiklal Harbi gazetesi ve Sebilürreşat dergisinden yararlanarak bir kitapçık oluşturur. “Milli bayramlarımız kadar milli acılarımız da unutulmamalıdır,” der.

Şöyle yazar kitabın önsözünde:

“Sayın Tevfik Erol Bey’in tavsiye ve iznine dayanarak ve biraz daha kısaltarak bu yazıyı Çorum gazetesinde yayımlamıştım. Bu kez kitap haline koymayı düşündüm. Çünkü o kara ve karanlık günleri unutmak ve unutanlara da yeniden hatırlatmak her Türk’ün, hele de gazetecinin borcu olmalıdır. Bu itibarla kitabın adını “Milli Acılarımız” koymayı uygun buldum.

(....)

Bu kitabı okuyanlar sadece Yunan mezalimini okumakla kalmayacak, Türk ve Müslüman olan büyük milletimizin çok uygar ve insan haklarına çok değer veren bir millet olduğuna dair örnekleri kitabın önsözünde bulacaklardır.°±

Recep Rahmi’nin bu kitabında anlatılan tüyler ürpertici, iğrenç Yunan kıyımı ve vahşeti dayanılır gibi değildir. En katı yürekleri bile sızlatıp, yürekleri kanatacak düzeydedir.

(SÜRECEK)