RECEP RAHMİ TANKAYA’NIN YAPITLARI

“Uluslar büyük oğullarıyla soluk alıp verirler” demiş, büyük ozan Fazıl Hüsnü Dağlarca. O büyük oğullar ki, bu ülkenin yetiştirdiği bilim, sanat ve yazın insanlarıdır. Onlar, kentleri kent, bölgeleri bölge, ülkeleri de ülke yapanlardır. Yine onlar, ülkenin kültüründen damıtarak oluşturdukları sanatsal yapıtlarını yerelden ulusala, ulusaldan evrensele taşırken; kuşaktan kuşağa aktarılmasında da birer köprüdürler. Onlar ki, öldükten sonra bile yapıtlarıyla yaşayan, ölümsüzlüğü hak etmiş “Anıt Adamlar”dır.

“Dönüşsüz yolculuk insan kaderi,

Yaşatır insanı ancak eseri!..”

Diyen ozan, kuşkusuz ki bir gerçeği vurgulamış oluyordu. İşte, eğitimci-şair Recep Rahmi TANKAYA da Çorum’un yetiştirdiği ölümsüz anıt adamlardan birisiydi.

Recep Rahmi 34 yıl sürdürdüğü öğretmenlik mesleğinden emekli olmuştur ama çevresindeki insanları eğitme ve aydınlatma görevinden emekli olmamıştır. Yaşamının her döneminden damıtarak yazdığı şiirlerini ve yazılarını, 1960 yılından başlayarak kitaplaştırmaya başlar. Basılmış kitap ve kitapçıklarının sayısı 6 tanedir.

Bunlar:

1-Yiten Gölgeler, (şiir)

2-Din ve Ahlak Şiirleri,

3-Ramazan Dersleri, (şiir)

4-Milli Acılarımız,

5-Din ve İnsan,

6-Ramazan Hediyesi’dir. (şiir)

Şimdi sırasıyla bu kitaplarını tanıyalım.

YİTEN GÖLGELER

İlk kitabı “Yiten Gölgeler” 80 sayfa, 47 şiirden oluşur. 1960 yılında Çorum Yeniadım Basımevi’nde kitaplaştırır. Önsözünü de o yıllarda Çorum’da Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı yapan Recep Bulut yazar. Şöyle der Recep Bulut:

Bu kitapta yer alan manzumelerin tamamında, bütün iyilikleri yeşil ve aydınlık havasında toplayan ağaçta vatanı, vatanda insanı, insanda milleti kucaklayan bilgili ve imanlı bir yüreğin tüten sevgilerini göreceksiniz. Ben kendi adıma, bu kitaptaki manzumelerde gösterişten uzak, içimize işleyen insanca olgun bir hava buldum. Bir öğretmen yüreğinden esen bu taze, bu temiz havada tabiatı, onun bir parçası olan yurt köşelerini, milli ve kutsal bir inançla sevmeyi, daha iyi bir insan, daha iyi bir vatandaş olmayı telkin eden duyguları yaşadım.

Recep Rahmi, bu kitabına 1938-1960 yılları arasında yazdığı şiirlerinden seçmeler alır.

Kitaba adını veren 15 Nisan 1960 tarihinde yazdığı “Yiten Gölgeler” adlı şiiri şöyledir:

Yemyeşil bayırlarda sürüler yayılırken

Çalar kavalı çoban ağacı gölgesinde

Tarla ve çayırlarda çiftçiler çalışırken

Yorgunluk çıkar uzan ağacın gölgesinde

Küçülüyor günbegün gözden uzaklaşıyor

Ruhlara neşe saçan o ağaçlı bölgeler

Sanki bir grup gibi ufuklardan aşıyor

Rahmi der geri gelmez gelmez yiten gölgeler

Recep Rahmi gerçek bir yurtsever, yaman bir doğa sevdalısıdır. Bu kitabına 49 şiirini almıştır. Şiirlerinden bazılarının başlıklarını vererek, kitabın içeriği konusunda okuyucularımızı bilgilendirmek isterim.

Bunlar: Ağaç, Çorum, Ilıca Bağları, Köyler, Ayrılık, Hamamözü, Uğurludağ, Bahar ve Köyler, Farzant, Eskiekin Bağları, Şirin Ortaköy, Yeşil İskilip, Yeşil Bursa, Yeşil Rize, Balahor, Gümüşhane Deresi, Beşikdüzü, İstanbul ve Çorum’a Mektup şiirleridir.

Bu kitabındaki şiirlerinin başlığından ve içeriğinden de anlaşılacağı gibi, Doğu Karadeniz’den Marmara’ya uzanan coğrafya diliminde, gezdiği gördüğü yerlerle ilgili şiirler yazar O.

(SÜRECEK)