“Gazeteci yeğenim, beni yakışıklı çek.”

Kimileri uzaya çıkar; kimileri tatile çıkar. Kimileri aya çıkıp yıldızlara oradan bakmak ister. Kimileri evinden dışarı çıkar. Kimileri televizyona çıkar. Kimileri de gazetelere çıkmak ister.
Öğrencilik yıllarında ben de her gün birkaç kez yurt dışına çıkardım!
Kısaca medya adını alan televizyon radyo, internet, gazete gibi her türden yayın kuruluşu günün koşullarına göre değişime uğruyor. Gün geliyor, gazete sahipleri değişiyor; gün geliyor gazete çalışanları değişiyor.
Diplomalı insanların sayısı arttıkça okuyanların sayısı azalmaya başladı. İlkokuldan başlayıp üniversiteyi bitirinceye kadar okuyanlar, gün geliyor okumayanlar oluyor. Eller gider Mersin’e biz gideriz tersine sözü gerçekmiş. Gelişmiş, gelişmemiş başka ülkelerle karşılaştırma yapıldığında bizdeki gazete, kitap dergi satışları her gün biraz daha azalır oldu.
Satışlar düşerken okuyanların sayısı daha çok düşmeye başladı. Satın alınan dergilerin kitapların önemli bir kısmı okunmuyor.
Yıllardır esnaflık yapanların sohbetine doyum olmuyor. Fotograf çektikten sonra hoşça kalın demeye fırsat bulamayanları görmezden gelen ustalarımızla sohbet etmemek bana göre ciddi bir kayıptır.
Çorum bakırcılar arastasından Zülfikar ustanın anlattıklarını sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Gelecekte yine başka ustalarımın anılarını gazeteye taşıyacağım.
Sizlerle paylaşacağım olay ilginizi çeker diye düşünüyorum: Bakırcılar arastasına medya kuruluşlarından … gelir. Kameralar, fotograf makineleri, kablolar, kameraları sabit tutmaya çalışan üçayaklar uygun yerlere yerleştirilir. Sorular sorulur, yanıtlar alınır. Gelen kişiler, yapılan söyleşinin yayınlanacağı medyanın adını ve yayın tarihini verirler.
Sayılı günler çabuk bitermiş. Arastada çalışan ustalar, siz söyleyin duyduklarına, ben söyleyeyim gördüklerine, bir başkası söylesin okuduklarına inanamazlar.
Kırk yaşlarında bir ustamız, elli yıldır bakırcılık yapmaktadır. Kalaycılar bakırcı olmuştur; bakırcılar ise kalaycı. Laf aramızda arastada çalışan ustalarımız az ya da çok kalaycılık işinden anlamaktadır.