“Kediye ciğer emanet etmek”

Haberler, saniyeler içinde bültenlerde yerini alıyor. İnsanlar dilediği zaman, bulunduğu her yerde habere ulaşabiliyor. Gündem kısa sürede değişebildiğinden basın çalışanları doğru haberi doğru zamanda servise sunmak için akla karayı seçiyor. Çoğunluğun anlayışına göre kendisini ilgilendirmeyen konulardaki gelişmelerin önemi yok.

Değeri olmadığı için fazla konuşulmayan bir haber dikkatimi çekti. İlgi alanımızın dışında olduğu için hiçbir değeri yoktu. Gazetecilerin deyimiyle üçüncü sayfalarda kendine yer bulabildi.

Bir belediye başkanı geçici olarak görevini bir başkasına devretmiş. Bir anormallik yok. Makamlar geçici olarak, yeri geldiğinde kalıcı olarak el değiştirebilir. Üzerinde konuşulmaya bile gerek yok.

Olması gereken, yeni görevlinin yapılması kurumun hizmetlerini aksatmadan yerine getirmesidir. Yeni görevli, kendi anlayışına ters düşen işlemleri yapmayabilir. Günü geldiğinde o makamda olması gereken görevli kaldığı yerden görevini sürdürür.

Büyüklerimiz ‘mühür kimdeyse Süleyman odur’ sözlerini yeri geldikçe dile getirirlerdi. Geçici olarak görevi devir alan kişi, bunu fırsata dönüştürürse işler değişir. Kısa süreli olarak bulunduğu makamda eline geçen fırsatı kötüye kullanabilir. Kendi anlayışına uygun bulduklarını kitabına uygun olarak yapmaya başlarsa yapabileceğimiz bir şey yoktur.

Bir kereste tüccarı, eline geçen fırsatı kazanca dönüştürmek için çaba gösterirse neler olabilir? Kısa süreli de olsa yetkili olduğu için engel olan çıkamaz. Bize dokunmayan yılan anlayışına uygun olduğundan kimseden tepki gelmeyebilir. Teknolojinin sağladığı kolaylıkların yardımıyla onun istediği kadar ağaçlar kesilir.

Bir ağaç kaç yılda yetişir; onun için önemi yoktur! Ağacın bir canlı olduğu, doğa için öneminin parayla pulla ölçülmesinin mümkün olmadığını anlamak istemez. Nasıl olsa birileri yenisini diker. Sonbaharda ağaçların dökülen yaprakları, dallarına konan kuşlar onun anlayışına göre sokaklar kirletir.

Beterin de beteri varmış. Fırsatları kazanca dönüştürmeyi bilen kişinin eline yeni fırsatlar geçebilir. Daha büyük makamlara gelebilir. İşte o zaman verilmiş sadakalarımız bile bizleri kurtaramaz.