Finans maliyetlerinin düşürülmesi konusundaki analize devam etmeden önce 2017 yılının tüm okurlarıma ve hemşerilerime huzur sağlık ve başarılar getirmesini gönülden diliyorum.

Kuruluş aşamasında yapılan finansman hatalarını cari işlemler sırasında ortaya çıkan “finansman yönetimi hataları” takip eder. Örneğin:

Kapsamlı bir işletme bütçesi hazırlanmadan,

Nakit akış planları dikkatle yerine getirilmediğinden,

Plan bütçe ve finansman yönetiminin yanlış uygulamalarından dolayı çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir.

Böyle zamanlarda üretim devam eder, satış yapılır, hatta alıcılardan ve müşterilerden tahsilatlarda bir şekilde sağlanmaktadır ancak, işletme ihtiyaçları tam anlamı ile karşılanabilir olmaktan uzaktır. Bu durumun çeşitli sebepleri vardır;

Maliyetler doğru yapılanmamıştır,

Fiyatlandırmalar doğru yapılandırılmamıştır,

Başabaş noktaları iyi tespit edilmemiş ya da hazırlanmamıştır,

Kaynak kullanımında hatalar vardır.

Dolaysıyla, işletmenin finansman ihtiyaçları sürekli artar.

Bu süreç artan finansman ihtiyacı için işletmenin kaynak arayışına gitmesine sebep olur ve bu aşamada konu yine hataya açıktır zira:

Kaynak doğru tespit edilmemişse,

Sermaye ihtiyacını gerektiren durumlar için banka kredileri kullanılıyorsa,

Kredilerin süresi /vadesi doğru tespit edilmiyorsa,

Uzun vadeli yatırımlar kısa ve orta vadeli kaynaklarla karşılanıyorsa,

TL geliri olan işlemler için Döviz bazında kredi kullanılıyorsa,

 İşletmenin finansman ihtiyacı karşılanmadığı gibi aksine bu ihtiyaç ötelenmiş ya da ertelenmiş ama kur farkı ve faiz nedeniyle artmış olacaktır.

Diğer taraftan İşletmelerin sıklıkla yaptığı bir finansman hatası da büyüme ya da küçülme konularındaki zamanlama hatasıdır. Şöyle ki zamansız ve iyi analiz edilmeden alınmış bir büyüme kararının yanlışlığı o işletmeyi yok edebilir, aynı şekilde, zamanının doğru tespit edilmediği küçülme kararı da işletmeyi hiç tahmin edemediği bir biçimde yok oluşa sürükleyebilir.

Normal piyasalarda yukarıda yer alan hususlara çok dikkat edilmeyebilir ancak, şu an içinde bulunduğunuz ortamlardaki gibi “Kriz dönemlerinde “ ya da piyasanın daraldığı döviz fiyatlarının yüksek ve değişken olduğu bankacılık ve kredi piyasalarındaki belirsizlikler ve siyasi bir takım mülahazaların sertleştiği ortamlarda, işletmeciler yukarıda yer alan hususları birden fazla düşünüp çok daha fazla da dikkatli olarak uygulamak durumundadır.

Yaklaşık 10 yılda bir (konjonktürel ya da) ülke genelinde kriz yaşayan müteşebbislerin bağışıklık kazandığını söylemek ne kadar zorsa, önümüzdeki süreçlerde olası krizlerin işletmelere zararı olmayacağını söylemekte mümkün değildir.

Sonuç olarak: piyasa şartları ile işletmenin finansman araçlarının rasyonel kullanılması gerektiği, yatırım satış, tahsilat ve finansman yapılanmasının çok dikkatli oluşturulması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır, hele de gelecek günler muğlak görünüyorsa…

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla  kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.