Finansman maliyetlerinin işletmeleri zora sokmasının temelinde başlangıçta yapılan finansman hataları olduğunu ve başlangıç sermayesinin rasyonel bir biçimde hazırlanması gerektiğini belirtmiştim.

Kurulmakta olan işletmenin ihtiyacı olan kaynak ve finansmanın çok iyi etüt edilmeden aceleye getirilerek yapılanması işletmenin gelecekteki para akışında öngörülmeyen sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

Kuruluş aşamasında çoğu müteşebbis heyecan ve dinamizmin etkisinde kalarak kimi ayrıntılara dikkat etmez ve kaynaklarının rasyonel tespiti için fazla zaman ayırmaz ve genellikle kuruluş sermayesi oluşturulurken “İŞLETME SERMAYESİNİN” miktarı dikkatli bir analizle tespit edilmez. Akabinde işletmenin çarklarının hemen döneceği üretilen mal malzeme ya da hizmetin tamamının hemen satılarak nakde dönüşeceği düşünülen bu süreçte gerekli emtia ve piyasa analizleri “kurulduktan sonra halledilebilir mantığı” güdülerek yanlışlıklara düşülür.

Her şeyden önce, bir işletmenin kuruluşu zor bir süreçtir. Eğer aynı işletmeyi birden fazla defa kurmamış ve o iş konusunda deneyim sahibi değilseniz hata yapma olasılığınız yüksektir. Yapılan her hata işletme kuruluş süresini uzattığı gibi ana sermaye üzerinde de erozyona sebep olacaktır.

Piyasa deneyimleri göstermektedir ki:

“BAŞLANGIÇTA PLANLANAN BİR İŞİN % 90 I ZAMANINIZIN VE KAYNAKLARINIZIN %90 NI TÜKETMEKTEDİR”

Ayrıca ne kadar iyi planlansa da ilk üretimler her zaman istenen kalite ve yeterlilikle olmaz:

“VE ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR”

 Çünkü kaliteli bir sonuç ve verimli bir iş elde etmek için:

İstek ve girişim,

İyi araştırma ve analiz

Bilgi ve eğitim

Teknoloji

Deneyim gerekmektedir.

Bütün bunlara dikkat edilmediğinde: üretimde fire, maliyetler ve zaman faktörleri ister istemez ortaya çıkacaktır. Çıkan her hata ve kusur işletmecinin davranış ve kararlarına baskı yaparak daha fazla hata yapmasına sebep olacaktır

Hatalı bir yapılanma biçimi de ürün ve hizmet araştırmasının üretimden sonraya bırakılmasıdır. Başlangıçta yapılması gereken bu işlemlerin patronun “inisiyatif gücü” ve “girişimci ruhu” ile sağlanacağı düşünülür ve tabi ki bu hata hem kaynak hem zaman kaybı oluşturarak işletmenin finansman maliyetinin atmasına sebep olur.

Bir diğer yapılanma hatası da yöneticiler ve personelin prosesi anlama, algılama ve kanıksama sürecidir. Eğer deneyimli personel ve idareciler olmadan süreç yürütülmeye çalışılırsa:

Personelin işi öğrenme ve kaliteli hizmet sunma süreci uzar ve başlangıçtaki finansman ihtiyacı artar.

Liyakatli yöneticinin olmaması eğitimini ve deneyimini “işi yürütürken edinmesi” personelin verdiği toplam zarardan daha fazla olacaktır.

Hammadde, malzeme, ek hizmetler vb. zamanında tedarik edilemez ve finansman maliyetleri artar

Makine ve teçhizatta aksamalar arızalar çıkar veya artarsa müdahale imkânları ve programları baştan tespit edilmediği için aksamalar ek maliyet oluşturur ve finansmana etki eder

Tahsilatlar zamanında yapılmaz ve kaynaklar ve maliyetler arasındaki denge bozularak finansman maliyetleri artar

Ve diğer sorunlar şeklinde devam eder…

Sonuç olarak: önceden iyi etüt edilmemiş ve planlanmamış her girişim işletme sermayesinin erimesine ve finansman maliyetinin artarak verimliliğin azalmasına sebep olacaktır.

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla  kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.