Bu ay tren hemzemin geçitlerinde çok kaza oldu. Bu konuda hayli birikimim var. Onları yazacaktım. Seçim yasağına takılacak kısımlar olur düşüncesiyle gelecek haftaya yazmayı uygun buldum.
Biz gelelim erkek aslan hakkındaki yanılgımı anlatmaya: Suya sabuna dokunmayan yazı belki de seçim ortamındaki gerginliğe iyi gelecek.
1940’ların sonralarında Tarzan filmlerini zevkle izlerdik. Film M.G.M. şirketinin logosu aslanın kükremesiyle başlar, Tarzan’ ın (Johnny Weissmüller) güçlü görüntüsünün yanında sularda harika yüzüşü, yüzerken karşıdan gelen timsahın açılmış ağzını elindeki ağaç parçasını dikine kaktırarak timsahın ağzını kapanmaz hale getirişi, karısı Jane’ nin güzelliği, şempanze Çita’nın şaklabanlıkları anılarımızın tatlı parçalarıydı.
Sonra televizyon geldi, belgesellerle vahşi yaşamın tanığı olduk.
Kükremesine hayran olduğumuz erkek aslanın, tembel tembel yatıp uyurken sonra birden bire kalkarak dişisinin getirdiği avın en iyi yerine el koyduğunu gördük.
Bir ağaç parçası ile ağzı açık kalıp acizleşen timsahın hiç te masum olmayıp, suda gömülü beklerken su içmeye gelen güzelim ceylanı yakalayıp parçalayarak yuttuğunu izledik. Ve vahşi yaşam gerçeğinin kanlı çekişmesinin zevkli tarafı olmadığını öğrenmiş olduk.
* * *
6 sene önce Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde bir hafta kaldım. Gezdiğim yerler arasında vahşi doğayı anımsatan yırtıcı hayvanların kafes içinde olmayıp serbest dolaştıkları büyük hayvanat bahçesini gördüm.
Orada erkek aslan, dişi aslanlar ve yavrular arasında uyuklayıp duruyordu. Kendisine yakıştırılan aslanlığı hiç de hak etmediği kanısı oluştu bende. Bana göre insanlar yelesinin, kükremesinin görkemine aldanıp tembel, bedavacı, dişilerinin getirdiği avlarla doyup, onlarla keyif bulan bir asalaktı.
* * *
Böyle bir yazı yazmaya karar verince inceledim ve gördüm ki; erkek aslan olmak kolay değilmiş.
Ailede iki erkek bulunuyor. Bunlardan biri şef, diğeri yedek. 20 kadar da dişi aslan ve yavrularından oluşuyor. Şef aslan hem ailenin koruyucusu, hem de dişilerin esas kocası.
Bir erkek aslan bir günde 40 dişi aslanı dölleyebiliyor. Dişi aslanlardan çiftleşme durumuna gelen olduğunda erkek aslanın hak elde edebilmesi için yardımcısı ile kavgaya tutuşup onu yenmesi gerekiyor. Yardımcıya yenildiği takdirde kocalık yardımcıya geçiyor ve eski lider aile sahasını terk ediyor. Yelesi dökülüyor, havası bozuluyor ve inzivada ölüyor.
Yeni lidere gelince; o da hemen istekli dişiyle çiftleşiyor. Eski kocanın yavrularının tamamını öldürüyor. Sütlü memeleriyle yavrusuz kalan dişiler kısa zamanda çiftleşip yeni yavrular doğurma durumuna geçiyor.
Nasıl?
Bu size bir şey hatırlattı mı?
Fazla düşünmeyin! Sizi yormayayım. Osmanlı’nın saltanat değişimiyle aslanların saltanat değişimi sizce de birbirine çok benzemiyor mu?
En güzel günler sizlerin olsun…