“Ekmek aslanın ağzında”

Arap ÇATAROĞLU

“ Ekmek kapısı, ekmeğini taştan çıkarmak, başkasının ekmeğiyle oynamak. Ekmeğini yiyip suyunu içmek; aç ayı oynamaz! Aç ne yemez, tok ne demez? Tok acın halinden anlamaz!”

Kuşaktan kuşağa aktarılan öğütler; deyimlerle, atasözleriyle yaşanmış acı olaylarla desteklenir. Bir insanın işini kaybetmesi, onun ve beslemekle yükümlü olduğu ailesinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalması demektir.

Vahşi doğada yaşayan canlılar, günün büyük kısmını karınlarını doyurmak için kullanır. Onların derdi aç kalmamak, neslini devam ettirmek. Her an tetikte bekleyip karınlarını doyururken, su içerken etoburlara yem olmamak için çaba göstermek!

Aynı mesleği sürdüren meslektaşlar arasında çıkan küçük tartışmalar anında büyür. Sözlü tartışmalar bir anda büyük kavgalara dönüşebilir. İncir çekirdeğini doldurmayan bahaneler yüzünden çıkan kavgalarda ölümler olabilir. Çıkan bu türden kavgaların asıl nedeni işini kaybetme korkusudur. Bilinçaltına yerleştirilmiş kaygılar, tartışan insanları yönlendirir. Sonuçları ise çok acımasız olabilir.

Maddi sıkıntı çekmemek için gecesini gündüze katanlar, ek iş yapmak zorunda kalanlar, emekli olduklarında yeniden çalışmak zorunda olanların sayısı az değildir.

Komşu ülkelerde yaşanan sıkıntıların sonucunda bulabildikleri her işi yapmak zorunda kalan insanların sayısı arttı. Sokaklarda dolaşırken mutlaka çöp konteyneri başında birilerini görürsünüz. Kimi çöpleri dökmek için gelmiştir. Çoğu zaman, göçmen çocuklar, yaşlı, genç insanlar, kadınlar gece gündüz demeden geri dönüşümü olan bir şeyler bulmaya çalışır.

Bizim çöpe attıklarımız başkalarının ekmek parasıdır.

Toplanan atıklar geri dönüşüm yoluyla ekonomiye yeniden kazandırılır. Toplanan atıklar plastik metal, kağıt gibi atıklar birbirinden ayrıştırıldıktan sonra satılır. Onların deyimiyle para peşin, kırmızı meşindir. Ele geçen para düşük olsa da sonuçta ekmek parasıdır.

Yolda yürürken bir çöp konteynerine bağlanmış çöp toplama arabası dikkatimi çekti. Çöp toplayıcı ekmek kapısı kapanmasın diye önlem almış. Çöp arabasının kaybı onu sarsacaktır. Kilit altına aldığı ekmek teknesini kaybetmesi, meslektaşlarının onun ekmeğiyle oynaması anlamına gelir. Anlaşılan meslektaşlar arasındaki kavgalar sınır tanımıyor.

Aslına bakarsan meslektaşlar arasında çıkan kavgalar, ekmeğini kaybetme kaygısı yeni çözüm yolları aranmasını zorunlu kılıyor!