“HAYAT BİLGESİ” adlı kitabında Mümin Sekman diyor ki;
Ne ilginç bir oyun şu hayat ! Tek bir hakkınız var. Kuralları oynarken öğreniyorsunuz.
Zaman hızla akıyor. Başa çıkmak kolay değil. Sağ çıkmak ise imkânsız. Hepimiz büyük bir sorunun peşindeyiz. Şu hayatı en iyi şekilde nasıl yaşamalı?
Kadere teslim olan da var, kontrolü sıkı tutan da. Ancak çoğumuzun bildiği yaşadığına yetmiyor!
Belki de çözüm, dünya sınıfının en çalışkanlarının sınav kağıdına bir göz atmak.
Bizler küçük bir hayatla başa çıkmaya çalışırken, dünyanın zirvesindekiler o büyük hayatları nasıl yönetiyor? Onların bildiği, bizim bilmediğimiz neler olabilir?
Bugün dünya sınıfının en zeki, en çalışkan ve en zengin adamı Bill Gates. İnsanoğlunun yaşayan bir efsanesi, seçilmiş bir dahisi.
William Henry “Bill” Gates, Amerikalı iş adamı.
Bilgisayar mühendisi, hayırsever. 1955 yılında Seattle’de doğdu. 20 yaşında Microsoft’u kurdu. Dünyada işletim sistemi pazarının %75’ine hâkim.
Firmasında 100 bin kişi çalışıyor.80 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin insanı. Eşiyle beraber şimdiye kadar hayır kurumlarına 30 milyar dolar bağışta bulunmuş. Servetinin % 95’ini öldükten sonra bir hayır kurumuna bağışlamayı planlıyormuş. Bill Gates diyor ki;
” Özgüveni yüksek bir çocuktum. 13 yaşımda bilgisayar ve yazılım dünyasını keşfettim. Hayatımın geri kalanında bu işi yapacağımı anlamam 5 yılımı aldı.
Zekâ, bulunması zor bir şey. Verimli olabilmek için yeni olguları hazmedebilmek, sezgisel sorular yöneltebilmek, ilk bakışta ilgisiz gibi görünen konuları birbiriyle ilişkilendirebilmek, keskin bir zekâya ve yaratıcılığa sahip olmayı gerektirir.
Başarı, başarısız bir öğretmendir. Zeki insanın aklını başından alır.
Başarıyı kutlayın. Ama başarısızlıktan ders çıkarmayı da unutmayın.
Microsoft’ta henüz 80 kişi çalışırken, her elemanın saat kaçta gelip gittiğinden haberim olurdu. Herkesle birebir çalışırdım. Yazılan kodların tamamını gözden geçirirdim. Şimdi işler daha büyüdü. Şu anda sadece ürün geliştirmede 3000 kişi çalışıyor. Hayat yolunda uzun farları yakarak ilerleyin.
Gerçek hayatta sömestr diye bir şey yoktur. Yazlarınızı boş geçiremezsiniz.
Çok az işveren size “Hayattan ne istediğinizi keşfetme “ fırsatı tanır.
En zor işleri vermek için en tembel insanları seçiyorum.
Çünkü o işi yapmanın kolay bir yolunu mutlaka buluyorlar.
Ben okulda bazı sınavlardan çakarken arkadaşım iyi notlar aldı.
Şimdi o Microsoft’ta çalışıyor, ben ise Microsoft’u çalıştırıyorum.
Bill Gates, dünyadaki bütün insanların hayatını etkileyen, onların hayatını kolaylaştıran ve dünyanın hikayesini değiştiren muhteşem bir insan.
Bill Gates’in hayatı ve başarısı beni çok etkiledi. Dünya sınıfının başarılı insanlarının hayat öykülerini okuyarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
Hayata dair mevcut düşünce ve kanaatlerimiz bizleri şu anda bulunduğumuz yere getirdi. Daha farklı ve daha iyi bir yerde olmak istiyorsak, yeni bir akla ve çoklu bakış açılarına ihtiyacımız var. Yeni bir hayat yenilenmiş bir akılla gelir.
Hayat yüzde 10 başımıza gelen olaylar, yüzde 90 olayları nasıl ele aldığımızdan oluşur. Kılavuzunu yanımıza almadan geldiğimiz şu hayatta, çoğumuz stratejiyi savaş bittikten sonra öğreniyoruz.!
Bu yüzden hayat oyununda sık sık bildiklerimiz yaşadıklarımıza yetmiyor.
Haritasız arazide, ters dönmüş kaplumbağa gibi, şaşkın bir halde yaşıyoruz.
31 Ocak Pazar akşamı Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde Aşiyan korosunun konserine gittim. Aşiyan’ın solistleri bir harikaydı. Konserde konuk sanatçı Adnan Mungan hocamız da yorumladığı 6 şarkıyla müzikseverlerin gönüllerini fethetti.
10 Şubat 2016