“Temizlik imandan gelir.”
Bizim kültürümüzde temizliğin yeri çok farklıdır.

Ruh, beden ve çevre temizliği, her şeyden önde tutulur.

Eskiler, “Evini temiz tut misafir gelebilir, kendini temiz tut Azrail gelebilir” demişler.

Ruh, beden ve çevre temizliğinin bir arada gerekliliğini ne güzel anlatıyor bu özdeyiş…

*

Rahmetli Çorum Belediye Başkanı Dr. Turhan Kılıçcıoğlu’nun, 1970’lerde göreve gelince, “Bir hekim olarak bana yakışan, önce kentin temizliğini en iyi düzeye getirmektir” dediği ve temizlik için ilk şart olarak da, su sıkıntısını gidermeye yöneldiği anlatılır.

Yine O’nun döneminde Çorum’un, Türkiye’nin en temiz kentlerinden biri olarak anıldığı dilden dile dolaşır.

Bizler, gerçekten temiz bir kente gözlerimizi açtık. Görev gereği Türkiye’nin çeşitli kentlerini dolaştıktan sonra da, yine temiz bir kente döndük.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün, “temiz şehir” imajını korumak için azami gayreti gösterdikleri ve bu anlamda Çorum’un çıtasını daima yükseltmeye çalıştıkları yolundaki açıklamalarını, bu bakımdan takdirle karşılıyorum.

*

Çorum Belediyesi, araç-gereç ve teknik donanım yönünden, personel yönünden elbette geçmişe göre çok daha güçlü. Bu güç, her türlü hizmete olduğu gibi, temizlik hizmetlerine de yansıyor.

*

Çorumluların da, başka şehirlerle kıyaslandığında, “temiz şehrin insanları” unvanını benimsemiş olarak, temizlik konusunda nispeten duyarlı davrandıklarını teslim etmemiz gerek.

Ne var ki, bu konuda son derece duyarsız olanların varlığı da inkâr edilemez bir gerçek.

Umursamaz bir şekilde, çevreyi kirletmekten çekinmeyen insanlara her birimiz, her gün tanık olmuyor muyuz? Üstelik, kaba bir karşılık alma endişesiyle, bu gibi insanları uyaramıyorsunuz da.

Oysa, dini ve milli hasletlerimiz, ruh güzelliğini, duygu temizliğini, buna bağlı olarak da her alanda güzelliği ve temizliği gerektirmiyor mu?

*

Belediye’nin temizlik konusundaki çabalarına her bireyin elinden gelen katkıyı sağlaması, yaşadığı, havasını teneffüs ettiği kente karşı sorumluluğudur.

Ruhunu, bedenini temiz tutmak ise “insan” olmanın gereğidir.

Şimdiye kadar, Çorumlu olduğumuzu söylerken, kentimizin temizliğiyle hep övündük.

Bu övüncümüzü sürdürmek ve daha da ileri noktalara taşımak, Sayın Külcü’nün ifadesiyle çıtamızı daha da yükseltmek, hepimizin boynumuzun borcudur.

Daha temiz bir Çorum için, haydi hep birlikte Belediyemizin yanında durmaya!