Son iki haftadır, Çorum’dan yetişen önemli bilim insanları ile ilgili haber veya yazılar gazetemizde yer alıyor.

21 Ekim 2017 tarihinde, İTÜ eski Rektörü Ord. Prof.Dr. Bedri Karafakioğlu’nun alçakça katledilişinin 39. yılında anıldığına ilişkin haberi verdik.

1 Kasım 2017 günlü gazetemizin manşeti, “Çorumlu Prof. Duran Leblebici ve eşi için saygı etkinliği” şeklindeydi.

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Türkiye’de “mikroelektroniğin babası” olarak tanınan hemşehrimiz Prof.Dr. Duran Leblebici ile öğretim üyesi eşi Yıldız Leblebici onuruna “Saygı Buluşması” düzenlemişti.

Hürriyet’te çıkan bir söyleşiden yola çıkarak, 2 Kasım 2017 günü de, ÇORUM HABER olarak bu değerli hemşehrimize şükran ve saygılarımızı sunmayı ihmal etmedik.

Prof. Leblebici, İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanlığı ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.

Aynı gün, 2 Kasım 1997 tarihinde kaybettiğimiz Prof. Bahri Savcı’nın ölüm yıldönümüydü. Mülkiye’de “hocaların hocası” olarak bilinen Prof.Bahri Savcı’yı, akrabası Hasan Sinan Cem, köşe yazısında hatırlatıyordu.

Ve yine aynı gün, Mehmet Özata’nın köşe başlığı “Hıfzı Veldet Velidedeoğlu (1904-1992)” şeklindeydi.

Özata, Ord.Prof.Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun 23 Nisan 1920’den başlayarak “İlk Meclis”teki memuriyeti sırasında tanık olduğu bazı olayları aktarıyordu.

*

Merhum Ord.Prof.Dr. Bedri Karafakioğlu.

Prof.Dr. Duran Leblebici.

Merhum Prof. Bahri Savcı.

Merhum Ord. Prof.Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu.

Son iki haftada ÇORUM HABER sayfalarında yerlerini alan Çorum’un gururu hemşehrilerimiz…

Ord. Prof.Dr. Hıfzı Veldet Velidedoğlu ile Prof. Bahri Savcı’nın, aramızdan ayrıldıkları güne kadar Cumhuriyet’le birlikte ÇORUM HABER’e de yazdıklarını biliyoruz.

Bu, gazetemiz için, bu gazetenin mensubu olarak bizler için gerçekten kıvanç verici.

*

Kaybettiğimiz, kendi alanında Türkiye’ye damgasını vurmuş, adını tarihe altın harflerle yazdırmış daha nice Çorumlu bilim insanı var elbette.

Yine, yaşayan nice büyük değerimizle gururlanmaya devam ediyoruz.

Daha doğrusu, onları yakından tanıyan veya Çorum’un değerleri konusunda duyarlılık gösteren insanlar bu gururu hissediyorlar.

Oysa, gönül ister ki, ebediyete intikal etmiş ya da yaşayan tüm seçkin bilim insanlarımızı, hep birlikte kalplerimizde yaşatalım, kentin meydanlarında, caddelerinde, sokaklarında, parklarında isimlerini tarihe maledelim…

Onlara vefa borcumuzu tam olarak ödeyemesek de, bilim adına çabalarının karşılıksız kalmadığını, unutulmadıklarını gösterelim.

Çok mu zor?