Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılan "Geleceğe Nefes" seferberliği çerçevesinde, 11 Kasım 2019' da saat 11.11'de 11 milyon fidanın, Türkiye'nin 2023 noktasında toprakla buluşturulmasına çok sevindim.

Türk halkının da büyük ilgiyle izlediği organizasyon kapsamında 232 bin 647 fidanla Endonezya'ya ait "1 saat içinde en fazla fidan dikme" rekoru Çorum'da 303.150 fidanla kırılmış. Böylece Türkiye adına Guinness dünya rekoru Çorum’da tescil edilmiş.

Çorum'daki rekor denemesi, Çelilkırı mevkisindeki 156 hektarlık alanda hazırlanan sahada, Guinness yetkilileri gözetiminde gerçekleştirilmiş. Saat 12.20'de başlayan rekor denemesi, saat 13.20'de tamamlanmış ve 3 bin kişi fidan dikiminde görev yapmış.

Rekor denemesinde Guinness yetkililerinin yanı sıra mimar, spor hakemi, orman mühendisleri ve öğretmenlerden oluşan 80 kişilik heyet görev almış.

Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Şeyda Subaşı Gemici, gazetecilere yaptığı açıklamada, rekor denemesinin tamamlandığı müjdesini vermiş.

Rekor denemesini Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya ve CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’la beraber izleyen Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik de rekoru kırdıklarını dile getirerek sevincini belirtmiş.

PLASTİK ATIKLARDAN OLUŞAN YEDİNCİ KITA

14 Eylül- 10 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 16. İstanbul Bienali, “YEDİNCİ KITA” konu başlığı ile Tophane’de Resim ve Heykel Müzesinde, Beyoğlu’nda Pera Müzesinde ve Büyükada’da beş ayrı mekanda gerçekleştirilmiştir.

Bienal’de, 25 ülkeden 56 sanatçının 220 eseri yer almıştır. Bienal’e Türkiye’den 7 sanatçı katılmıştır. Bienal’in sponsorluğunu üstlenen Ömer M. Koç, Okyanuslarda yüzen, insan kaynaklı büyük plastik atık birikintilerini “'yedinci kıta” olarak tanımlamış.

“Yedinci kıta” kavramı, aslında çevre problemlerimizin en önemlilerinden biri olan plastik atıklarla yüzleşmemizi sağlıyor. Yedinci Kıta, Pasifik Okyanusu’nun ortasında 3.4 milyon kilometrekare genişliğinde, 7 milyon ton ağırlığındaki bir plastik yığınından meydana geliyor. Burası atıklardan oluşan dev bir çöplük haline gelmiş. Bu çöplükte pet şişeleri, oyuncaklar, balıkçı ağları, poşetler ve milyonlarca çeşitli atık yer alıyormuş.

Benim de çok önem verdiğim insanlığın yüz karası olan bu çevre kirliliği konusunu Bianel’e katılan Çorum’un medar-ı iftiharı sevgili hocamız eski İmar İskân Bakanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu hocam geçen hafta Çorum Haber’de dile getirmişti.

Ben hocamın yazısından alıntılar yaparak tekrar hatırlatmak istedim.

BAADDİN FIKRALARI

1-Ormanın girişine asılan tabelada insanoğluna yapılan çağrı: “Hayvanlar ormanı sizler kadar kirletmiyorlar. Burada lütfen hayvanlar gibi davranın!”

2-Dünya nüfusu 7.000.000.000., ben olmasam 6.999.999.999. gördünüz mü, bütün rakamlar yerinden oynadı. Kadrimi kıymetimi bilin!

3-Canım sen daha çantada çalan telefonu bulamıyorsun, ondan sonra da kalkmış “Aradığım erkeği bulamıyorum” diye ağlıyorsun, kıyamam sana…

4-Yahudi mallarını boykot listesine baktım, onların ürünlerini çıkarınca geriye sadece bulgur pilavıyla ayran kalıyor. Öyle moralim bozuldu ki, anlatamam…

5-Çok şey görmüş olabilirsin ama sonradan gördüysen, sıkıntı!…

6-Çocuklarımı kocamdan çok seviyorum diyen kadına inanmayınız. Çocuklarını komşuya bırakır ama kocasını bırakamaz.

7-Doğru insanı bulduğunuzda beni de çağırın, neye benziyormuş, meraktan çatlayacağım vallahi…

8-Ağaya sormuşlar, “Senin ağalığın ne zamana kadar devam edecek?” Ağa cevap vermiş, “Sizin eşekliğiniz bitene kadar!”

9-Hayat akıyor, kızlar sabahın köründen gece yarılarına kadar telefona bakıyor!

10-Dünyada üst sınıf yaşar, orta sınıf şikayet eder, alt sınıf şükreder. Üst sınıf paraya, orta sınıf lidere, alt sınıf Tanrı’ya tapar.

20 Kasım 2019