Çoğu kentlere yeni stadyumları “devlet” yaptı, yapmaya devam ediyor. Sıra Çorum’a gelince, Belediye “borçlandırıldı”…Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadı ve çevresindeki spor tesislerinin yeri, yeni stat ve spor salonu yapılmak kaydıyla Belediye’ye devredildi.

2015 Ağustos ayında 60 dönümlük alanın tümü, en az 1.200 konut yapılmak üzere ihaleye çıkarılmıştı, bir takım hukuksal sorunlar çıkınca ihale iptal oldu. Şimdi, Çevreyolu’na yapılan yeni stat bitmek üzere. “Spor tesislerinin yeri ne olacak?” diye Çorumlu merak içinde.

Belediye Başkanı Zeki Gül, bu “Çorum’a nefes aldıran” kıymetli alanın yapılaşmasına olumlu bakmıyor. Ama, yeni stat yapımından dolayı Belediye’nin borçlanmış olması nedeniyle en azından Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadı ile Adil Candemir Güreş Eğitim Merkezi’nin olduğu alanı imara açarak borçtan kurtulmayı, hiç değilse geri kalan açık alanları korumayı amaçlıyor.

Buna karşılık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Konya’da yaptığı konuşmada, “Konya'da eski stadı millet bahçesi yapıyoruz. Konya 100 dönümlük bir millet bahçesine kavuşacak. Bisiklet yarışları için ilk kez Konya'da bir veledrom yapacağız.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıkılan statların yerini “millet bahçesi” olarak düzenleme arzusunu, başka kentlerle ilgili olarak da dile getirmişti.

Başka kentlere yeni statlar yapan devlet, ihale bedeli 60 milyon lira olan 15 bin kişilik Çorum’un yeni stadı ile ilgili mali yükü de Belediye’nin üzerinden alabilir. Bu durumda Çorum Belediyesi, borcunu karşılamak için bu alanın hiç değilse bir kısmını imara açma zorunluluğundan kurtulur. Ve açıkçası, “Çorum kurtulur”…

“Devlet Baba” bir kez olsun, bir konuda olsun Çorum’a “öz evlât” gözüyle bakamaz mı? Çorum trafiğini temelli arapsaçına döndürecek ve bölgeyi nefes alınamaz hale getirecek yeni yapı yoğunluğunun önüne geçemez mi? Çorum, her kente yapılanı isteyince, çok şey istemiş mi oluyor?

Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadı ve diğer spor tesislerinin yerini imara açma projesine, Çorumlular, neredeyse yüzde yüze yakın oranda karşılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “millet bahçeleri” jesti de iyi değerlendirilerek, Çorum bu sıkıntıdan kurtarılabilir. Yoksa, Çorum olarak meramımızı anlatma konusunda bu kadar mı çaresiziz? Bu kadar mı yetersiziz?



Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadı ve çevresindeki spor tesislerinin havadan görünüşü…