Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Doğruları söylemekten korkmayınız!” diyor. Evet, ne çektikse doğruları, gerçekleri söylememekten, söyleyememekten çektik. Kendi kendimize kahredip durduk, ama kahrımızı ilgilisine, muhatabına iletemedik.

Çorum’un eksiklerini, ihtiyaçlarını, taleplerini, beklentilerini Ankara’ya hiç iletmedik değil, ama cılız bir sesle veya raporla, dosyayla…Cılız ses ya duyulmadı, ya da geçiştirildi, kulak arkasına atıldı. Rapor, dosya bir danışmana verildi, danışman da rafa kaldırdı.

Dikkat ederseniz, gazetenin sürmanşetini yorum ve değerlendirmelerimiz için kullanırken, asla siyaset yapmıyoruz. Hangi siyasi görüşte olursa olsun, her bir Çorumlu ile ortak paydamız “Çorum” çünkü…Dolayısıyla hedefimiz, “kalkınmış, güçlenmiş, büyümüş, daha yaşanır bir Çorum”dan başka bir şey değil.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın “Yozgat’ı kalkındırma” adına ortaya koyduğu programı, “Çorum’un sahibi yok mu?” manşetiyle değerlendirmiş, ertesi gün “Ödüllendirilen Yozgat 2’ye düştü, hakkı yenen Çorum ise 3’ü korudu” başlığını hatırlatıp, bir sonraki gün de “Çorum’un, kendisini iyi ifade etmeye ihtiyacı var” demiştik.

Meğer, Sayın Oktay, “Çorum, her türlü sorununu aşmış, bir el atıp Yozgat’ı da kalkındırsın” diye düşünürmüş. Ya da Külliye’den Çorum “güllük gülistanlık” görünürmüş. Ak Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, bizim manşetlerimizi Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na gösterip, “Anadolu Kaplanı’nın kediye döndüğü” benzetmesini yapınca, Fuat Oktay, Çorum’un bu gerçeklerini bilmediğini itiraf etmiş.

Vali Mustafa Çiftçi ve Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın da, Yusuf Ahlatcı’nın ortaya koyduğu tabloyu teyit etmeleri üzerine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ertesi gün yapacağı konuşmanın formatını değiştirmiş, “Çorum, Yozgat’ı da kalkındırsın” noktasından, “Çorum’un sorunlarını çözelim, Çorum’u yeniden uçuralım, ondan sonra Çorum, bölgenin lokomotifi olarak Yozgat’ı da diğer komşularını da kalkındırsın” noktasına gelmiş.

İşte, bizim öteden beri savunduğumuz da bu. Sanayi altyapısı, girişimci ruhu ve yatırım iklimi olan yerleri ihmal edip her yerde sanayileşmeyi teşvik etmeye kalkışırsanız, bunu başarmanız mümkün olamayacağı gibi, potansiyeli olan yerleri de çökertirsiniz, kaybedersiniz. Çorum, Anadolu bozkırında bir sanayi vahasıdır. Henüz “sanayi kenti” değildir, ama “sanayileşme yolunda” bir kenttir. Ülke ekonomisi açısından ihmal edilmemesi gereken bir yerdir.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, “kendi iç dinamikleri ile sanayileşme hamlesini başlatan” Çorum’u “bölgenin Gaziantep’i yapma” hedefini ortaya koyması, bizim yıllardır savunageldiğimiz bir görüş. Sayın Oktay’ın Çorum’a ilişkin tespitleri ve değerlendirmeleri, sanki bizim kalemimizden çıkmış gibi geldi ve bu doğruların Cumhurbaşkanı Yardımcısı tarafından ifade edilmiş olması, bizi de son derece mutlu etti.

30 Ocak 2019 günlü yazımızda “Çorum’un, kendisini iyi ifade etmeye ihtiyacı var” demiştik ya, işte buydu kastımız. Çorum, Fuat Oktay’a doğru anlatılmıştı, doğru ifade edilmişti ve kendileri de büyük bir duyarlılıkla, “Çorum’u anlamış olarak” değerlendirmelerde bulunmuşlardı.

Bizim yapmaya çalıştığımız da bu zaten; Çorum’un gerçeklerini sergilemek, kamuoyu oluşturmak ve karar mercilerine taşınması için “veri” olarak sunmak. Tıpkı, 1986’da Şeker Fabrikası için verdiğimiz mücadelede olduğu gibi…O zaman, İsmet Ahlatcı, ÇORUM HABER’lerin Başbakan Turgut Özal’ın önüne serilmesine öncülük etmişti…Bugünkü sorunların ve beklentilerin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin 2 numaralı adamına taşınmasına da, Yusuf Ahlatcı öncülük etti.

Sayın Oktay, çok doğru bir şekilde, devletin artık fabrika yapamayacağını, ama özel sektörün fabrikalar kurması için altyapıyı hazırlayacağını, savunma sanayii konusunda Çorum sanayiinin önünü açabileceğini anlattı. Çorum’un beklediği de tam olarak bu. Ağır aksak yürüyen demiryolu projesi hızlandırılsın, sanayileşmenin olmazsa olmazı havalimanı bir an önce yapılsın ve Anadolu Kaplanı’nın yeniden ayağa kalkabilmesi için gerekli destekler sağlansın.

Çorum’un sunumunda bir takım yetersizlikler olmuş olabilir, bunlar konuşulabilir, ama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Çorum’u doğru anladığını ve konuyu doğru yansıttığını düşünüyoruz. Bu nedenle, hiç o konulara girmeyip, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı’ya ve kendisine tam destek veren Vali Mustafa Çiftçi ile Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’a tebriklerimizi, teşekkürlerimizi sunmakla yetiniyoruz.