İmar ve İskan eski Bakanı, ÇEKVA kurucu üyesi ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu’nun hazırladığı “Çekva’nın İlk 15 Yılı” kitabı Temmuz 2015 tarihinde ÇEKVA’nın (Çorum Eğitim Kültür Vakfı’nın) 4. Kitabı olarak çıktı. İlki; 1998 yılında, Çorum’un son senatörü, hukukçu şair, rahmetli Abdullah Ercan’ın “Çorumlu Şairler” kitabının ikinci basımı olarak çıkmıştı. İkincisi; 2004 yılında, Merhum eğitimci–yazar Tayyar Kerman’nın “Çorum Ağzından Derlemeler” kitabı. Üçüncüsü de; 2010 yılında Prof. Dr. Ahmet Samsunlu ve eğitimci Ahmet Güngör’ün birlikte hazırladıkları “Çorum Çekva Sanat Dostları Toplantıları” kitabı olarak okurlarla buluşmuştu.
Prof. Dr. Ahmet Samsunlu tarafından hazırlanan “ÇEKVA’NIN İLK 15 YILI” kitabı ise, Vakfın dördüncü kitabı oluyor. 1995’ten 2010 yılına kadar olan 15 yıllık süreçte ÇEKVA’nın yaptığı etkinliklerin fotoğraflarla destekli bir özeti konumunda bu kitap.
Kitabın ön kapağında, Saat Kulesi’nin de yer aldığı eski Çorum’un panoramik bir görüntüsü yer almış. Kitabın arka kapağında ise, ÇEKVA’nın kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmaların kısa bir özetiyle birlikte; Çorum Müzesi, Belediye yapısı, Saat Kulesi ve Çorum’u turistik anlamda simgeleyen Boğazkale’deki Hitit Uygarlığı kalıntılarından kesitler verilmiş. Alt bölümde de ÇEKVA’nın Çorum, İstanbul Merkez, İzmir, Antalya şubelerinin adres, telefon ve faks numaraları bulunuyor.
Kitapta yazar dostum Bahri Güven’in saptamasına göre, 237’si renkli, 71’i siyah beyaz olmak üzere toplam 308 resim bulunmaktadır. Elbette kitaptaki yazıların görsellerle desteklenerek verilmesi kitabın rahat okunmasıyla birlikte, önem ve değerini de artırmıştır. Kitap 256 sayfa olup, 10 bölümden oluşmaktadır.
1. Bölüm: Vakıf yöneticileri, Valiler, Belediye Başkanları, Temsilcilikler, Vakıf Üyeleri, Çorum Basın Kuruluşları ve Bursiyerlerin Vakıf hakkındaki yazılarından oluşmaktadır.
2. Bölüm: Vakfın Kuruluş Amacını;
3. Bölüm: Vakfın Tarihçesini;
4. Bölüm: İstanbul’daki Çorumluların Birliktelikleri ve Vakfın Kuruluşunu Sağlayan Girişimleri;
5. Bölüm: Vakfın İstanbul Merkez Şubesi ve Faaliyetlerini anlatmaktadır.
6. Bölüm: ÇEKVA Çorum Temsilciliği’nin;
7. Bölüm: ÇEKVA İzmir Temsilciliği’nin;
8. Bölüm: ÇEKVA Antalya Temsilciliği’nin çalışmalarından oluşmaktadır.
9. Bölüm: ÇEKVA’nın Geleceği Hakkındaki Düşünceleri ve;
10. Bölüm: İstanbul Merkez Şubesi İle ilgili konulara ait ekleri içermektedir.
1. Bölüm’ünün sunu yazısında Vakfın amacı kısaca şöyle belirtilir:
“… 1995 yılında Prof. Dr Turan Ilgaz öncülüğünde İstanbul’da kurulan ÇEKVA’nın vakıf başkanlığı bugüne kadar dönüşümlü olarak, Prof. Dr. Turan Ilgaz ile Prof Dr. Ahmet Samsunlu tarafından sürdürülmüştür. (…) ÇEKVA’nın amaçları arasında; Çorum’un ve ülkemizin eğitim, bilim, sanat, doğa ve çevre sorunlarına kalıcı çözümler üretmek, bu alanlarda birlik ve dayanışmayı sağlamak, çevresel sorunları daha bağımsız ve yansız yargılayacak gençlerin eğitimini özendirmek, böylece gereksinim duyduğumuz “Bilim ve Sanat Adamları” yetiştirmektir.”
Gerçekten de bu çalışmalar Çorum için, Çorumlu öğrenciler ve onların geleceği içindir. Bu da ülkenin geleceğine yatırımdır. Demek ki ÇEKVA; başta kurucuları, yöneticileri, üyeleri ve her türlü maddi ve manevi destek veren hayırseverleriyle ülke gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlayan önemli bir kuruluştur.
Bu amaçla ÇEKVA, İstanbul merkez başta olmak üzere Çorum, İzmir ve Antalya temsilciliklerinde kurslar açmış, toplantı, seminer ve geziler düzenlemiştir. Çok sayıda Çorumlu öğrenciye burs vermiştir.
Gönül İster ki, ülkemizdeki kamuya yararlı tüm vakıf ve dernekler yaptıkları çalışmaları böyle kitaplaştırıp kamuya sunsunlar. Bunlar da bir kültür birikimi olarak gelecek kuşaklara aktarılsın. En önemlisi de, ülkemizin gelişmesi, kalkınması yolundaki çalışmalar, sonraki yıllarda bu tür çalışma yapacaklara örnek ve rehber olsun.
Sayın Prof. Dr. Ahmet Samsunlu yıllarca bir üniversite hocası olarak eğitim, bilim, sanat ve kültürün farklı alanlarında binlerce öğrenci yetiştirmekle kalmamış; ÇEKVA’nın kurulduğu 1995 yılından günümüze değin tam 20 yıldır, Vakıf aracılığıyla 2000 civarında üniversite ve fen lisesi öğrencisine burs verilmesini sağlamaktadır.
Günümüzde toplumlar; sanayi, teknoloji ve ekonomideki kalkınmayı, bilim, sanat ve kültür zeminine oturttukları zaman gerçek anlamda ilerleme ve gelişme sağlayabileceklerdir.
Bu kitapta bu çalışmaları 1995’ten 2010’lara kadar olan süreçte aşama aşama görüyoruz. Kitap, gelecek için bir belge niteliğinde. Gelecek kuşakların bundan çok şey öğreneceğine inanıyorum. Hiçbir şeyin emek harcamadan, çalışmadan, dayanışma içine girmeden kendi kendine rastlantısal olarak oluşmayacağı, bu kitabı okuyunca daha iyi anlaşılmaktadır.
Hangi alanda olursa olsun, yapılan çalışmaların bir plan ve program çerçevesinde yazılıp kitaplaştırılmasından yanayım. Kültürümüz; kuşaktan kuşağa aktarılacak yazılar, görsel malzemeler, müziğimiz, yontu sanatımız, kısacası sanatın ve edebiyatın her türüyle varsıllaşacaktır.
Basımından önce kitabın taslağını son kez gözden geçiren bir kişi olarak, Prof. Dr. Ahmet Samsunlu’nun titiz ve kılı kırk yararcasına özenli çalışmasının bir bölümüne ben de tanık olmuşumdur. Profesyonelce bir çalışma ortaya çıkarmıştır. Bu açıdan kendisini, ne değin kutlasak azdır. Kendisine kitabın hazırlanmasında katkı sağlayan, yardımcı olan herkese sonsuz teşekkür borçluyuz
Ayrıca, ÇEKVA’nın kurucularından yöneticilerine, ona destek veren, katkı sunan, üyelerinden bursiyerlerine kadar, onu yaşatmaya çalışan, herkese başarı ve esenlikler diliyoruz.
İsteyenler kitabı ÇEKVA’dan edinebilirler.
Nice kitaplı günlere diyorum.
1 Ağustos 2015