Milli Mücadelenin en kritik savaşlarından biri olan Büyük Taarruz (26-30 Ağustos 1922) 98 yıl önce bugün Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı.

20 Temmuz 1922'de kendisine 4.kez başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal, işgalcilere karşı hazırlıklarını gizlice yürüttü. Bunun başlıca iki nedeni vardı; gereken cephane ve malzemeyi toparlayabilmek, savaş için yeterli asker sayısına ulaşmak. Başkumandan Mustafa Kemal, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve Garp Cephesi Kumandanı İsmet İnönü ve Birinci Ordu Komutanı Nureddin İbrahim Konyar, bir araya gelerek taarruz ile ilgili son detayları görüştü. Hatta taarruz öncesinde diplomatlara bir çay partisi bile verildi. Bunun ardından da düğmeye basıldı.

Savaşa katılan Türk ordusundaki asker sayısı 207 bin civarında iken, Yunan askeri sayısı ise yaklaşık 225 bindi. Yunan ordusunun silah ve cephane konusunda Türk ordusuna karşı sayıca üstünlüğü de bulunuyordu. Hava desteğinde ise Türk ordusunun gücü, karşısındaki orduya göre oldukça zayıftı. İki ordu arasında savaş, piyade ve süvari birlikleri arasında geçecekti.

Türk süvari birlikleri kendilerine düşen hayati görevi lakıyla yerine getirerek savaşın kazanılmasında önemli rol oynayacaktı. 26 Ağustos gecesi Afyon'da başlayan Büyük Taaruz'u Mustafa Kemal, bizzat kendisi yönetti. Birçok cephede bulunan Mustafa Kemal'in savaş meydanlardaki büyük tecrübesi, buradaki savaşın kazanılmasında da önemli rol oynayacaktı.

Mustafa Kemal cephede…

Ve beklenen an geldi. Dört gün süren Büyük Taarruz, zaferle taçlandırıldı.

Mustafa Kemal Atatürk, kazanılan bu zaferin ardından Türk askerlerine "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri" talimatını verdi.. Bu emir doğrultusunda üç koldan ilerleyen Türk ordusu; 1 Eylül'de Uşak'ı, 2 Eylül'de Eskişehir'i, 6 Eylül'de Balıkesir ve Bilecek'i, / Eylül'de Aydın'ı, 8 Eylül'de Manisa'yı geri aldı. İşgalci askerlere son darbe ise İzmir'de vurulacaktı. 9 Eylül'de İzmir'in de geri alınmasıyla birlikte Anadolu toprakları, Mustafa Kemal ve silah arkadaşları sayesinde ilk kez rahat bir nefes almaya başladı.

30 Ağustos 1922 yıllarca süren Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlandığını müjdeleyen bir tarih olarak da kayıtlara geçti. İlk kez 1926 yılında Zafer Bayramı olarak kutlanan 30 Ağustos, her yıl çeşitli etkinliklerle yurt geneli ve KKTC'de kutlanmaktadır.