Bu yıl dünya çok sıcak oldu. Türkiye daha sıcak; Çorum daha da sıcak. Coğrafî bilgiler altüst oldu. Sanki Ekvator yer değiştirdi, Çorum'dan geçiyor! Üstelik Ağustos daha da kavurucu. Bir de referandum sıcağı, dayan dayanabilirsen. Denize ve yaylaya gidenler kurtuldu diyelim, ya gidemeyenler...

Dışarı çıksan güneş kavuruyor. Evde kalıp TV yi açsan liderler savuruyor. Hak, eşitlik, adalet, hain, hırsız, şapka, gömlek, havuz, villa, Recep efendi, memur Kemal...

Derken bu referandum nedir diye sözlüğe bir baktım. "Halkoylaması" diyor Türk Dil Kurumu sözlüğü. "Yurttaşlara, kendi siyasal tercihini aracısız olarak açıklama olanağı sağlayan doğrudan demokrasi" diye tanımlıyor dünyanın en büyük ansiklopedilerinden olan Meydan Larousse.

Yani kitaba göre Anadolu'nun kavruk insanları, hiçbir etki altında kalmadan, hiçbir baskı ve terör altında olmadan kendi özgür iradesiyle(î) tercih mühürünü alacak, basacak ya "EVET" ya da "HAYIR"..

Fakat tam oy vermek için kapalı hücreye girerken bir an bir ses duyacak; Dur be kardeşim, "EVET" dersen ne olacak, "HAYIR" dersen ne olacak hiç düşündün mü? Birden irkilecek. Doğru yahu... Gerçekten ne olacak?

Okumaya, özgür düşünmeye ve de sorgulamaya alıştırılmayan Anadolu'nun kavruk insanı, ne yapalım kimse anlatmadı ki diyecek. Benim adıma düşünen partim ve büyüklerim neredeyse ben de oradayım deyip alacak mühürü eline, basacak mühürü. Ve de büyük bir gururla vatandaşlık görevini yapmış olmanın huzuru içinde hava da güzelse ver elini Çomar Barajı...

Bu arada ben de boş durmadım. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan aydınlarımıza, Nazım'in dediği gibi "kitapsız bilen" halkımıza kolaylık olsun, çok kıymetli zamanım mühür basmak için hücrede düşünerek boşa harcamasın diye, Referandumda kim "EVET", kim "HAYIR" diyor, bulabildiklerimle bir liste yaptım.

Şimdi, şu listeye bir bakalım.

 HAYIR diyenler:

CHP (Cumhuriyet Halk P.), DSP (Demokratik Sol P.), MHP (Milliyetçi Hareket P.), ÖDP (Özgürlük ve Dayanışma P), TKP (Türkiye Komünist P.), LDP (Liberal Demokrat P.), TSİP (Türkiye Sosyalist İşçi P), HKP (Halkın Kurtuluşu P.), TMHP (Türkiye Müdafaa-i Hukuk P.), HEPAR (Hak ve Eşitlik P.), İSP (İşçilerin Sosyalist P.), İKP (İşçilerin Kardeşliği P.), Mülkiyeliler Birliği, TMMOB, Alevi Bektaşi Federasyonu, DP (Demokrat Parti), EMEP (Emek Partisi), İP (İşçi Partisi), Ay Yıldız Partisi, Yeni Parti, UP (Ulusal Parti), Sosyalist Parti,  YP (Yurt Partisi), VP (Vatanseverler Partisi), DİSK, KESK, ÇYDD, ADD, KA-DER, Fazıl Say,

EVET diyenler:

TP (Türkiye Partisi), ANAP (Büyük Anavatan P), MAZLUM-DER, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, Sezen Aksu, AKP (Adalet ve Kalkınma P.), SP (Saadet Partisi), BBP (Büyük Birlik Partisi), EDP (Eşitlik ve Demokrasi P.), DSÎP (Devrimci Sosyalist İşçi P), KADEP (Katılımcı Demokrasi P), HAKPARTİ (Hak ve Hakikat P.)

BOYKOT edenler:

BDP (Barış ve Demokrasi Partisi), ESP (Ezilenlerin Sosyalist Partisi), SDP (Sosyalist Demokrasi Partisi), EHP (Emekçi Hareket Partisi).

Şimdi ey Çorum halkı, gün yaklaşıyor. Büyüklerimiz sizleri, beyin hücreleriniz yorulup yıpranmasın ve de uzun ömürlü yaşayasınız diye zaten okumaya ve de düşünmeye alıştırmamışlardı. Sizlerin adına kendileri düşündüler ve de kararlarını verdiler

Size düşen görev, yukarıdaki listeden siyasi adresinizi bulun. Eğer yoksa en yakınını bulun. Sandık başına gidin. Mühürü alın. Kapalı oy verme hücresine girin. Sizin adınıza düşünenlerin gösterdiği yolda "vatana ve millete hayırlı olsun" deyip mühürü basın. Çok kıymetli zamanınızı hiç boşa harcamayın. Çünkü dağ, kır, bayır, bağ, bahçe, gölet, Sıklık, Çatak ve de Çomar Barajı ve de okey masası sizi bekliyor!

Eh, bu konuda bizde düşüncemizi söyleyelim artık. Ne yazık ki ne EVET diyenler, ne de H AYIR diyenler, aslında bu bağrı yanık Anadolu halkım ikna edemedi.

Yazıklar olsan bu halkı koyun yerine koyanlara.

Ve de yazıklar olsun bu siyasetçilerin aklına uyanlara.