İmaj, günümüzde çok önemli bir kavram.

Sözcük olarak anlamı, “bireyin, ülkenin, kentin, kurumun ya da herhangi bir şeyin, başkalarının zihninde oluşturduğu genel görünüş” şeklinde ifade ediliyor.

Ülkemizin dünyadaki imajı veya içinde yaşadığımız kentin ülke genelindeki imajı, bizim bireysel olarak, yaşam standardımızın, refah seviyemizin, sosyal-kültürel statümüzün görünümüne de artı ya da eksi önemli derecede etki ediyor.

Son yıllarda bir de “marka kent” kavramı yerleşti.

Bir kent eğer marka değeri kazanmışsa, pozitif bir imaja sahip demektir ki, bunun o kente, o kentin insanlarına sağlayacağı kazanımlar hiç de azımsanacak gibi değildir.

Toplumumuzda zaten öteden beri yerleşik bir anlayış vardır, “itibar paradan daha değerlidir” diye.

Bu, geçerliliğini ne kadar koruyor, orası belki tartışılır, ama bizim anlatmaya çalıştığımız, olumlu imajın, insana, kuruma, kente mutlaka artılar sağlayacağı gerçeğidir.

*

Çorum’un “temiz kent” imajı, yıllar yılı Çorumlular için övünç kaynağı olmuştur. Çorum’a gelen yabancıların, “kentiniz ne kadar temiz” şeklindeki övgüleri, daima göğsümüzü kabartmıştır.

Bu bakımdan, “temiz kent” imajını oluşturanlara da, bugünlerde sürdürenlere de bu kentin insanları olarak teşekkür borçluyuz.

Yine, Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva gibi tarih hazinelerimizin varlığı, “bölgenin sanayi kenti” unvanı, sayısı artan parklar-bahçeler, devasa AVM, Çorumlular için övünç vesilesidir.

Çorum insanının genel olarak iyi kalpliliği, yardımseverliği, alçakgönüllülüğü, girişimciliği, vatan-millet sevgisi, Çorum’un imajını olumlu yönde etkileyen unsurlardır.

Bunlar, gerçekten parayla-pulla ölçülemeyecek değerlerdir.

*

Çorum, gerek geçmişiyle, gerekse bugünüyle, barış ve huzur kenti, çağdaş kent unvanlarını elde edebilecek, hem ülkeye, hem insanlığa güzel örnek olabilecek konuma, donanıma ve tarihsel birikime sahip.

Gerçekten iyi bir imaj oluşturabilmemiz, marka kent olabilmemiz için geriye, sahip olduğumuz değerler etrafında birleşmek kalıyor.

Öfke kontrolünü başarabilmek, kutuplaşmaları tırmandıracak nitelikteki duyguları bastırabilmek, kırıcı ve incitici olmaktan kaçınmak, o eğilimde olanları frenlemek ve Çorum’un imajına leke düşürmemek için azami özeni göstermek kalıyor.

Kırıp-dökmenin getirisi yok, ama birlik-beraberliğin, anlayışın, hoşgörünün, karşılıklı sevgi ve saygının bu kentte yaşayan herkese kazandıracağı çok şey var.