Bilge bir doktor; en iyi ilaç “ilgi ve sevgidir” demiş. “Ya işe yaramazsa" demişler.. Gülümsemiş, “O Zaman Dozu Arttırın!...” demiş. Çok sevdim. Bursa’da yaşayan Osmancık’lı Makine Mühendisi kardeşim Tansu Çetin Facebook’ta paylaşmış.
İyi ruh insanı güzelleştirirmiş. İyi bakmak, güzel görmek, güzel düşünmek lazım.
Hayat çok kısa. Reçetesi de yok. Herkes kendi hayatını yaşıyor.
Başımıza gelenler kaderden ziyade, aklımızla karşılaştığımız olaylara ve insanlara verdiğimiz tepkilerden oluşuyor.
Hayatı geç kavradım, olanı kader sandım,
Olmayanla savaştım, tekâmülde zorlandım,
Kader alında değil, akılda şifrelenmiş,
Ömrüm hazana erdi, yaşadıkça anladım…(Mehmet Özata)
“ALLAH FINDIK VERİYOR AMA KIRMIYOR.”
Eylül ayında Şirin Ebadi’nin, “İran Uyanıyor”, Mümin Sekman’ın “Hayat Bilgesi” adlı kitaplarını okudum. Çok güzel eserler, sizlere de tavsiye ederim.
İRAN UYANIYOR: ŞİRİN EBADİ
2003 Nobel Barış Ödülünü alan İran’lı Avukat Şirin Ebadi, dünyanın önde gelen insan hakları aktivistlerinden biridir. Dünya çapında verdiği konferansların yanı sıra, halen Tahran’da bir Avukat olarak çalışmaktadır.
Washington Post Book World tarafından “yılın En İyi Kitabı” seçilen bu unutulmaz biyoğrafide, Şirin Ebadi tarihin dönüm noktalarından birinde kadın duruşuna şahitlik ediyor.
1979 yılında gerçekleşen İslami Devrime kadar olan Tahran’daki genç kızlığını, eğitimini ve genç yaşta elde edip İran’ın en başarılı kadın hukukçusu olarak sürdürdüğü profesyonel yaşamını bizlere anlatıyor.
Ebadi’nin hikayesini okurken, sadık bir kız evlat, anne ve eş olduğunu görüyoruz.
Ebadi’de her kadın gibi; ancak o hapsedilmeye, taciz ve suikast girişimlerine karşı, kızları ve gelecek nesiller adına daha iyi bir İran için cesaretle göğüs germiş bir kadın aynı zamanda.
Cesareti ve sadece kendini düşünmeyerek verdiği bu savaş, bugün onun ulusal bir kahraman ve her ne olursa olsun İran’ın kaderini değiştirmede anahtar rol üstlenmiş biri olarak anılmasını sağlıyor.
Bu yorumlar kitabın arkasından alıntıdır.
Belediye otobüsünde bu kitabı okurken İran’lı olduğunu söyleyen bir genç, “Beyefendi biz İran’lılar açılmaya çalışıyoruz, siz Türk’ler kapanmaya çalışıyorsunuz, ne iş ?” dedi. Verecek bir cevap bulamadım. Acı, acı güldüm.
HAYAT BİLGESİ : MÜMİN SEKMAN (Dünya büyüklerinden hayat dersleri.)
Ne ilginç bir oyun şu hayat! Tek bir hakkınız var. Kuralları oynarken öğreniyorsunuz.
Zaman hızla akıyor. Başa çıkmak kolay değil. Sağ çıkmak ise imkânsız.
Hepimiz büyük bir sorunun peşindeyiz. Şu hayatı en iyi şekilde nasıl yaşamalı ?
Cevabı bazılarımız içte arıyor, bazılarımız işte. Kadere teslim olan da var, kontrolü sıkı tutan da. Ancak çoğumuzun bildiği yaşadığına yetmiyor!
Belki de çözüm, sınıfın en çalışkan çocuklarının sınav kağıtlarına bir göz atmak.
Bizler küçük bir hayatla başa çıkmaya çalışırken dünyanın zirvesindekiler o büyük hayatları nasıl yönetiyor? Onların bildiği, bizim bilmediğimiz neler olabilir ?
Dünya büyüklerinin dünya görüşlerini, bir inci avcısı titizliğiyle sistematik bir şekilde taradık. Hayat ve başarı felsefelerinin yansıtan farklı ve faydalı fikirlerini özetledik.
Bir tür “HAYAT BİLGİSi BANKASI” oluşturduk. İhtiyaç anında fikir çekebilmeniz için.
HAYATA BAKIŞ AÇINIZA BİR BAKIN!
BİLDİKLERİNİZ SİZİ ŞU ANDA BULUNDUĞUNUZ YERE GETİRDİ, DAHA İYİ BİR YERDE OLMAK İSTİYORSANIZ, SİZE YENİLENMİŞ BİR AKIL GEREK!.