Aydın Kalelioğlu’nu yeni kuşaklar tanımaz.

Çorum’un eski belediye başkanlarından merhum Dr. Pertev Kalelioğlu’nun en küçük oğlu.

Bugün 81 yaşında.

1950’lerden başlayarak 1970’lerin sonuna kadar Çorum’un önde gelen şahsiyetleri arasında yer almış, Çorum yerel basınına damgasını vurmuş, bizim de ustamız, üstadımız, yol göstericimiz olmuş eşi bulunmaz bir insan. Ayrıca eşimizin de akrabası. Zaten Kalelioğlu ve Kerman sülaleleri aynı kökten geliyor.

Çorum’un gelmiş geçmiş en “beyefendi” insanlarından biri olarak bilinir Aydın Ağabey.

Hep nazik ve kibardır.

Küfür, kötü söz bilmez.

Çok kızdığı birine eskiden “ahlâksız” derdi, şimdi “şerefsiz” diyor, o kadar.

On yıla yakın birlikte çalıştık. Patronumuzdu, ağabeyimizdi, baba gibi saygı duyduğumuz bir büyüğümüzdü.

O zamanki Çorum Gazetesi’nde uzunca bir süre de rahmetli Hikmet Uçar’la beraberdik. Rahmetli Hikmet de, kimi bir ucundan gazeteciliğe bulaşmış Yüksel Demirer, Feyyaz Çetintürk, Aydın Çırakoğlu, rahmetli Erhan Ölçer, Ertuğrul Akkaya, Mehmet Battal, Osman Boyabatlı gibi yakın arkadaşlarımız da, matbaacılıktan gelen Tekin Kerman gibi, halen matbaacılık mesleğini sürdüren Nizamettin Oktay, Kadir Sol gibi dostlarımız da en az bizim kadar saygı duyarlardı Aydın Ağabey’e.

Aydın Ağabey’in, rahmetli Dr. Turhan Kılıçcıoğlu, Dr. Atilla Bozdoğan, Cahit Angın, Vahit Benderli, Erdal Eralp gibi yakın arkadaşları da, bir anda aile büyüklerimiz gibi oluvermişlerdi.

Aydın Ağabey’den ve yakın arkadaşlarından çok şey öğrendik kendi payımıza.

Hepsine minnet ve saygı duyduk, duymaya devam ediyoruz.

Pek bilinmez, ama dönemin valisinin isteği üzerine Çorumspor’un kuruluşu ile ilgili ilk çalışmayı başlatan Aydın Kalelioğlu’dur. Bir kısmı eski futbolcu ve hepsi sporsever olan yakın arkadaşlarını da işin içine çekmiş, Dr. Turhan Kılıçcıoğlu’nun başkanlığında Çorumspor’un kurucuları arasında yer almıştır.

Rahmetli Turhan Ağabey’in belediye başkanlığı döneminde de, adeta gönüllü bir danışman gibi Çorum için çırpınmıştır.

Bizim, Çorum’un çıkarını, yararını her türlü siyasi mülahazanın üstünde tutma anlayışımız da, Aydın Ağabey’den aldığımız memleket severlik ve hemşehri severlik derslerinden biridir.

Tabii, işin özü insan severlik…

Aydın Ağabey, 1979 yılı sonunda gazeteyi devrederek, önce İzmir’e, ardından Datça Aktur’a, kısa süre sonra da Gökova Körfezi’ndeki doğa harikası Akyaka’ya yerleşti.

Akyaka, Marmaris’e 30 kilometre kala, Sakar Beli’ni indiğiniz anda karşınıza çıkan Gökova Körfezi’nin ucundaki yerleşim merkezi. Ula ilçesine bağlı bir belde.

“Dondurmam Gaymak” filmiyle tanınmıştı, şimdi de “Dürüyemin Güğümleri” dizisi o yörede çekiliyor.

Elbette Akyaka’nın entelektüelliği, Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi merhum Nail Çakırhan’ın ünlü evinden geliyor öncelikle.

Bahçe içinde dubleks ya da tripleks özgün Muğla evleri dışında yapılaşmaya izin verilmiyor. O yüzden beton yığınına dönüşmemiş yemyeşil bir tatil beldesi Akyaka.

Bir de, doğa harikası bir ırmağı var: Azmak.

Dağların altından doğan ve birkaç kilometrelik mesafede katılan kaynak sularıyla Kızılırmak’tan çok daha fazla bir debiyle Gökova’ya karışan bir ırmak bu.

Dibinde binbir çeşit tatlısu bitkileri ve hayvanlarıyla akvaryuma benzeyen, üzerinde ördekler yüzen, Gökova’nın sıcağına inat etrafa tatlı bir serinlik yayan derin ve berrak bir su…

Irmak boyunda da yörenin ünlü balık lokantaları…

Aydın Ağabey, yaklaşık 25 yıl önce bu cenneti keşfettiğinde Çorumlu dostlarını da buradan yer edinmeye çağırmış, ama fazla ilgi gösteren olmamış. Şimdi ise, arsaların son derece sınırlı olması nedeniyle, emlâk fiyatları hayli yüksek.

Kuşadası’ndan Hatice-Mustafa Berçin dostlarımızla birlikte gittik Akyaka’ya.

Çınar plajına daha ilk çıkışımızda ise eğitimci Meral-İbrahim İlhan dostlarımızla buluştuk. İzmir’de oturan dostlarımız, hemen her yıl hayran oldukları Akyaka’ya geliyorlarmış.

Bodrum’dan sonra Datça’ya giden Sezin-Haydar Ali Öztaş çifti de dönüşte Akyaka’ya uğradılar. Hatta Meral-İbrahim İlhan çiftinin evlerine konuk oldular. Haydar Ağabey’i Aydın Ağabey’le tanıştırma fırsatı doğmuş oldu böylelikle.

Yılın uzunca bir bölümünü Marmaris’te geçiren sevgili kardeşimiz Hatice Hamoğlu da, oğlu Onur ve gelini Yeşim’le birlikte Akyaka’ya ziyaretimize geldi.

Cennet gibi yerlerin havasını teneffüs etmek güzel, ama bu güzellikleri dostlarla paylaşmak daha da güzel.

(SÜRECEK)