Ankara Sanayi Odası’nın 2012’de yaptığı bir araştırmada çok ilginç ihracat-ithalat kıyaslamaları yer alıyor:

– Her yıl 432 ton demir satıp, 1 ton ilaç alıyoruz.

– 670 tır demir satıp, 1 tır cep telefonu alıyoruz.

– 582 tır un satıp, 1 tır ilaç alıyoruz.

– 2088 tır krom cevheri satıp, 1 tır aşı alıyoruz.

– 25 tır mermer satıp 1 adet tomografi cihazı alıyoruz.

– 2612 tır çimento satıp 1 tır bilgisayar alıyoruz.

– 5,6 ton buğday satıp, 1 kilo uçak yedek parçası alıyoruz.

– 3,4 ton domates satıp, 7 kilo domates tohumu alıyoruz.

– Yaklaşık 2 liraya 1 kg patlıcan satıp, patlıcan tohumunun kilosuna yaklaşık 14.250 lira ödüyoruz.

Dünya genelinde bu tehlikeli ve artan eşitsizliğin bilimsel ve kolay anlaşılır açıklaması ve aynı zamanda da bazı çözüm önerileri ise ne büyük tesadüf ki, kapitalizmin başkenti ABD’den geliyor. Columbia Üniversitesinin Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz’in kitabından birkaç alıntı yapalım:

Merhaba… Ben Kapitalizmim!

Küçük kızlarınızı benim ürünüm Barbie bebeklerle büyüttünüz. Bugünse sizden estetik operasyon için para istediğinde neden şaşırıyorsunuz! 17 yaşındaki kızların çoğu dış görünüşlerinden rahatsız. Bir kadının moda dergisini 15 dakika karıştırması kendi vücudunu beğenmemesine yetiyor!

Ben Kapitalizmim ve bakış açınızı öyle bir değiştirdim ki, bir hırsızın hayat hikâyesi sizin için “azim ve başarı hikâyesi” olabiliyor. Ortalama bir insanın günde 5,5 saat TV izlediği, kitap okumadığı, sanata ve sanatkâra hor baktığı bir toplum yarattım.

Elbette bütün kapitalistler birer “aziz” gibi görünecekler. Tıpkı Bill Gates gibi; 150 milyon dolarlık 66.000 m2 bir evde yaşayan bir aziz! (Bizdeki saraylardan haberi yok garibin) Madonna’nın sadece Londra’da 8 evi var, hem de ortalama 600 evsize barınak olabilecek büyüklükte. ABD’de 7 milyon insanın evsiz olduğundan kimsenin haberi bile yok.

Ben Kapitalizmim ve kahve üreten çiftçinin, bir bardak kahve satın alabilmesi için 3 gün çalışması gerek! Uzak Doğu’da 6-12 yaş arası kızlar 200 dolara seks kölesi olarak satılıyorlar. Afrika kıtasından her sene 8,5 milyar dolarlık pırlanta çıkıyor, yani tüm kıtanın açlık sorununu çözmeye yetecek kadar. Dünyadaki altın rezervlerinin % 90’ı Afrika’da bulunmasına rağmen, dünyada sadece 4 tane Afrikalı milyarder var. Hindistan’da 1 milyon kişi günde 1,2 dolar kazanarak sizlere o güzelim pırlantaları üretiyorlar. Tayland’da Disney fabrikası için çalışan bir çocuk, Disneyland’e girecek parayı 55 gün çalışarak ancak biriktirebiliyor. 15 yaşındaki bir çocuğun ipad alabilmek için böbreğini sattığını duyunca zevkten dört köşe oldum!

Ben Kapitalizmim ve dünyanın en büyük yalanı olan “SERBEST PİYASA EKONOMİSİ”ni size ben yutturdum. Amerikalıların % 24’ü milyarder olmak için ailelerini reddetmeleri gerekirse, bunu hemen yapabileceklerini söylüyor. (Bizde daha fazla çıkar.) Her yıl 20 milyon çocuk açlıktan ölürken, siz bir koşu bandının üstünde fazla yağlarınızı eritmek için ter döküyorsunuz! Benim yüzümden dünyada 600 milyon obeze karşılık 1,4 milyar aç insan var!

Ben Kapitalizmim ve kadınları dolapları tıka basa dolu iken, giyecek hiçbir şeyleri olmadığına inandırdım. Onlara sesleniyorum; iç çamaşırı üreticisi Victoria’s Secret’a koşun ve avuç içi kadar çamaşıra 80 dolar verince kendinizi çok mutlu hissedin. Yılda 20 milyon çocuk açlıktan ölürken, siz aynı tişörtü haftada iki kez giymeye utanır oldunuz. Dünya nüfusunun % 50’si dünya kaynaklarının % 1’ine sahipken, dünya nüfusunun % 1’i ise bu kaynakların % 50’sine sahip.

Amerikalıların % 85’i eğer ekonomik durumlarını iyileştirebilecekse, bir diktatörü bile seçebileceklerini söylüyor. Sizi özgür bırakmayan, fikirlerinize sansür vuran, en sonunda da polis kurşunuyla öldüren bir devleti kendi ellerinizle kurmuş olmanız ne tuhaf! Ya sizin ağzınızı burnunuzu kırıp hapse tıkmaları için bir devlet kuracak parayı, kendi vergilerinizle sağlıyor olmanız? İŞTE BU KAPİTALİZMİN GÜCÜ!

İşin en komik tarafı ise, çevrenizdeki bağımlılara acırken, aslında kendinizin de bir bağımlı olduğunuzu bir türlü anlayamamış olmanız!

SİZİ GİDİ ZAVALLI TÜKETİM BAĞIMLILARI SİZİ…

DÜŞÜNEN SÖZLER:

•Açların bir ay doyurulup on bir ay şükretmelerini sağlayan sadaka kültürüne ‘Kapitalizm’ denir.

•Tavuk önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkadan yumurtalarının alındığının farkında olmaz. DARVİN

•Faşizm doğrudan “ben ezerim” diyerek, Kapitalizm ise süsleyerek ezer.

•GANDİ İngiliz genel valisine; “bizi yüz yıldır soyuyorsunuz” deyince, İngiliz valisi de “siz de soyulmaya çok müsaitsiniz” cevabını verir.

•Parayı tanrınız yaparsanız, şeytan gibi başınıza bela olur. HENRY FİELDİNG

•Kişinin abdesti, namazı sizi aldatmasın. Siz onun dirhemle (parayla) olan münasebetine bakın. HADİS-İ ŞERİF